x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Leonard Orban: Sunt riscuri foarte mari ca Republica Moldova să fie supusă unor presiuni imense

Leonard Orban: Sunt riscuri foarte mari ca Republica Moldova să fie supusă unor presiuni imense

19 Mar 2014   •   16:10
Leonard Orban: Sunt riscuri foarte mari ca Republica Moldova să fie supusă unor presiuni imense

Există riscuri foarte mari ca Republica Moldova să fie supusă unor presiuni imense în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban. Orban spune că în clipa de faţă, e puţin probabil ca Rusia să anexeze Transnistria.

Transnistria a cerut marţi alipirea la Federaţia Rusă. Ce va face Moscova? "În momentul de faţă, mi se pare puţin probabil că Rusia va proceda similar ca în cazul Crimeei, dar nu putem în momentul de faţă anticipa cum vor evolua lucrurile, nu putem anticipa dacă va fi un conflict armat între Ucraina şi Rusia. Foarte probabil că nu, dar nu poate fi exclus acest lucru, nu putem anticipa cum vor reacţiona politicienii ruşi, Putin, la sancţiunile suplimentare, care vor fi adoptate nu numai de către SUA şi UE, dar vedeţi şi de către alte ţări, de exemplu, Japonia a anunţat că se raliază acestor sancţiuni. Mă aştept ca şi alte state să se ralieze acestor sancţiuni, pentru că ceea ce a făcut Federaţia Rusă este extrem de periculos pentru foarte multe ţări. Şi o să iau cazul chinez. Una dintre marile probleme pentru China este menţinerea unităţii ţării şi nu atât în relaţia cu tibetanii, cât mai ales cu uigurii", consideră Leonard Orban, potrivit RFI.

Ce poate face România? "Noi avem relaţia specială cu Republica Moldova, dar prea multă marjă de manevră nu avem. Din punctul meu de vedere, cred că există riscuri foarte mari ca Republica Moldova să fie supusă unor presiuni imense în acest proces de apropiere de Uniunea Europeană. Aici am putea să sprijinim, aici am putea prin demersurile pe care le facem pe de o parte pe lângă celelalte state membre să sprijinim accelerarea diferitelor măsuri care trebuie să fie întreprinse în perioada imediat viitoare şi pe de altă parte să acordăm sprijin Republicii Moldova în acest proces de apropiere de UE, pentru că eforturile trebuie să fie făcute de ambele părţi, nu numai la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, dar şi în Republica Moldova trebuie să continue procesul de reformă, trebuie să continue procesul de modernizare a statului din Republica Moldova. Sunt condiţii absolut necesare pentru apropierea de Uniunea Europeană", crede fostul ministru al Afacerilor Europene.

×