x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoana: "Discursurile de infierare sunt contraproductive"

Mircea Geoana: "Discursurile de infierare sunt contraproductive"

15 Mai 2005   •   00:00

Presedintele PSD, Mircea Geoana, crede ca discursul virulent al lui Ion Iliescu de la Consiliul National este exagerat si ineficient. Totusi el considera ca fostul sef al statului nu va pleca din PSD si nu crede ca partidul se va scinda.

  • de LAVINIA DIMANCEA
  • INTERVIU
  • ATITUDINE. Mircea Geoana spune ca, indiferent de supararile de moment, Ion Iliescu tine la acest partid si, ca atare, trebuie respectat chiar si atunci cand critica

    Jurnalul National: Cum vi s-a parut discursul lui Ion Iliescu de la Consiliul National?
    Mircea Geoana: In primul rand, ii urez multa sanatate in numele meu si al membrilor nostri de partid. Revenind la Consiliul nostru National, dl Iliescu a spus in discursul sau unele lucruri adevarate, metehne mai vechi sau mai noi ale unor membri ai partidului sau ale guvernarilor noastre. Nu daca sa ne debarasam de pacatele trecutului trebuie noi sa ne intrebam la acest moment de nou inceput pentru PSD, ci cum sa o facem. Simpla metoda a discursurilor de infierare, neinsotite de-a lungul timpului de masuri concrete si chiar dure de pedepsire a celor vinovati de coruptie, s-a dovedit ineficienta si chiar contraproductiva. Ma intreb care ar fi fost discursul domnului Iliescu daca altul ar fi fost rezultatul votului in Congres. Ar fi vorbit de cabale, clici si aranjamente de culise, cand ar fi fost insotit de aceeasi echipa de conducere de care sunt eu astazi insotit? Este fara indoiala o exagerare, poate de inteles, prin prisma amaraciunii personale.

    Cum vedeti relatia pe care o veti avea de acum cu Ion Iliescu? El refuza sa stea alaturi de noua conducere…
    Indiferent de supararile de moment, Ion Iliescu tine la acest partid si, pentru tot ce a facut pentru PSD, noi avem datoria sa-l respectam chiar si atunci cand ne critica. In ceea ce priveste relatia pe viitor, atat noi, cat mai ales dl Iliescu avem nevoie de liniste. Asa cum am spus si la Consiliul National, nu se va repeta situatia din 1971, cand dl Iliescu era ocolit de fostii sai colegi ca urmare a marginalizarii sale. Suntem in 2005, traim intr-o alta epoca in care respectul reciproc este o valoare indiscutabila. Pe de alta parte, tocmai pentru ca suntem in 2005 avem datoria de a evalua lucrurile cu luciditate si de a merge inainte. Ca presedinte al PSD am misiunea de a crea conditiille de depasire a disputelor interne.

    Solutii la Senat

    Iliescu a spus ca nu vrea sa participe, ca lider al grupului din Senat, la sedintele BPN. Daca nu isi va da demisia din aceasta functie, il veti schimba? Altfel ar fi incalcat statutul…
    Ce a spus in finalul Consiliului National este destul de clar: nu doreste sa aiba functii in conducere. Si atunci va trebui sa decidem in cadrul grupului nostru care sunt solutiile pentru a asigura si functionalitatea grupului din Senat, dar si reprezentarea, conform statutului, la nivelul conducerii partidului…..

    Va asteptati la o plecare a lui Ion Iliescu din partid?
    Nu.

    Deciziile unor apropiati ai lui Iliescu de a renunta la functiile pe care le detin in partid, cum este cazul liderului PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, si al senatorului Ioan Talpes, pot fi semnele unei scindari a partidului?
    Sunt convins ca nu. Dan Ioan Popescu urma sa participe intr-un sistem de rotatie in cadrul regiunilor de dezvoltare ca presedinte al Organizatiei Bucuresti. Oricum, in prima faza va intra Gabriel Oprea, conform celor convenite. Vom vedea la timpul potrivit, cand va veni rotatia pentru filiala Bucuresti, care va fi decizia lui Dan Ioan Popescu.

    Ce ar putea face partidul pentru ca Iliescu sa fie multumit? Acea analiza a ceea ce s-a intamplat la Congres de catre Comisia de Arbitraj si Integritate Morala ar mai linisti apele?
    Nu cred ca aici este vorba de a multumi pe cineva, ci ideea sa ii acordam domnului Iliescu in continuare acelasi respect si implicare. Vom veni la dansul de fiecare data cand vom avea nevoie de un sfat si de o indrumare in directia buna.

    "Alergam pe culoare diferite"

    Care sunt raporturile dvs. cu Adrian Nastase si Miron Mitrea? Se vorbeste de o concurenta intensa pentru controlul partidului…
    Am declarat de mai multe ori ca sunt adeptul conducerii colegiale in formularea deciziilor si al celei autoritare in aplicarea acestora. Ar fi dificil sa fiu in concurenta cu Adrian si Miron, pentru ca fiecare avem trasate, prin statutul partidului, propriile sarcini. Adrian se ocupa de departamentele partidului si de monitorizarea actiunilor actualului Guvern, Miron de chestiunile organizatorice, eu de conducerea partidului, deci nu vad nici o zona in care sa ne suprapunem. Fiecare dintre noi alearga pe culoare politice diferite, ceea ce face ca succesul unuia sa ajute echipa, iar de succesul echipei sa profite fiecare. Oamenii inteligenti stiu ca o echipa devine mai puternica atunci cand se bate cu alte echipe, nu cand se cearta in interior.

    Au aparut tot mai multe disensiuni intre gruparea transilvaneana si restul filialelor. Veti reusi sa tineti fraiele acestui partid?
    Este adevarat, s-a creat senzatia ca filialele din Transilvania si Banat au fost mai active in dezbaterile din interiorul partidului si datorita faptului ca au actionat pe o platforma comuna. Dar nu putem vorbi de disensiuni. Suntem un partid legat, care isi cunoaste prioritatile, iar pentru mine conteaza in primul rand ca toate filialele sa se simta reprezentate in politica centrala a partidului. Vom initia in curand un Forum de Dezbateri Permanente in care toate organizatiile vor avea posibilitatea sa vina cu idei, solutii de pe agendele locale, regionale, care sa completeze strategia si programul politic al PSD.

    Guvernare balbaita

    PSD inca nu se comporta ca un veritabil partid de opozitie. Cum veti scoate din amortire partidul?
    PSD va iesi din amorteala, pentru ca aceasta guvernare balbaita ne obliga la actiune. Nu putem sta cu mainile in san si sa acceptam la nesfarsit defilarea unor nechemati care nu stiu ca atunci cand se produce un dezastru national - asa cum au fost inundatiile din Banat - se convoaca starea de urgenta. Nu acceptam ca un guvern de multimilionari sa ne acuze ca suntem un partid de imbogatiti sau ca un guvern de incapabili sa-si acopere neprofesionalismul prin acuzatii mincinoase la adresa noastra. PSD nu va mai tolera neputinta guvernantilor, balbele, gargara electorala agresiva si incapacitatea puterii de a guverna tara. Ca partid de opozitie nu vom mai tolera nici prostia si nici nepriceperea, si vom prezenta solutiile alternative bune pentru tara.

    Ce parere aveti de activitatea de pana acum a presedintelui Traian Basescu?
    Prestatia presedintelui este exact asa cum anticipam in campania electorala. Lipsa de experienta se exprima prin improvizatii si impulsul de a epata in orice chip. O suvita rebela nu poate compensa lipsa unei agende coerente de politica externa. Este probabil singura administratie prezidentiala din lume care functioneaza fara consilieri de politica externa si de securitate nationala. Iar rezultatele se vad. Europa lipseste complet din peisaj, iar pretentia ca Romania poate juca in aceeasi liga cu SUA si Marea Britanie este o iluzie periculoasa. In conditiile in care traseul nostru european traverseaza cea mai severa criza din ultimii ani, presedintele Romaniei vorbeste de o noua Ialta, in care miza noastra devine brusc… democratizarea Belarusului si deschiderea unui nou front de contencios cu o Rusie umilita in Ucraina si in Georgia!

    Discutii dezamagitoare in PD

    Care va fi atitudinea PSD fata de PD in conditiile in care PES a facut apel la colaborare, iar in PD se vorbeste despre trecerea la curentul popular?
    Discutiile din PD, privind trecerea la curentul popular, sunt desigur dezamagitoare pentru social-democratii din Europa. In ceea ce ne priveste, noi vom ramane fideli valorilor social-democrate si vom fi in continuare catalizatorii procesului de unificare a miscarii social-democrate din Romania. Daca PD va ramane in zona social-democrata, nu avem dificultati sa gasim punti de colaborare in cadrul grupului socialist din Parlamentul European. Dar pe plan intern nu vom conteni in a spune ca PD a facut parte numai din guvernari de dreapta, a facut campanie electorala pe platforma de dreapta si guverneaza pe baza unui program ultraliberal, in care numai profitul si individul conteaza. PD a abandonat de mult orice sensibilitate sociala.
    ×
    Subiecte în articol: politic partid psd partidului iliescu ion