x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MAE: Declaraţiile privind renegocierea tratatelor UE pentru a permite expulzarea, îngrijorătoare

MAE: Declaraţiile privind renegocierea tratatelor UE pentru a permite expulzarea, îngrijorătoare

de Mediafax    |    15 Aug 2012   •   10:11
MAE: Declaraţiile privind renegocierea tratatelor UE pentru a permite expulzarea, îngrijorătoare

MAE transmite ca a luat nota "cu neplacuta surprindere" de declaratiile deputatului francez Philippe Meunier privind renegocierea tratatelor cu UE pentru a permite expulzarea romanilor fara venituri, considerand "ingrijoratoare" astfel de declaratii la adresa cetatenilor unui alt stat membru.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu neplacuta surprindere de declaratiile deputatului francez Philippe Meunier privind renegocierea tratatelor cu Uniunea Europeana pentru a permite expulzarea romanilor fara venituri. Ministerul Afacerilor Externe considera ingrijoratoare astfel de declaratii la adresa cetatenilor unui alt stat membru si in totala contradictie cu valorile si principiile europene. De altfel, Ambasadorul Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru, a transmis deja o scrisoare deputatului francez Philippe Meunier, prin care isi exprima dezacordul cu privire la declaratiile profund discriminatorii, cu caracter xenofob, care contravin, in totalitate, valorilor si normelor europene si relatiilor dintre statele membre UE", se arata intr-un comunicat al MAE.

Ministerul de Externe reitereaza necesitatea "respectarii ferme" a principiului liberei circulatii a persoanelor in Uniunea Europeana si a libertatii de stabilire pentru totii cetatenii europeni.

Deputatul Philippe Meunier, secretarul national al UMP pentru libertati publice, a declarat sambata ca presedintele François Hollande ar trebui sa ceara o renegociere a tratatelor europene" cu scopul de a "permite expulzarea romanilor fara resurse", relateaza Le Parisien in pagina electronica.

Potrivit publicatiei, reprezentantul Dreptei Populare (aripa dreapta a UMP), ales in Rhône, scrie, intr-un comunicat, ca locuitorii din acest departament "si din centrele urbane franceze atinse de acest flagel, cer Guvernului sa isi asume responsabilitatile pentru a pune capat acestor mahalale, acestei cersetorii agresive si unui mare numar de spargeri si furturi".

"François Hollande trebuie sa ceara Europei o renegociere a tratatelor pentru a permite expulzarea romanilor fara resurse de pe teritoriul nostru national", indeamna Meunier, potrivit publicatiei franceze.

In prezent, cetatenii Romaniei, tara care face parte din UE, nu pot sa fie expulzati de pe teritoriul unui stat membru UE.

Meunier a declarat pentru AFP ca pozitia sa este cea a candidatului Nicolas Sarkozy, care a propus o revizuire a tratatelor in decurs de un an dupa alegerile prezidentiale.

In ultimele zile, o serie de tabere ilegale de romi din Franta au fost evacuate, iar cateva zeci dintre locuitorii acestora au plecat de la Lyon in Romania, dupa ce au primit sume de bani in cadrul unui ajutor umanitar pentru repatriere, potrivit Le Parisien.

×