x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marko Bela: Nu trebuie să lăsăm ca această echipă Ponta să se chinuiască în continuare fără noi

Marko Bela: Nu trebuie să lăsăm ca această echipă Ponta să se chinuiască în continuare fără noi

de Agerpres    |    01 Mar 2014   •   15:44
Marko Bela: Nu trebuie să lăsăm ca această echipă Ponta să se chinuiască în continuare fără noi
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images

UDMR poate comite o greşeală şi un păcat dacă nu îşi va formula clar condiţiile intrării la guvernare, a declarat sâmbătă senatorul Marko Bela, fost preşedinte al Uniunii, care a adăugat însă că nu trebuie lăsată echipa Ponta "să se chinuiască" singură în continuare.

"Putem comite o greşeală sau un păcat. Ar fi o greşeală să intrăm la guvernare fără condiţii şi ar fi un păcat să nu intrăm la guvernare în condiţii corespunzătoare. Deci să gândim foarte bine, să formulăm condiţii, posibilitatea noastră de a obţine condiţii. Programul de guvernare este executat de angajaţi, dar e vorba de lucruri importante, specifice, care ţin de minoritatea, de comunitatea maghiară din România, care ţin de cadrul general. Dacă legitimează UDMR echipa Ponta sau nu, eu consider că noi nu trebuie să lăsăm ca această echipă Ponta să se chinuiască în continuare fără noi, ci noi trebuie să creăm o situaţie în care să nu fie o chinuială nici pentru noi, ungurii, nici pentru ţara noastră, să creăm o situaţie care nu a sosit de doi ani", a susţinut Marko Bela, în cadrul reuniunii Consiliului Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş.

El a spus că este de acord cu raportul politic al lui Kelemen Hunor, care a sintetizat foarte bine sarcinile UDMR şi punctul de vedere al Uniunii, însă nu poate fi de acord cu vorbitorii de la tribuna CRU care au considerat că trebuie aşteptat momentul potrivit pentru ca Uniunea să intre în Guvern.

"Au fost argumente împotrivă, să ne aşteptăm la vremuri mai bune întotdeauna. Ucraina este vecinul de nord al Ardealului, trebuie să privim problemele întregii regiuni. Să ne aşteptăm să sosească vremuri mai bune? Nu vor sosi fără noi, noi avem politicieni care pot împinge un Guvern în direcţia reformelor. Pentru că noi avem forţa a 1,3 milioane de cetăţeni, nu este o minoritate, este o putere în această ţară. Stoparea măsurilor antimaghiare în România - educaţie, folosirea limbii maghiare, autostrăzi, dacă putem ajunge la un consens în acest sens, atunci trebuie să intrăm la guvernare. Se spune că ar fi bine să fim la guvernare, dar nu cu Ponta. Să aşteptăm până vin alţii la guvernare? Nu există partid promaghiar în România. Există interese în politica din România", a susţinut Marko.

El a adăugat că, în cazul formării unei echipe guvernamentale cu premierul Ponta, va trebui să existe sprijin reciproc. "Cooperare, muncă pentru o reformă generală şi ne aşteptăm ca trendul antimaghiar să se oprească în această ţară, pentru reglementarea relaţiilor româno-maghiare", a conchis Marko Bela.

×
Subiecte în articol: marko bela udmr