x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oficialii încurcă traficul în hârtii

Oficialii încurcă traficul în hârtii

de Aniela Nine    |    Monica Andrei Capatos    |    26 Mar 2008   •   00:00
Oficialii încurcă traficul în hârtii
Sursa foto: Gabi Boholţ/

Deşi o hotărâre adoptată ieri de CGMB spune clar că în perioada 27 martie-5 aprilie traficul rutier pe culoarul unic este închis, luaţi la întrebări, oficialii din Primărie spun că, de fapt, este vorba doar despre începerea lucrărilor de instalare a balizelor de semnalizare pe acest traseu, ceea ce nu presupune închiderea circulaţiei.
Citiţi aici Comunicatul Ministerului Transporturilor  Hotarârea Consiliului General al Primăriei Capitalei

SUMMIT NATO - Culoarul unic intră în pregătire de mâine


Deşi o hotărâre adoptată ieri de CGMB spune clar că în perioada 27 martie-5 aprilie traficul rutier pe culoarul unic este închis, luaţi la întrebări, oficialii din Primărie spun că, de fapt, este vorba doar despre începerea lucrărilor de instalare a balizelor de semnalizare pe acest traseu, ceea ce nu presupune închiderea circulaţiei.

 

Că Summit-ul NATO durează trei zile deja ştie tot românul. Că autorităţile au “inventat” un culoar unic pe care circulaţia şoferilor de rând va fi interzisă între 2 şi 4 aprilie este iarăşi cunoscut. În plus, la 29 martie, pe acelaşi culoar unic vor avea loc repetiţii pentru Summit, ceea ce înseamnă iarăşi interzicerea traficului rutier pe acest traseu. Ieri, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat o hotărâre privind restricţionarea circulaţiei rutiere în perioada Summit-ului care ridică semne de întrebare. Conform textului acestei hotărâri, postat pe site-ul Primăriei, “în perioada 27.03.2008-05.04.2008 se materializează culoarul securizat de deplasare a delegaţiilor oficiale şi se închide circulaţia rutieră pe acesta”.

 

CONFUZIE. Întrebat despre ultima parte a acestei prevederi care spune clar că se închide circulaţia rutieră pe culoarul unic între 27 martie şi 5 aprilie, directorul general din Primăria Capitalei, Gheorghe Udrişte, care semnează expunerea de motive a proiectului de hotărâre, spune că hotărârea aprobată ieri a fost redactată destul de ambiguu, astfel încât s-a creat o confuzie privind data închiderii culoarului unic. Ca atare, traficul pe culoarul securizat va fi oprit doar la 29 martie, când va avea loc repetiţia pentru Summit. “Am observat şi eu că hotărârea de consiliu este neclară. Datele le-am primit de la Poliţia Rutieră. De la 27 martie practic se va începe pregătirea culoarului unic, maşinile putând circula pe acesta. La 29 va fi o repetiţie înaintea Summit-ului, şi atunci traficul va fi oprit”, ne-a declarat Udrişte.

 

SIMULARE DE 10 ORE. Pe de altă parte, viceprimarul Capitalei Răzvan Murgeanu a precizat că între municipalitate şi Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) a fost încheiată o înţelegere potrivit căreia doar SPP poate da informaţii cu privire la detaliile operaţiunii. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al SPP, Bogdan Onea, a susţinut că nu este vorba despre întreruperea circulaţiei pe culoarul unic începând cu 27 martie, ci doar despre demararea lucrărilor de instalare a balizelor de semnalizare pe acest traseu. Traficul rutier va fi închis pe traseul unic doar la 29 martie, în ziua simulării, care va începe după-amiază şi se estimează a dura aproximativ 10 ore.

Conform hotârării Consiliului, la 29 martie, cu ocazia simulării, şi în perioada 01.04.2008-05.04.2008, se vor închide şi străzile adiacente culoarului securizat, prevăzut în planul MIRA. De asemenea, în perioada 27.03.2008-05.04.2008 este interzisă staţionarea vehiculelor pe arterele din zona culoarului securizat.

 

CE ÎNSEAMNå CULOARUL UNIC. Traseul folosit pentru deplasarea delegaţiilor oficiale de la Aeroportul Henri Coandă la Palatul Parlamentului a fost generic denumit “culoarul unic”. Un comunicat al MIRA din 18 martie anunţa că pe Şoseaua Bucureşti – Ploieşti, de la aeroport până la Piaţa Presei Libere, culoarul unic va cuprinde benzile 2 şi 3 de circulaţie, pe ambele sensuri. Circulaţia autovehiculelor va fi însă permisă, în exteriorul culoarului, pe prima bandă de circulaţie, în ambele sensuri. Pe Şoseaua Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf, va fi interzisă circulaţia autovehiculelor pe segmentul central, aceasta desfăşurându-se pe arterele laterale. Va fi închisă circulaţia pe Şoseaua Kiseleff între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei şi în continuare, pe Calea Victoriei până la Podul Naţiunile Unite şi pe Bdul Naţiunile Unite. Va fi închisă circulaţia în perimetrul Palatul Parlamentului, respectiv Str. Izvor, Calea 13 Septembrie între Şoseaua Panduri şi Bdul Libertăţii, Bdul Unirii între Bdul I.C. Brătianu şi Piaţa Constituţiei şi pe Bdul Libertăţii.

 

“PODURI” DE TRECERE. Conform aceluiaşi comunicat, tot acest traseu, începând de la Aeroportul Henri Coandă până la Palatul Parlamentului, va putea fi traversat doar în următoarele puncte: Şos. Bucureşti Ploieşti – Bdul Aerogării, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff – Str. Arhitect Ion Mincu, Calea Victoriei – Bdul Dacia, Calea Victoriei – Bdul Regina Elisabeta, Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite.

INTERDICŢII DE LA TRANSPORTURI. Alte interdicţii de circulaţie au fost anunţate ieri de Ministerul Transporturilor, dar acestea vizează doar vehiculele cu depăşiri ale limitelor maxime admise de mase şi/sau dimensiuni şi vehiculele goale necurăţate care au transportat mărfuri periculoase. Acestor categorii de vehicule li se interzice circulaţia în perioada 30 martie, orele 00:00 – 5 aprilie, orele 24:00, pe anumite sectoare de drumuri publice din judeţele Ilfov şi Constanţa.

Citiţi aici Comunicatul Ministerului Transporturilor  Hotarârea Consiliului General al Primăriei Capitalei

 

 

 

 

 

×