x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Economiei: E nevoie de investiţii în tehnologie în producţia militară românească

Ministrul Economiei: E nevoie de investiţii în tehnologie în producţia militară românească

de Agerpres    |    07 Iul 2014   •   20:33
Ministrul Economiei: E nevoie de investiţii în tehnologie în producţia militară românească

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a afirmat luni, la Târgovişte, că fără investiţii în tehnologie producţia militară românească nu poate să ţină pasul cu cea de pe piaţa internaţională.

Ministrul Niţă a făcut declaraţia într-o conferinţă de presă la finalul unei vizite la cele trei societăţi din industria de armament din judeţul Dâmboviţa - Uzina Mecanică Mija, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti şi Automecanica Moreni, toate filiale ale Romarm.

"Am dorit să vizitez aceste trei unităţi ale producţiei militare (...). Dorinţa mea este să văd la faţa locului modul în care se desfăşoară activitatea de management, activitatea de producţie, ce probleme au şi ce trebuie să facem ca ele să funcţioneze pe principii de eficienţă economică. În acest judeţ sunt două unităţi, care, după părerea mea, au capacitate să devină eficiente foarte rapid, mă refer aici la Uzina Mecanică Mija şi cea de la Dragomireşti, şi o uzină, care datorită şi produselor şi cererii de pe piaţă, Uzina Mecanică Moreni, mai are de lucru", a spus Constantin Niţă.

El a precizat că, fără tehnologia necesară, industria militară românească nu poate ţine pasul cu piaţa internaţională de profil.

"Am venit în sprijinul lor şi prin acea ordonanţă prin care am şters arieratele numai ce ţine de industria de apărare, dar constatarea este aceea că fără investiţie în tehnologie producţia militară românească nu poate să ţină pasul cu cea de pe piaţa internaţională. De aceea este nevoie de investiţii în tehnologie, de aceea în următoarea perioadă prin procesul de reorganizare şi restructurare a industriei de apărare va trebui să punem accent pe dotarea tehnologică în concordanţă cu cerinţele pieţei", a declarat Constantin Niţă.

Întrebat ce poate face concret pentru cele trei societăţi dâmboviţene ministerul pe care îl conduce, Constantin Niţă a enumerat mai multe acţiuni, printre care o promovare internaţională mai bună a produselor militare româneşti, dar şi o exercitare mai bună a atribuţiilor de acţionar din partea Romarm.

"Ministerul Economiei nu poate să ajute decât în spiritul legii: în primul rând să creăm actele normative necesare, a ajutat prin ştergerea arieratelor, legea industriei de apărare care trebuie să dea posibilitatea ca aceste unităţi să se mişte mult mai autonom decât în momentul de faţă. În al treilea rând, prin departamentul de comerţ exterior să promoveze produsele industriei de apărare pe pieţele externe şi în al patrulea rând prin OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie - n.r.) şi Romarm să îşi exercite atribuţiile de acţionari aşa cum trebuie", a afirmat Constantin Niţă.

Romarm are capital 100% al statului român prin Ministerul Economiei şi are în componenţă mai multe filiale, printre care şi cele trei societăţi din Dâmboviţa.

"Strategia Companiei Naţionale Romarm este în elaborare având termen pentru prezentare pentru domnul ministru cel târziu 1 septembrie. Strategia industriei naţionale de apărare vine şi se completează în mod obligatoriu, de această dată, cu un program coerent de retehnologizare, cu un capitol de reevaluare a planurilor de mobilizare, respectiv a sarcinilor ce revin fiecărei unităţi din planul naţional de mobilizare, neneglijând nicio politică de personal coerentă", a afirmat directorul general al Romarm, Dan Tache, cu prilejul vizitei.

În vizita efectuată, ministrul Constantin Niţă a fost însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu, şi de parlamentari de Dâmboviţa. 

×
Subiecte în articol: constantin niţă romarm