x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciucă: Acesta este anul în care putem redescoperi patriotismul, însă nu cel greșit înțeles

Ciucă: Acesta este anul în care putem redescoperi patriotismul, însă nu cel greșit înțeles

de Redacția Jurnalul    |    10 Mai 2024   •   15:06
Ciucă: Acesta este anul în care putem redescoperi patriotismul, însă nu cel greșit înțeles
Sursa foto: Hepta

„Acesta este anul în care putem redescoperi patriotismul, însă nu cel greșit înțeles ca naționalism deșănțat, conflictual atât față de vecinii din exterior, cât și față de diversitatea socială din interior”, spune liderul PNL, Nicolae Ciucă.

„Acesta este anul în care putem redescoperi patriotismul. Însă nu cel greșit înțeles ca naționalism deșănțat, conflictual atât față de vecinii din exterior, cât și față de diversitatea socială din interior. Dimpotrivă! Patriotismul reprezintă adeziunea și însușirea valorilor, a ideilor și a principiilor care ne definesc ca națiune. Patriotismul înseamnă să construim în România și să fim puternici în Europa”, spune Nicolae Ciucă.

El afirmă că românii celebrează în aceste zile trei momente istorice, care au marcat destinul lumii libere, al Europei și al României. 8 mai – Ziua Victoriei în Europa, 9 mai – Ziua Europei și 10 mai – Ziua Independenței României.

„Astăzi, când pacea și securitatea continentului nostru sunt sub asediu chiar lângă granițele noastre, vedem mai limpede ca oricând importanța moștenirii pe care ne-au lăsat-o aceste momente istorice. Moștenirea Zilei Victoriei în Europa din 1945 este cea a unui continent al păcii și al prosperității, al triumfului binelui asupra răului, al democrației împotriva dictaturii. Ziua Europei ne-a adus în 1950 viziunea unui spațiu de prosperitate de anvergură continentală, pe care îl construim în fiecare zi. 10 mai a marcat Independența României și ridicarea unei națiuni puternice și libere”, adaugă Nicolae Ciucă.

Liderul PNL amintește că ziua de 10 mai are multiple semnificații.

„Să nu uităm însă că independența a fost câștigată prin sânge, pe câmpul de luptă. Militarii români au dovedit mult curaj și spirit de sacrificiu la luptele grele de la Grivița, Smârdan sau Plevna. Nu degeaba, Războiul Ruso-Turc din 1877-1878 își merită în istoriografia noastră numele de . Vă mărturisesc că faptele de vitejie ale înaintașilor noștri m-au inspirat în cariera mea de militar și în serviciul public. Generația mea trebuie să trateze prezentul ca pe o datorie față de generațiile viitoare, care vor citi în manualele de Istorie despre această perioadă. Avem obligația de a-i face pe urmașii noștri să fie mândri de acești ani și să nu uităm că istoria judecă pe fiecare după faptele sale”, mai spune Ciucă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă patriotismul