Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a afirmat marţi că votul din Camera Deputaţilor pe solicitarea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta se va reflecta în mod cert în viitorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
"În mod cert. Comisia Europeană şi noi ştim foarte bine: aderarea României la UE în 2007 a fost acceptată de către statele membre ale UE printr-o serie de condiţionalităţi care au fost impuse în primul rând şi sistemului judiciar. Şi el a făcut în ultimi ani (...) eforturi extraordinare pentru a demonstra, pentru a dovedi că am asistat şi asistăm în continuare la o reformare a sistemului judiciar", a spus Livia Stanciu, la Parlament, întrebată dacă crede că votul în cazul Ponta va fi reflectat în viitorul raportul MCV.
Întrebată cum comentează votul dat marţi de Camera Deputaţilor în cazul premierului Victor Ponta, ea a răspuns: "În termeni politici nu îmi cereţi, nu sunt politician în primul rând şi nu îmi cereţi să îmi prezint un punct de vedere pe acest considerent".
Ea a subliniat că problema avizării sau neavizării începerii urmăririi penale aparţine Parlamentului.
În opinia sa, "sunt pure speculaţii" declaraţiile premierului Ponta potrivit cărora ordonanţa procurorului vine ca urmare a votului dat în cazul Şova şi a cazului Mariana Rarinca. "Din punctul meu de vedere sunt pure speculaţii şi cred că şi dvs şi orice om de rând poate să facă o evaluare a unor astfel de susţineri făcute de către premier, care nu au în spatele lor eventuale probe care să îi fundamenteze această susţinere, astfel încât cred că trebuie să fie luate ca atare şi apreciate ca atare de fiecare cetăţean", a spus Stanciu.
Pe de altă parte, întrebată dacă este posibil să se ia măsura controlului judiciar în cazul premierului, preşedintele ÎCCJ a arătat că această măsură este aplicabilă oricărui cetăţean, inclusiv premierului.
"Orice cetăţean al acestei ţări şi premierul este tot un cetăţean al acestei ţări. Ştiţi foarte bine ce am spus că nimeni nu este mai presus de lege. Câtă vreme legea prevede şi această măsură preventivă, este aplicabilă oricărui cetăţean. În rest, rămâne la aprecierea celui care dispune acea măsură să îşi fundamenteze măsura pe care o dispune pe probe, dacă există sau nu există astfel de probe în dosar", a explicat Stanciu.