Fostul premier Adrian Năstase consideră că a venit momentul ca social-democrații să aleagă un nou președinte al Consiliului Național al PSD, for de conducere care se va reuni pe 20-21 martie. Năstase a fost ultimul președinte al Consiliului Național, în prezent locul fiind vacant.
Totodată, el reafirmă necesitatea revigorării departamentelor Consiliului Național, constituie inițial pe modelul unui guvern din umbră, pentru că acestea ar putea juca un rol esențial, inclusiv în ceea ce ar trebui să fie o analiză a celor 10 ani de regim Traian Băsescu.
"Departamentele ar putea să ajute la substanțierea unor politici publice, într-un moment în care guvernul are nevoie de mai mult oxigen, de mai multe inițiative care ar trebui să se adauge votului de legitimitate care a fost obținut recent în Parlament. Pe de altă parte, chiar dacă am apreciat gestul colegilor mei de a nu alege pe cineva, de a nu pune pe cineva în locul meu la președinția Consiliului Național, am spus de mai mult timp că acest lucru nu poate sa continue. Și cred că este un moment foarte potrivit acum de a găsi pe cineva care să conducă Consiliul Național și să se ocupe de dezbaterea ideologică absolut necesară după alegeri, pentru a pune într-o nouă lumină mesajul de stânga pe un palier mai larg, ținând seama și de evoluțiile interne, dar și de evoluțiile internaționale — iată ce s-a întâmplat în Grecia, și felul în care un partid cu un mesaj antisistem a reușit să depășească masiv stânga tradițională, PASOK-ul, care a participat la alegeri într-o formulă de dezbinare greu de justificat", a declarat Adrian Năstase pentru Agerpres.
În opinia acestuia, repornirea motoarelor la nivelul departamentelor PSD reprezintă un obiectiv extrem de important și pentru că, în acest fel, se pot crea condiții convenabile, "la momentul în care lucrurile vor fi mai liniștite în interiorul partidului", pentru organizarea unui congres.
Fostul președinte al PSD consideră, pe de altă parte, că organizarea unor astfel de departamente este mai simplu de făcut atunci când partidul este în opoziție pentru că atunci se poate raporta critic la departamentele guvernamentale, la ministere.
"Membrii departamentelor pot să exprime printr-o politică 'cu mai mulți dinți' atitudinea față de anumite măsuri, față de anumite reglementări. Când partidul este la guvernare, sigur că pe de o parte găsești mai puțini 'clienți' pentru departamente, pentru că cei mai mulți se înghesuie în ministere, și nu vor dori prea mult să stea în bucătărie pentru a pregăti mâncarea pe care o vor servi alții în sufragerie. Atunci este important să asiguri mai curând o politică de cadre, o politică prin care să asiguri o anumită circulație între departamente și ministere, astfel încât să ai echipă de rezervă și oameni pe care să-i poți folosi atunci când este nevoie pentru a înlocui anumiți lideri sau anumite cadre de partid. Deci este mai dificil și din punctul de vedere al mesajului, pentru că într-un fel cei de la guvern vor considera că departamentele vor să cenzureze, să critice unele dintre acțiuni, dar în felul ăsta se poate să existe și o analiză fundamentată critic, ce poate fi extrem de utilă", a mai spus Adrian Năstase.