Dupa indelungi dispute, mai intai cu senatorii si apoi cu deputatii-juristi, ministrul Justitiei, Monica Macovei, si-a vazut visul ochii. Deputatii au adoptat ieri ordonanta prin care se instituie noile formulare de avere, in formula propusa de Guvern. Si nu oricum, ci in unanimitate.
|
UN NOU OBIECTIV. Ministrul Justitiei promite ca va infiinta o agentie de control a declaratiilor de avere |
Proiectul de lege privind modificarea formularelor declaratiilor de avere si de interese a fost votat ieri, prin apel nominal, de toti deputatii prezenti la sedinta, inregistrandu-se 246 de voturi "pentru" si nici un vot "impotriva".
Deputatii au votat ieri modificarile aduse de Guvern la formularele declaratiilor de avere ale demnitarilor. Ultima etapa legislativa (Camera Deputatilor fiind camera decizionala) a devenit o simpla formalitate, intrucat ordonanta guvernamentala cu acelasi continut a intrat in vigoare, iar parlamentarii si-au publicat deja noile declaratii de avere. Valoarea proprietatilor, mobile si
imobile, precum si a conturilor si bunurilor de valoare ale demnitarilor fiind astfel cunoscuta, deputatii au considerat ca nu mai este cazul sa modifice legea. Mai mult decat atat, ei au avut prilejul sa ofere opiniei publice un exemplu de transparenta. Asa se explica adoptarea legii cu unanimitatea celor prezenti in sala. Doar deputatii PPRM nu au participat la vot, anuntand, prin vocea lui Lucian Bolcas, ca vor sesiza Curtea Constitutionala. Reprezentantii PSD au votat in favoarea legii. Deputatul PSD Cristian Dumitrescu a precizat insa ca: "vom vota in favoarea ordonantei, dar aceasta reprezinta modificarea unei anexe a Legii 161, adoptata de Guvernul Nastase".
La cererea grupului PNL, modalitatea de vot a fost apelul nominal, fiecare deputat ridicandu-se si exprimandu-si optiunea "pentru" sau "contra". Deputatii au optat pentru aceasta modalitate de vot, respingand propunerea liderulului grupului PPRM, Lucian Bolcas, conform careia votul sa se exercite doar prin ridicarea in picioare.
PREMIER. Unanimitatea a fost completata de prezenta in sala a premierului Calin Popescu Tariceanu, precum si a unui numar de membri ai Cabinetului pe care il coordoneaza. Seful Executivului a declarat: "Am tinut sa particip personal si consider ca este un gest echivalent cu angajamentul Coalitiei si al Guvernului de a face reforma". Prin adoptarea anexelor la Legea privind declararea averilor demnitarilor in forma dorita de Guvern, actuala Putere bifeaza un punct important din programul de guvernare. Initial, legea a fost substantial modificata de Senat, dar la Camera Deputatilor presiunile Guvernului, in special ale ministrului Justitiei, Monica Macovei, au avut efectul dorit. Macovei a anuntat ca urmatorul pas pe linia "transparentei" va fi infiintarea unei agentii de control a declaratiilor de avere.