x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Notele CNSAS, pe internet

Notele CNSAS, pe internet

de Monica Iordache Apostol    |    04 Mar 2008   •   00:00
Notele CNSAS, pe internet

AJUSTARE ● Ordonanţa Guvernului va fi modificată
Notele de constatare emise de Colegiul CNSAS vor fi postate pe internet, astfel încât să poată fi contestate de nemulţumiţi. Verdictele date deja până la decizia Curţii Constituţionale ar putea rămâne însă definitive.


AJUSTARE ● Ordonanţa Guvernului va fi modificată
Notele de constatare emise de Colegiul CNSAS vor fi postate pe internet, astfel încât să poată fi contestate de nemulţumiţi. Verdictele date deja până la decizia Curţii Constituţionale ar putea rămâne însă definitive.


Consilierul premierului Tăriceanu, istoricul Marius Oprea, a declarat ieri că postarea pe internet a notelor de constatare ale CNSAS, imediat după ce au fost votate în Colegiu, oferă posibilitatea de a fi contestate. "Vom introduce în text obligativitatea ca, după fiecare şedinţă, toate notele de constatare ale Colegiului, atât în cazurile de colaborare, cât şi în cele de necolaborare, să apară imediat pe site-ul instituţiei", a declarat istoricul Marius Oprea. Prevederea va fi inclusă în Odonanţa de Urgenţă privind activitatea CNSAS, act normativ care a fost dezbătut de Marius Oprea împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile, parlamentari şi jurnalişti. Consilierul premierului a anunţat introducerea obligaţiei CNSAS de a-şi publica pe internet deciziile, întrucât în timpul dezbaterilor a fost ridicată problema imposibilităţii de a contesta deciziile de necolaborare primite de persoanele verificate din oficiu, adică de demnitari.


În plus, în ordonantă vor fi prevăzute expres motivele pentru care o şedinţă a Colegiului CNSAS poate fi secretizată. Legea anterioară a CNSAS prevedea că şedinţele sunt publice cu excepţia situaţiilor în care majoritatea membrilor colegiului prezenţi la serviciu apreciază că ea trebuie să fie ţinută secret, formulare considerată ambiguă de cei prezenţi ieri la dezbatere.


VERDICTE VALABILE. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a propus ca din viitoarea ordonanţă să fie eliminată posibilitatea de a revizui verdictele date de CNSAS anterior deciziei Curţii Constituţionale, prin care legea CNSAS a fost declarată neconstituţională. "Dacă dăm acest drept de cerere de revizuire, înseamnă că punem în discuţie nişte hotărâri judecătoreşti. Pasul următor ar fi ca nişte persoane interesate să pună în discuţie regularitatea unor verdicte CNSAS", a spus Olteanu. "Eu cred că deciziile CNSAS date până la data deciziei Curţii Constituţionale rămân valabile. Îmi amintesc că în Constituţie scrie că deciziile CCR sunt valabile pentru viitor. Cred că nu trebuie să creăm nici un precedent pentru oameni buni profesional, dar lipsiţi de scrupule, care vor dori să meargă înainte în distrugerea unor instituţii ale statului român sau a unor acţiuni ale instituţiilor", a explicat şeful Camerei Deputaţilor. În schimb, reprezentanţii PD-L prezenţi la discuţii s-au declarat pentru păstrarea articolului respectiv, privind revizuirea deciziilor CNSAS. "Aş susţine păstrarea posibilităţii privind cererea de revizuire la cererea persoanei interesate, pentru că altfel, dacă scoatem revizuirea, am crea două categorii de persoane – unele cărora poate nedrept, după o lege în vigoare la acea dată, li s-a pus eticheta de colaborator, şi altele care scapă de acest lucru", a declarat deputatul PD-L Petre Ungureanu, membru al Comisiei Juridice a Camerei.



×
Subiecte în articol: politic cnsas