Premierul Ludovic Orban a declarat, joi dimineață, în cadrul unei vizite la Institutul „Cantacuzino”, că șomajul tehnic pentru bugetari nu mai este de actualitate, în contextul în care România se apropie de finalul stării de urgență.
„Pentru că o mare parte dintre cei care lucrează în instituțiile publice sunt implicați în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Sănătății. Nu poți să renunți la nimeni din această zonă, dimpotrivă, mai avem nevoie de specialiști suplimentari. Ministerul Apărării, MAI, Ministerul Muncii, care e implicat în derularea tuturor programelor de sprijin referitor la șomajul tehnic și celelalte forme de sprijin pentru profesioniști și alte categorii de angajați. O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat, ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgență și nu mai e contextul necesar. Am gândit, am analizat, până la urmă nu mai e de actualitate”, a afirmat Orban.
De asemenea, întrebat dacă se va renunța definit la măsura, prim-ministrul a reafirmat faptul că nu mai este de actualitate.
Pe de altă parte, în cee ace privește șomajul ethnic pentru angajații din mediul privat, Ludovic Orban a afirmat că există resurse pentru prima perioadă și că acestea sunt prevăzute în buget.
„O parte dintre ele vor fi decontate, adică vor fi susținute din bugetul UE, din sumele alocate pentru România. Avem resurse și pregătim măsurile de relansare economică, care vor trebui să țină cont de planul de relansare, în funcție de cum afectează diferite activități economie pregătim măsurile de susținere.”, a mai declarat șeful Executivului.
Bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale ar urma să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază. Proiectul nu a fost încă aprobat.