x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Maria Băsescu, implicată în campanie

Maria Băsescu, implicată în campanie

de Aniela Nine    |    02 Dec 2009   •   00:00
Maria Băsescu, implicată în campanie
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Maria Băsescu a negat, într-o scrisoare deschisă, că soţul său ar fi dat vreodată dovadă de violenţă fizică la adresa sa sau a copiilor. Ea susţine că filmul în care Băsescu pare că loveşte un copil este fals şi îl atacă pe contracandidatul soţului său, Mircea Geoană, sugerând o legătură între el şi apariţia filmului.

Pentru prima dată în timpul mandatului lui Traian Băsescu, soţia sa, Maria Băsescu, a luat poziţie public faţă de o acuzaţie adusă preşedintelui. Într-o scrisoarea deschisă, datată 30 noiembrie, dar făcută publică ieri, Maria Băsescu spune că rupe tăcerea pe care a păstrat-o timp de câţiva ani, fiindcă "ceea ce presa şi oamenii care sunt în spatele ei fac astăzi i se par de neacceptat". În primul rând, soţia preşedintelui îi cere lui Mircea Dinescu, care afirmase vineri seara că Traian Băsescu şi-a lovit soţia într-un studio de televiziune înaintea începerii emisiunii, să le prezinte scuze copiilor ei.

"L-am auzit acum câteva zile şi încă nu îmi vine să-l cred pe dl Mircea Dinescu afirmând că soţul meu m-ar fi lovit. Nu ştiu în ce familie a crescut dl Dinescu, dar în familia mea, în casa mea şi în viaţa mea nu s-au întâmplat niciodată asemenea lucruri. Pentru afirmaţiile mincinoase pe care le-aţi făcut sunteţi dator, domnule Dinescu, să vă cereţi scuze în faţa copiilor mei", scrie Maria Băsescu.

Prima Doamnă abordează apoi şi subiectul filmului de campanie de la Ploieşti în care preşedintele loveşte un copil, spunând că este vorba despre un trucaj şi că ea poate depune mărturie că Traian Băsescu nu a lovit niciodată propriii copii sau alţii. Vorbind despre implicarea unui copil în campania electorală, Maria Băsescu îl atacă pe contracandidatul soţului său, Mircea Geoană, sugerând că este vinovat de apariţia acestui subiect.

"Am văzut, de asemenea, şi un film neadevărat, trucat, care s-a derulat zile întregi la televiziuni, film în care soţul meu este prezentat lovind un copil. Depun mărturie că soţul meu nu a fost niciodată agresiv cu fiicele noastre şi nici cu vreun alt copil. Dar, dincolo de a-i ţine partea lui Traian Băsescu, găsesc inacceptabil ca mamă să introduci copilul din film în mizeria alegerilor şi să îi distrugi viaţa. Pentru acest lucru, domnule Geoană, oricâte scuze v-aţi cere, nici o mamă nu vă va putea ierta", spune Maria Băsescu.

DINESCU: TREBUIA SĂ REACŢIONEZE DE MULT
În replică, Mircea Dinescu a declarat Mediafax că demnitatea rănită a Mariei Băsescu trebuia să reacţioneze mai demult, căci acum e cam târziu, această poveste devenind mai mult o poveste de propagandă în favoarea soţului său decât o chestiune omenească. "Mie mi-a fost milă de doamna Maria Băsescu în toţi aceşti ani în care a fost pusă în situaţii penibile, ca soţie nu a unui preşedinte, ci a unui bărbat din România (...), care iese pe scenă, în public, şi jigneşte o colegă de partid şi o trimite pe şoseaua de centură, care i se adresează unei jurnaliste vulgar (...), care îi spune unei jurnaliste «ţigancă împuţită». Demnitatea rănită a doamnei Băsescu atunci trebuia să reacţioneze, nu acum. E cam târziu", a declarat Dinescu.

Cu privire la scuzele pe care Maria Băsescu i-a cerut să le prezinte copiilor săi, Dinescu a precizat: "Nu am de ce să le cer scuze copiilor. Par nişte copii fericiţi".

 

Doi consilieri de la Cotroceni, în Piaţa Universităţii
Traian Băsescu a mai declarat ieri la Realitatea FM că nici o organizaţie a partidului care îl susţine în alegeri nu a trimis oameni în stradă şi nu crede că după alegeri vor avea loc manifestaţii. Întrebat cum de la manifestaţiile din ţară şi din Bucureşti de marţi seară au fost prezenţi lideri ai PD-L şi consilieri de-ai săi, Băsescu a spus că el nu a trimis pe nimeni, dar Monica Macovei şi Theodor Paleologu sunt oameni care au fost apropiaţi Revoluţiei şi revoluţionarilor.

Printre reprezentanţii PD-L care au fost prezenţi marţi seară la manifestaţia din Piaţa Universităţii s-au aflat şi consilierii prezidenţiali Sebastian Lăzăroiu, Daniel Funeriu şi deputatul PD-L Anca Constantinescu. Cu toate acestea, întrebat dacă este posibil ca oamenii să iasă în stradă după alegeri, Băsescu a declarat "Doamne, fereşte! Cred că nu", susţinând că România a depăşit perioada în care oamenii ieşeau în stradă după alegeri. La rândul său, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a confirmat prezenţa în Piaţa Universităţii, declarând: "Am fost acolo, am împărţit valută manifestanţilor, eram cu domnul Funeriu, care a împărţit droguri manifestanţilor şi mai erau nişte persoane dubioase, care aveau o maşină de tipărit bani. Am făcut un autodenunţ. Cei care au fost acolo la începutul anilor '90 ştiu despre ce e vorba". El a făcut astfel aluzie la acuzaţiile care li se aduceau public celor care, în 1990, manifestau în Piaţa Universităţii.
• Ioana Bugean
×
Subiecte în articol: politic