x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Miniştrii Bănicioiu, Petrescu, Cazanciuc, Corlăţean şi Teodorovici au donat sânge

Miniştrii Bănicioiu, Petrescu, Cazanciuc, Corlăţean şi Teodorovici au donat sânge

de Agerpres    |    21 Aug 2014   •   16:59
Miniştrii Bănicioiu, Petrescu, Cazanciuc, Corlăţean şi Teodorovici au donat sânge
Sursa foto: Facebook

Miniştrii Nicolae Bănicioiu, Titus Corlăţean, Ioana Petrescu, Robert Cazanciuc, Eugen Teodorovici au donat joi sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, în contextul în care în ultima perioadă mai multe operaţii au fost amânate din lipsă de sânge pentru transfuzii.

"Mulţumesc miniştrilor Petrescu, Cazanciuc, Corlăţean, Teodorovici pentru ca au venit astăzi împreună cu mine să donăm sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti! Mulţumesc de asemenea oamenilor din întreaga ţară care au răspuns pozitiv apelului făcut de Ministerul Sănătăţii de a dona sânge, cât şi personalului din aceste centre", a afirmat ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu.

Ministerul Sănătăţii a făcut un apel la populaţie, zilele trecută, să doneze sânge pentru a suplini lipsa cu care spitalele se confruntă. De asemenea, autocare cu centre mobile pentru donare au fost puse în funcţiune.

Demnitarul a cerut reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea posibilităţii prelungirii programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi utilizarea mai frecventă a celor 5 centre mobile de recoltare achiziţionate în anul 2009.

"Autocarele nu trebuie folosite numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituţii, firme, pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se procedează şi în alte ţări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe, iar activitatea va fi monitorizata atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge", a afirmat Bănicioiu.

"În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile", a explicat ministrul. 

×
Subiecte în articol: nicolae banicioiu donare sange