x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase: De şase ani, România este lovită de blestemul războiului româno-român!

Năstase: De şase ani, România este lovită de blestemul războiului româno-român!

05 Feb 2011   •   13:34
Năstase: De şase ani, România este lovită de blestemul războiului româno-român!
Sursa foto: Dragos Stoica /Jurnalul National
150344-.jpgPolitica dezbinării şi învrăjbirii trebuie să înceteze, de şase ani România este lovită de blestemul războiului româno-român şi, în faţa unei situaţii de avarie a democraţiei, uniunea dintre PSD şi Alianţa de Centru-Dreapta nu este doar o 'preocupare a politicienilor, cum ar fi tentaţi unii cetăţeni să spună, ci este o decizie de interes naţional sau, cum ar spune un venerabil liberal, o expresie a legitimei apărări", a declarat astăzi, de la tribuna Consiliului Naţional al PSD, preşedintele acestui for, Adrian Năstase.

"De azi începe campania cea lungă, al cărei rezultat trebuie să fie un guvern legitim şi competent, un parlament format din oameni de bună calitate şi un nou preşedinte al României. România are nevoie de un proiect naţional, de o coaliţie naţională şi de o mişcare naţională! Putem spune, la fel ca strămoşii noştri, că 'Unirea face puterea, împreună vom învinge!' Persoane fals îngrijorate ne întreabă, în aceste zile, ce facem cu doctrinele. Răspunsul e simplu: fiecare dintre partidele noastre îşi păstrează doctrina. În plus, construim o uniune pentru apărarea democraţiei şi pentru prosperitate. Victorie!", a spus Năstase, potrivit Agerpres.

El a a atras atenţia că social-democraţii se află în faţa unui moment important în viaţa partidului, în care trebuie să decidă, democratic şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra viitorului.

"Nu este o decizie uşoară, dar azi trebuie să facem o alegere care vizează şi viitorul României, dar şi pe cel al partidului nostru. Pentru ca deciziile să fie corecte, opţiunile trebuie să fie clare. Trebuie să avem înţelepciunea de a învăţa din lecţiile trecutului. În acelaşi timp, avem nevoie să privim cu realism prezentul şi viitorul. Nu mai putem lua nicio decizie fără să înţelegem limpede că trăim o situaţie ieşită din comun. În România a mai existat sărăcie, a mai existat foamete, a mai existat disperare. Au mai fost conducători incompetenţi, care au făcut rău propriului popor. Dar niciodată nu a mai existat, în 20 de ani de democraţie, un regim care să genereze în aşa măsură, prin diferite metode, înfometare, descurajare şi frică. Lumea este, zilele acestea, cu ochii către Egipt, dar trebuie să fim conştienţi că şi în ţara noastră tensiunile sociale se acumulează într-un ritm aproape exploziv", a afirmat liderul CN al PSD.

Adrian Năstase a subliniat că proiectul opoziţiei unite nu se face doar pentru prezent, argumentând, în acest sens, că România are nevoie de un proiect politic pe termen mediu şi lung, care să asigure stabilitatea guvernării şi prosperitatea societăţii.

"Românii au nevoie de revenirea la normalitate, iar unirea opoziţiei este o ocazie pe care nu avem dreptul să o ratăm! Ţara noastră merită să fie guvernată de un guvern legitim, susţinut de cetăţeni, nu de o coaliţie toxică, menţinută prin şantaj şi prin cumpărarea voturilor cu banii românilor. Doar un guvern şi un preşedinte care se bucură de sprijinul cetăţenilor pot realiza acea necesară solidaritate în momentele de criză. Altfel, atunci când o guvernare s-a rupt de societate, există riscul revoltelor de stradă. Aşa s-a întâmplat în 1989 în România, aşa se întâmplă acum în Egipt. Pentru a evita riscul unor mişcări anarhice de protest, România are nevoie de o puternică forţă de opoziţie care să preia cât mai curând guvernarea ţării", a spus el.

Fostul premier i-a îndemnat pe colegii săi să împiedice distrugerea statului social, "operaţiune la care lucrează zi de zi Traian Băsescu şi Emil Boc".

"Nu putem permite amputarea în continuare a pensiilor, ciuntirea salariilor şi distrugerea oricăror măsuri de protecţie a celor mai vulnerabili şi dezavantajaţi dintre concetăţenii noştri. Nu putem accepta ca angajaţii să fie transformaţi în veritabili sclavi la locul de muncă. Nu putem accepta ca România să devină un poligon de încercare pentru diverse experimente economice şi sociale, acceptate de o putere ilegitimă şi coruptă. Ţara noastră are nevoie de o schimbare radicală a politicilor în domeniul economic. Obsesia dezastruoasă a tăierilor şi concedierilor trebuie înlocuită cu preocuparea pozitivă a creşterii economice şi a locurilor de muncă", a spus Năstase, adăugând ironic că doreşte să vadă cum se va mai poziţiona fostul ministru al Muncii Marian Sârbu pe marginea noului Cod al Muncii.

"Nicicând de la Nicolae Ceauşescu încoace un singur om nu a acumulat o aşa de mare putere: Guvernul este o anexă a preşedintelui; Parlamentul este umilit, ignorat şi decredibilizat, iar furtul voturilor în Parlament se face sub protecţia şefului statului; Curtea Constituţională a fost transformată într-un veritabil 'super-parlament' şi o 'supra-justiţie', în care 5 oameni ai lui Băsescu pot să blocheze orice decide Parlamentul, fără a răspunde pentru deciziile lor. Televiziunea publică a devenit o porta-voce a preşedintelui, ieşind complet de sub controlul Parlamentului. Justiţia românească este obligată să se transforme în 'telejustiţie', iar DNA-ul este controlat de fidelii lui Băsescu. Adversarii politici sunt hărţuiţi cu aceste instrumente", a argumentat Năstase.

El a mai afirmat că în ultimii ani cinismul şi tupeul au devenit politică de stat.

"România sub Traian Băsescu se încovoaie sub povara datoriei, iar banii din împrumuturi sunt folosiţi nu atât pentru pensii şi salarii, pentru creşterea economică, cât pentru hrănirea nesătulei clientele portocalii care a devenit o adevărată caracatiţă. Traian Băsescu şi găştile din Modrogan nu doar că au distrus prezentul, dar au afectat viitorul şi şansele de dezvoltare. Pentru prima dată în istoria unui stat democratic, preşedintele Republicii a avut tupeul să le spună concetăţenilor săi 'dacă nu vă convine aici, plecaţi în străinătate'. În acelaşi stil cinic se petrece şi aşa-numita 'reformă a statului': mii de şcoli sunt închise; sute de spitale sunt desfiinţate, iar medicii sunt încurajaţi să plece în alte ţări; posturile de poliţie sunt lichidate, iar poliţiştii urmează a fi concediaţi. Esenţa acestei 'reforme a statului' este 'statul fără stat', adică distrugerea rolului social al acestuia şi amplificarea dimensiunii lui represive. Nu s-a auzit de concedieri în rândul procurorilor, deoarece ei contribuie la menţinerea unei puteri ilegitime. Dimpotrivă, acolo se fac noi angajări. Profesorii, medicii - care sunt utili în mod direct cetăţenilor - sunt concediaţi, jigniţi şi plătiţi cu salarii de mizerie", a mai spus fostul premier.

×