x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mesajul Guvernului ungar pentru UDMR: Respectaţi apartenenţa la PPE!

Mesajul Guvernului ungar pentru UDMR: Respectaţi apartenenţa la PPE!

de Istvan Deak    |    03 Mar 2014   •   10:52
Mesajul Guvernului ungar pentru UDMR: Respectaţi apartenenţa la PPE!

UDMR a început negocierile cu premierul Victor Ponta pentru intrarea formaţiunii conduse de Kelemen Hunor la guvernare. Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, susţine că Guvernul ungar nu va face recomandări pentru modul în care ar trebui să acţioneze UDMR.

“Intrarea la guvernare este o decizie ce aparţine minorităţii maghiare din Transilvania şi UDMR. Guvernul ungar evident că nu va comenta această decizie. În mod normal, de la un partid politic se aşteaptă respectarea apartenenţei faţă de familia politică internaţională (PPE), dar UDMR este o organizaţie de protejare a intereselor minorităţii maghiare. Din acest motiv consider că este legitim demersul UDMR de a ajunge la guvernare, pentru a asigura protecţia şi sursele minorităţii maghiare locale”, a declarat Semjen, citat de site-ul administraţiei guvernamentale kormany.hu. Conform sursei citate, UDMR mizează în eventualitatea intrării la guvernare pe un post de vicepremier şi pe două ministere.

Oficial, Consiliul Reprezentanţilor Unionali a mandat conducerea UDMR să poarte negocieri pentru intrarea la guvernare.

În faţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Kelemen Hunor şi-a luat angajamentul că UDMR va încerca să ajungă la un acord care să asigure o bună guvernare, însă a spus că Uniunea are de ales între trei posibilităţi: fie rămâne în Opoziţie, fie va sprijini Guvernul din Parlament, fie va participa la guvernare, însă în anumite condiţii, potrivit Agerpres.

El a susţinut că, dacă UDMR acceptă un rol la guvernare, atunci va fi un lucru bun şi pentru România, însă acest lucru trebuie decis doar dacă se formulează condiţii concrete, precizând va duce tratativele cu Partidul Social Democrat pe cele trei mari capitole - drepturi minoritare, probleme economico-sociale şi infrastructură.

În cursul dimineţii de luni erau anunţate noi negocieri între UDMR şi reprezentanţii USD, după ce duminică după-amiază întâlnirile dintre cele două părţi au fost anulate, mai arată sursa citată.

×
Subiecte în articol: semjen zsolt guvern ungar