x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nicolăescu: Moţiunea de cenzură PNL-UDMR a fost depusă la Parlament

Nicolăescu: Moţiunea de cenzură PNL-UDMR a fost depusă la Parlament

17 Sep 2009   •   00:00

Moţiunea de cenzură semnată de 121 de parlamentari PNL şi UDMR a fost depusă la secretariatele celor două Camere ale Parlamentului, a declarat deputatul liberal Eugen Nicolăescu.

Vicepreşedintele deputaţilor PNL declarase anterior că moţiunea de cenzură este intitulată "Guvernul PDL-PSD a hotărât: Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost". Nicolăescu a menţionat că nu se impunea adoptarea unei legi "de o complexitate deosebită", cum este cea a salarizării unitare, prin angajarea răspunderii.

El a adăugat că moţiunea are ca scop "blocarea adoptării unei legi aberante şi trimiterea acasă a celui mai slab Guvern din 1990 încoace".

Liberalul a afirmat că, "prin adoptarea acestui proiect de lege, Guvernul ignoră principiul solidarităţii sociale, atât de necesar pe perioadă de criză", adăugând că, în opinia sa, "coaliţia PDL-PSD încurajează nemulţumirile sociale şi promovează discriminarea între diversele categorii de personal bugetar" şi apreciind că "adoptarea unei legi de salarizare unitară nu se poate face într-o perioadă de recesiune economică, ci într-una de creştere economică susţinută, când mediul privat poate să absoarbă potenţialul personal disponibilizat din sectorul public".

În plus, Nicolăescu a mai spus, citând din textul moţiunii de cenzură, că "Legea salarizării nu a întrunit consensul tuturor partenerilor sociali", fiind "o lege proastă, care impune arbitrariul", că "textul Legii demonstrează modul haotic în care s-a elaborat, neprofesionalismul, incompetenţa şi incapacitatea Guvernului de a înţelege sistemul public din România şi de a-l organiza", iar Executivul a "uitat" că în cazul unor legi complexe este nevoie de "dezbatere şi consens în cadrul societăţii şi mai ales de o dezbatere parlamentară serioasă".

El a evidenţiat şi faptul că "angajarea răspunderii Guvernului într-o singură zi pe trei proiecte de lege este o procedură neconstituţională, pentru că încală art. 114 din Constituţie", iar Executivul nu a ţinut cont, în faza iniţială a legii, "de semnalele primite din partea sindicatelor, a cadrelor didactice şi medicale, a magistraţilor care au invocat la unison o procedură democratică amplă, pentru dezbaterea legii salarizării unitare".

În ceea ce priveşte voturile necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură, Eugen Nicolăescu a apreciat că acest aspect nu este important, ci ca Opoziţia să-şi facă datoria şi o temă importantă cum este salarizarea unitară să fie adusă în dezbatere publică şi a-i convinge pe ceilalţi parlamentari că "este în interesul României şi al cetăţenilor României şi nu al unui pratid sau al altuia că o asemena lege trebuie blocată şi un asemenea Guvern trebuie să plece".

Mediafax

Citiţi textul integral al moţiunii de cenzură depuse de parlamentarii PNL şi UDMR la Parlament

×
Subiecte în articol: politic