x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mandat de la Băsescu: MAE să sesizeze CE

Mandat de la Băsescu: MAE să sesizeze CE

de Aniela Nine    |    05 Noi 2007   •   00:00

Preşedintele Băsescu s-a implicat ieri in problema romănilor din Italia şi, la finalul unei şedinţe de analiză care a avut loc la Palatul Cotroceni, a trasat căteva direcţii de acţiune imediată pentru ministrul de Externe, Adrian Cioroianu.

Preşedintele Băsescu s-a implicat ieri in problema romănilor din Italia şi, la finalul unei şedinţe de analiză care a avut loc la Palatul Cotroceni, a trasat căteva direcţii de acţiune imediată pentru ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. "I-am cerut ministrului de Externe să sesizeze Comisia Europeană cu privire la implementarea noii legislaţii italiene in domeniul siguranţei publice. Şi aici vreau să fac o menţiune: legislaţia italiană corespunde, in fond, Directivei 38/2004 a UE, dar modul de aplicare al acesteia e defectuos. Romănilor care au fost deja repatriaţi nu li s-a dat nici o şansă să apeleze la justiţia italiană in decurs de 30 de zile pentru a se constata dacă expulzarea lor este un act de justiţie sau o eroare", a explicat şeful statului. Pe lăngă aceasta, Băsescu i-a cerut ministrului de Externe să propună Comisiei Europene (CE) realizarea unui proiect privind incluziunea socială a romilor la nivel european. Ultima direcţie de acţiune trasată de preşedinte pentru MAE vizează iniţierea procedurilor pentru deschiderea de noi consulate in Italia, care să asigure asistenţă romănilor. Pe de altă parte, preşedintele i-a asigurat pe toţi romănii care muncesc in străinătate că "măcar acum" instituţiile guvernamentale işi vor face datoria faţă ei.

LA GUVERN. Declaraţia şefului statului a venit la căteva ore după ce premierul convocase şi el o reuniune de urgenţă la Palatul Victoria cu miniştrii de Interne, Externe, Muncă şi Justiţie, in urma căreia s-a stabilit o serie de măsuri pentru protejarea romănilor din Italia, măsuri care ar urma să fie adoptate azi intr-o şedinţă de guvern. Intr-o convorbire telefonică avută aseară cu omologul său italian, prim-ministrul Tăriceanu a convenit cu acesta să se deplaseze la Roma in această săptămănă, pentru o vizită de lucru. (A.N.)

×
Subiecte în articol: politic