UPDATE 17:45 - La scurt timp dupa ce a declarat agentiei NewsIn ca este posibila inlaturarea lui Emil Boc de la conducerea Guvernului, Roberta Anastase si-a 'muiat' declaratia. "Nu stiu daca e cazul sa se ajunga pana acolo (la schimbarea prim-ministrului - n.r.). Discutiile pe acest subiect vor avea loc in partid si prim-ministrul este cel care decide", a spus Anastase, pentru Mediafax.
UPDATE 16:50 - Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat NewsIn ca, in cazul unei remanieri guvernamentale, este posibila chiar si inlocuirea premierului Emil Boc.
-------
Cei mai multi democrat-liberali doresc plecarea urgenta a lui Emil Boc din postul de premier si sustin inclusiv inlaturarea acestuia din fruntea partidului, generand o presiune pentru acest lucru, au declarat pentru Mediafax surse din partid, potrivit carora o decizie este asteptata in curand.
"Toata lumea spune ca (Emil Boc – n.r.) trebuie sa plece. L-am sustinut mai mult pentru presedintele Basescu. Trebuie sa plece inclusiv de la partid, nu poate sa ramana daca pleaca de la Guvern", a precizat un lider PDL.
Initial, doar o parte dintre liderii PDL, cei grupati in jurul lui Vasile Blaga, au sustinut, fie vocal, fie indirect, inlocuirea lui Emil Boc. Aceasta miscare a luat insa amploare pe fondul nemultumirilor venite din teritoriu cu privire la fondurile alocate de Guvern primarilor partidului, generand o presiune in aceasta directie.
Cei mai multi s-au plans si de proasta comunicare a Guvernului cu partidul, parlamentarii fiind speriati si de zvonurile, infirmate ulterior de conducere, potrivit carora la alegeri nu ar mai fi lasati sa candideze in colegiile lor.
"E tensiune in partid", spunea un democrat-liberal.
Cei care sustin plecarea lui Boc spun ca acesta este "erodat" si imaginea sa nu ajuta partidul. "Trebuie sa-si dea demisia, dar nu are unde sa plece", a spus un alt lider al partidului. Altii sustin ca Boc trebuie sa pregateasca eventuala iesire din fruntea Guvernului, existand posibilitatea sa mearga din nou spre Cluj, unde partidul nu are candidati.
Potrivit surselor din partid, o decizie privind demisia lui Emil Boc din Guvern ar putea fi luata dupa plecarea din tara a delegatiei FMI, BM si CE, unii facand pronosticuri ca premierul nu va rezista in fruntea Executivului mai mult de jumatatea lunii februarie.
Plecarea delegatiei FMI, BM si CE de la Bucuresti a fost mentionata de reprezentantii principalului partid de guvernare ca reper pentru declansarea unor discutii in formatiune despre eventuala remaniere a Guvernului sau demisie a premierului, ori despre asumarea unor esecuri precum neconstitutionalitatea comasarii alegerilor.
Faptul pare credibil, cu atat mai mult cu cat conferinta de presa de incheiere a vizitei delegatiei in Romania, care traditional avea loc luni, are loc, de data asta, duminica.
Daca pleaca Emil Boc de la Guvern, o problema este gasirea unui inlocuitor al acestuia in functia de premier, iar cei care vor plecarea lui de la partid il vad pe Vasile Blaga un posibil succesor in fruntea PDL.
Mai sunt si voci, putine la numar, din randul parlamentarilor care il sustin in continuare pe Emil Boc si care il vad pe acesta la conducerea Guvernului si partidului pana la alegeri. Acestia cred ca o remaniere guvernamentala ar fi solutia potrivita pentru revigorarea imaginii partidului.
Potrivit surselor, se asteapta ca presedintele Traian Basescu sa-si faca cunoscuta decizia in legatura cu viitorul Guvernului si al partidului. Cu toate acestea, demisia lui Emil Boc ramane, in cele din urma, un act unilateral.
La nivel de zvon circula in partid, in randul parlamentarilor, informatia ca posibilii candidati pentru conducera Guvernului ar fi directorii serviciilor secrete, un tehnocat, sau pe ultimul loc, un lider din partid.
Unii lideri PDL asteapta o posibila decizie chiar si dupa intalnirea de luni concovata de seful statului cu partidele parlamentare din opozitie si de la putere.
Presedintia a anuntat, saptamana trecuta, ca seful statului a invitat partidele parlamentare la consultari, luni, separat - opozitia de la ora 12.00, iar puterea de la ora 13.00.
Temele sunt perspectivele ratificarii de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, precum si dialogul dintre partidele politice si functionarea Parlamentului Romaniei.
Premierul Emil Boc a fost intrebat, sambata, dupa videoconferinta de la MAI, daca demisioneaza in zilele urmatoare, el spunand ca nu comenteaza "asemenea decizii sau speculatii" si ca stie ce are de facut.
"Nu comentez asemenea decizii sau asemenea speculatii. stiu ce am de facut", a spus Emil Boc, intrebat de jurnalisti cum comenteaza zvonul potrivit caruia ar urma sa demisioneze din functie in zilele urmatoare.
Premierul a evitat un raspuns clar privind o eventuala demisie, precizand doar ca va spune in primul rand in fata colegilor de partid si abia apoi presei ce are de facut Guvernul in perioada urmatoare.
"Fiti siguri ca voi spune in primul rand in fata colegilor si dupa aceea presei ce are de facut Guvernul si partidul in perioada urmatoare" a declarat Emil Boc, la finalul videoconferinte cu prefectii de la Ministerul Administratiei si Internelor.
Presedintele Traian Basescu declara, joi, la dezbaterea "Romania in UE. Cinci ani de la aderare", ca premierul Emil Boc ii va fi in continuare un partener in ceea ce este de facut pentru modernizarea statului si atingerea standardelor europene de performanta.
"Premierul Boc mi-a fost, imi este si imi va fi in continuare un partener in ceea ce este de facut", a afirmat Basescu, in contextul in care vorbea despre necesitatea modernizarii institutiilor statului si a economiei pentru a continua procesul de integrare europeana si de atingere a standardelor UE de performanta.
Mai multi parlamentari ai PDL au sustinut marti, la intalnirea cu premierul Emil Boc, ca partidul nu este condus, Vasile Blaga spunand ca s-a saturat de clisee si ca PDL trebuie condus dupa reguli clare si transparente, au declarat pentru Mediafax surse din PDL.
Potrivit acestora, nemultumirea parlamentarilor PDL a fost declansata de faptul ca premierul Emil Boc le-a spus, la inceputul sedintei, ca stie ce are de facut, dar nu poate sa le spuna si ca mai are nevoie de "niste piese in puzzle".
Vicepresedintele PDL Elena Udrea scria, joi, pe blogul sau, ca este nevoie de "recredibilizare la nivelul Guvernului", nu pentru ca ministrii nu ar fi muncit pe branci, ci pentru ca e nevoie de "un nou moment care sa genereze speranta", de "un nou drum", pe care sa se porneasca "in forta".
Udrea preciza ca prima intalnire a parlamentarilor PDL din acest an, la care a participat si conducerea partidului, a stat "sub semnul asteptarilor". In opinia sa, prima concluzie este urmatoarea: "este nevoie sa facem ceva, sa schimbam ritmul, sa revenim in ofensiva".
Deputatul PDL Adrian Henorel Nitu declara ca nu ar fi momentul pentru schimbarea premierului Boc, dar ar trebui facuta "o remaniere profunda" a Guvernului, prin care sa fie aduse persoane "care sa poata comunica si sa actioneze mai bine ca oameni politici".
Deputatul PDL crede ca schimbarea premierului Emil Boc este o decizie ce depinde de presedintele Traian Basescu si de premierul Emil Boc.
Si deputatul PDL Gelu Visan spunea ca in aceasta perioada "nu este oportuna" demisia premierului Emil Boc si ca democrat-liberalii care cer inlocuirea primului ministru "se gandesc la o solutie de imagine mai rapida".
Si deputatul PDL Vasile Gherasim arata ca exista o nemultumire in randul primarilor si al parlamentarilor PDL, ca ar fi necesara o schimbare mai profunda la partid si la Guvern si propune intrunirea Colegiului Director al PDL pentru stabilirea unei strategii pana la alegeri.
Deputatul PDL Tinel Gheorghe spunea ca Guvernul "si-a facut cu prisosinta datoria" si ca Emil Boc va ramane in cele doua functii, de premier si de presedinte al partidului, pana la alegerile din noiembrie, aratand ca ar fi o mare greseala schimbarea acestuia.