x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nastase va candida la Presedintie

Nastase va candida la Presedintie

17 Aug 2004   •   00:00

POLITIC

Liderul PSD, Adrian Nastase, a pus ieri capat suspansului si a anuntat ca s-a decis sa candideze la Presedintie. Premierul Adrian Nastase s-a hotarat sa candideze pentru Presedintia Romaniei. Dupa luni de zile in care presedintele PSD a evitat sa afirme transant daca se va inscrie in cursa pentru Cotroceni, avansand crescator procente privind decizia sa de a se lupta pentru fotoliul de presedinte al Romaniei, ieri, aflat intr-o vizita in comuna suceveana Malini, Nastase a anuntat satenii ca va candida.
CAMELIA IONESCU

Suspansul in legatura cu desemnarea candidatului PSD pentru Presedintia Romaniei a luat ieri sfarsit, cand liderul Adrian Nastase a anuntat ca este hotarat sa se inscrie in cursa pentru Cotroceni. Aparitia primului-ministru in localitatea Malini nu era anuntata, iar Adrian Nastase venise imbracat intr-o tinuta lejera - pantaloni de stofa si o camasa cu maneci scurte, alaturi de sotia sa, Dana, si de fiul cel mic, Mihnea.

Drumul familiei Nastase prin Malini avea, ca scop initial, o vizita la casa memoriala Nicolae Labis. Presedintele PSD era insotit de o escorta redusa, la anunt fiind alaturi de Nastase ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu, si fostul ministru Marian Sarbu. Neinsotit de nici o autoritate judeteana si fara forte de ordine, pazit doar de un singur cadru SPP, Adrian Nastase a abordat o alura degajata si a strabatut pe jos ulitele, intrand prin casele satenilor si discutand cu acestia, intrebandu-i de problemele pe care le au si incercand chiar sa le dea solutii pe loc. In acest context, el a anuntat satenii ca s-a hotarat sa candideze la Presedintia Romaniei.

DECIZIE. "Am sa va spun acum un lucru pe care unii au incercat sa-l smulga de la mine in ultimele doua saptamani. Vreau sa va spun ca m-am hotarat sa candidez pentru postul de presedinte, in cadrul partidului nostru. Imi voi depune candidatura, in asa fel incat aceasta decizie a mea sa fie o decizie care sa insemne pentru romani o sansa mai buna in intalnirea cu Uniunea Europeana. O sansa mai buna de bunastare, o crestere a veniturilor", a declarat Nastase, ieri, la Malini. Liderul PSD a explicat ca locul anuntului nu a fost ales pentru ca i-ar fi fost frica de cineva. Mai mult, deja a deschis tirul la adresa contracandidatilor sai in cursa pentru Cotroceni. Tinta aleasa de liderul PSD a fost candidatul Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan: "Eu, cand a fost greu in tara, n-am plecat in strainatate, n-am mers sa lucrez pe nu stiu unde, sa fiu platit de marile organisme mondiale. Am stat aici, am trudit in Opozitie, la putere, ca ministru de Externe, ca presedinte al Camerei Deputatilor, ca prim-ministru timp de patru ani si-am stat si la greu, si la bine si vreau in continuare sa ajut dupa toate puterile mele ca tara sa mearga mai bine si oamenii sa traiasca mai bine", le-a spus Nastase satenilor.

NEPROTOCOLAR. Locatia in care seful PSD si-a anuntat decizia de a se inscrie in alegerile prezidentiale nu este una intamplatoare. "Am vrut sa fac acest anunt aici, la Malini, intr-un cadru extrem de putin formal, tocmai pentru a arata ca este vorba de o decizie care nu are nevoie de formalism, de festivism. Este o decizie care vine intr-un fel natural si pe care multi o asteptau, dar eu am avut nevoie de aceste intalniri din ultimele luni pentru a ma convinge ca, intr-adevar, oamenii, nu numai colegii de partid, dar si locuitorii din tara, vor sprijini, sunt convins, aceasta decizie", a precizat Nastase. "In ultimele luni am umblat foarte mult prin tara, m-am intalnit cu foarte multi oameni. Am ajuns la concluzia ca romanii au nevoie in acest moment de cineva care sa stie sa ii asculte, dar mai ales au nevoie de cineva care stie sa le rezolve problemele. Viitorul presedinte al Romaniei va trebui sa fie un om capabil sa se ocupe de problemele oamenilor, dar mai ales sa fie garantul cresterii veniturilor si a bunastarii lor", a aratat primul-ministru.

PROCENTE. Presedintele PSD s-a decis treptat asupra trecerii sale de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni. "Sunt convins 95% ca voi candida la Presedintia Romaniei", declara Adrian Nastase la 5 iulie, la o conferinta de presa tinuta la New York, in Statele Unite. "Daca analizele ne vor arata ca ai mei colegi considera ca eu trebuie sa fiu candidatul partidului, voi candida", a aratat atunci seful PSD, inainte de a se intalni cu presedintele SUA, George W. Bush. Saptamana trecuta gradul de decizie a premierului de a candida la functia suprema in stat era in crestere: "La New York am spus 95%, acum am sa va spun ca in proportie de 99% da". La cateva zile, Adrian Nastase a ajuns la 100% da si si-a anuntat decizia de a se inscrie in campania prezidentiala.

DISPUTA. Desi candidatura lui Nastase la Presedintie raspunde dorintei presedintelui Ion Iliescu, intre cei doi au existat momente de criza acuta de-a lungul ultimilor patru ani. A existat pericolul unei rupturi definitive intre cei doi, la inceputul lunii iulie, cand Nastase a amenintat cu demisia din functia de presedinte al PSD, din cauza criticilor acerbe ale presedintelui Iliescu la adresa sa. Iliescu l-a acuzat atunci pe Nastase ca ezita sa candideze la Presedintie din partea PSD si ca s-a indepartat de oameni. "Acum se merge direct cu elicopterul la intalnirile cu oamenii", i-ar fi reprosat Iliescu lui Nastase, care se pare ca s-a conformat, anuntandu-si candidatura in cel mai simplu mod posibil. Inca de la inceputul lui iunie presedintele Iliescu a cerut partidului de guvernamant sa isi aleaga un candidat pentru Presedintie pana la sfarsitul lui august si, mai mult, a cerut sa i se prezinte un plan de restructurare a PSD, amenintandu-i pe mai-marii PSD ca, altfel, "viitorul nostru politic se desparte".

SONDAJE DE CONFIRMARE

Surse din cadrul PSD spun ca decizia lui Nastase de a candida la functia de presedinte al Romaniei sa bazeaza pe rezultatele unui sondaj de opinie care ii atribuie liderului PSD prima sansa la Presedintie, intre toate celelalte personalitati pe care partidul le-ar putea arunca in cursa. Sondajul se afla in lucru si se preconizeaza ca va fi fina-lizat in aceasta perioada, el masurand sansele la functia suprema in stat pentru patru posibili candidati. Adrian Nastase, Mircea Geoana, Mugur Isarescu si Ioan Mircea Pascu. Aceleasi surse din PSD sustin ca sondajul il situeaza pe Adrian Nastase in fruntea clasamentului, cu aproximativ 50% din intentia de vot a romanilor, urmat, la o diferenta de 20% de Mircea Geoana si Ioan Mircea Pascu. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, al carui nume a fost vehiculat, la un moment dat, ca eventual candidat pentru Cotroceni si din partea Aliantei PNL-PD, ocupa ultimul loc in sondajul comandat de PSD.

PNL-PD: PROPAGANDA

"Adrian Nastase nu a invatat nimic din lectia alegerilor locale si incearca iarasi, prin propaganda ieftina sa castige simpatia electoratului de care are nevoie", a reactionat purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu. El a persiflat declaratia lui Nastase conform careia premierul a fost in tara si la bine, si la greu. "Nu stim care a fost momentul greu la care se refera. A fost tot timpul ba presedinte de partid, ba ministru de Externe, lider al Camerei etc. Momentul greu poate fi definit de Theodor Stolojan, care si-a asumat conducerea Guvernului in cea mai grea perioada din istoria postdecembrista. Iar experienta la Banca Mondiala este in opinia noastra una pe care si-ar dori-o orice politician, mai putin dl Nastase", a replicat Tariceanu. Lui nu i se pare intamplator nici gestul sorei poetului Nicolae Labis de a-i darui premierului un volum cu "Moartea Caprioarei", Tariceanu vazand in acest gest un mesaj pentru "vanatorul Nastase si grupul de imbogatiti ai tranzitiei". (Oana Stancu)
×