Preşedintele Senatului, C. P. Tăriceanu, ar putea sesiza CCR, în locul Guvernului, în legătură cu existenţa unui posibil conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Executiv, generat de ancheta DNA în cazul Belina-TelDrum. Iniţial, ministrul Tudorel Toader anunţase că el va redacta documentul, iar premierul Mihai Tudose va sesiza CCR, însă demersul Guvernului s-a lăsat aşteptat.
Liviu Dragnea a anunţat că preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu, va fi cel care va sesiza CCR în dosarul Lacului Belina, pentru a se stabili dacă procurorii anticorupţie au dreptul să ancheteze Hotărârile de Guvern. Speţa, care îl vizează în mod direct pe liderul PSD, ar putea bloca definitiv ancheta DNA, în cazul în care judecătorii Curţii Constituţionale vor constata existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern. „Nu știu ce va face Guvernul, pot fi mai multe variante. Ştiu că domnul Tăriceanu mi-a zis că urmează să facă el această sesizare”, a spus liderul PSD după o întâlnire avută ieri cu şeful ALDE. Anunţul lui Dragnea a alimentat imediat zvonurile privind o presupusă ruptură între premierul Mihai Tudose şi liderul partidului, în condiţiile în care prim-ministrul era aşteptat să depună sesizarea la CCR, încă de la finalul lunii trecute, dar nu s-a grăbit s-o facă. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe 28 septembrie, că el va redacta documentul cu pricina, iar premierul va înainta oficial sesizarea către judecătorii CCR. „Este de competența Guvernului, a primului-ministru, să trimită sesizarea la Curtea Constituțională", a explicat Tudorel.
Liderul PSD ar fi făcut-o el însuși
Cum zilele au trecut, iar premierul nu a dat niciun semn în legătură cu acest subiect, Dragnea s-a văzut nevoit să apeleze la preşedintele Senatului pentru a-l ajuta în acest caz. Procedural, sesizarea către CCR poate fi făcută de către Guvern, prin intermediul premierului, sau de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Pus pe hold de Tudose, Dragnea s-ar fi aflat într-o situaţie jenantă, care ar fi implicat o lovitură de graţie la nivel de imagine: aceea de a sesiza el însuşi Curtea în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în legătură cu dosarul Belina, care îl vizează în mod direct. De altfel, liderul PSD a comentat acest scenariu pe treptele din Kiseleff: „Nu sunt constituţionalist. Dacă eram constituţionalist , o făceam eu (sesizarea – n.r.)”, a spus Dragnea, la sediul de partid. Lăsat în off-side de Tudose, şeful PSD mai avea doar varianta unei sesizări formulate de preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu. Asta deşi ancheta DNA vizează exclusiv Guvernul, mai precis două Hotărâri ale Executivului, emise în noiembrie 2013 de Ministerul Mediului şi Ministerul Dezvoltării, condus la acea vreme de Liviu Dragnea. Întrebat dacă va sesiza Curtea în cazul Belina, Tăriceanu l-a contrazis pe şeful PSD. Liderul ALDE a spus că el doar le-a cerut specialişt i l o r în d r e p t constituţional de la Senat să facă o analiză, pentru a stabili dacă există argumente solide pentru sesizarea Curţii, însă el, personal, nu a luat o astfel de hotărâre. Tăriceanu a precizat că imediat după ce va avea concluziile specialiştilor, situaţia va fi discutată în Coaliţie şi abia apoi se va lua o decizie finală. Când a aflat reacţia lui Tăriceanu, Dragnea a dat asigurări că partenerul de coaliţie va sesiza CCR, în locul premierului. „Am înţeles că dumnealui continuă cu demersul acesta. Mai aveţi să mă întrebaţi dacă am un conflict cu domnul Tăriceanu, mai avem să ieşim toată ziua de mână”, a reacţionat liderul PSD.
Surse citate de Antena 3 au amplificat şi mai mult tensiunile din PSD, accentuând scenariul unui conflict între Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose, din cauza unui sondaj Avangarde potrivit căruia Guvernul s-a prăbuşit dramatic la capitolul încredere, de la 40% în luna august, la 27% acum. Dragnea a negat că el ar fi în spatele acestui sondaj, iar purtătorul de cuvânt al PSD a transmis că nu există niciun conflict între Palatul Victoria şi Kiseleff.