x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mihai Sturzu: Traian Băsescu este obligat să îi retragă lui Tokes decoraţia

Mihai Sturzu: Traian Băsescu este obligat să îi retragă lui Tokes decoraţia

de Agerpres    |    11 Mar 2014   •   20:45

Deputatul PSD Mihai Sturzu, preşedintele TSD, condamnă declaraţia europarlamentarului Laszlo Tokes, care într-o intervenţie în Parlamentul European a comparat situaţia secuilor din România cu a ruşilor din Crimeea.

'Traian Băsescu este obligat să îi retragă lui Tokes decoraţia (Ordinul Naţional Steaua României - n.r.). Laszlo Tokes ne demonstrează că este mai iresponsabil decât l-am crezut până acum. În contextul unui conflict la graniţele ţării, care poate escalada în orice moment, dl Tokes încearcă să profite şi face astfel de declaraţii pur şi simplu halucinante. Mi se pare incredibil ca un membru al Parlamentului European, în condiţiile în care Uniunea Europeană condamnă acţiunile Rusiei, să facă o asemenea comparaţie. Practic, acest exponent al extremismului dă dreptate Rusiei şi afirmă că aceasta este îndreptăţită să anexeze o parte a teritoriului ucrainean', a afirmat Sturzu, citat într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

El susţine că 'dacă nici acum Traian Băsescu nu îi retrage acestuia decoraţia, atunci este clar că preşedintele nu dă doi bani pe Constituţie şi pe acest popor, iar jurământul l-a depus probabil în glumă'.

'Totodată, ţin să subliniez că apreciez poziţia de astăzi a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care s-a delimitat de orice manifestări extremiste, în contextul evenimentului de ieri de la Târgu Mureş', adaugă Mihai Sturzu.

Eurodeputatul Laszlo Tokes, din grupul PPE, se referea luni la manifestaţiile de la Târgu Mureş ca fiind 'o demonstraţie împotriva politicii de asimilare dusă de guvernul din România'.

'Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi cei care trăiesc în Crimeea acum', a afirmat Tokes.

Eurodeputatul a cerut României, PE şi celorlalte instituţii europene să ajute această minoritate să obţină autonomia.

×