x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Opriţi codurile!", faza în instanţă

"Opriţi codurile!", faza în instanţă

de Aniela Nine    |    14 Apr 2009   •   00:00
"Opriţi codurile!", faza în instanţă
Sursa foto: Răzvan Chiriţă/Mediafax

Coaliţia de ONG-uri "Opriţi codurile!" a depus ieri acţiunea în instanţă împotriva Guvernului şi a Ministerului Justiţiei pe care le acuză de încălcare a legii transparenţei în adoptarea proiectelor de coduri juridice. În paralel, ONG-urile au apelat la preşedintele Băsescu, căruia îi solicită să intervină şi îi cer o întâlnire.



În cererea de chemare în judecată depusă ieri la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti, ONG-urile acuză Guvernul de încălcare a legii transparenţei, dar şi a Legii 24/2000 care reglementează tehnica legislativă, reprezentanţii organizaţiilor spunând că adoptarea codurilor prin hotărâri de guvern s-a făcut fără existenţa unor avize. Pe lângă cele două legi, ONG-urile au mai reclamat şi încălcarea mai multor hotărâri de guvern conţinând prevederi tehnice. Directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, cea care a depus cererea de chemare în judecată a Guvernului şi a Ministerului Justiţiei, spune că nu a fost înştiinţată de primul termen al procesului, susţinând că urmează să afle de acesta din citaţie. Demersul ONG-urilor vine după ce, în 24 martie, au somat Executivul să retragă proiectele de coduri din Parlament şi să le supună dezbaterii publice.

SCRISOARE CĂTRE BĂSESCU

Pe lângă depunerea acţiunii în instanţă, coaliţia "Opriţi codurile!" a trimis ieri şi o scrisoare preşedintelui Băsescu, solicitându-i acestuia intervenţia în problema codurilor şi stabilirea unei întâlniri pentru a discuta acest subiect. În plus, reprezentanţii ONG-urilor îi cer lămuriri lui Băsescu pentru invocarea datei de 15 mai drept dată-limită până la care Parlamentul ar trebui să adopte cele patru coduri pentru a evita adoptarea lor prin asumarea răspunderii Guvernului. "Am dori o clarificare în ceea ce priveşte invocarea termenului de 15 mai, termen rostit de dvs. în diverse intervenţii publice, termen până la care Parlamentul ar trebui să adopte cele patru acte normative, în contextul în care Comisia Europeană nu doreşte coduri afectate de vicii de procedură şi votate în pripă, după cum nici cetăţenii acestei ţări nu doresc acest lucru. (...) Vă adresăm rugămintea de a accepta o întrevedere cu membrii coaliţiei la o dată care să fie relevantă faţă de ipoteza terminării avizării celor patru coduri în luna aprilie", se arată în scrisoare.

Membrii societăţii civile explică demersul către preşedinte ca fiind necesar în contextul lipsei de reacţie a Guvernului la solicitările anterioare ale coaliţiei de 20 de ONG-uri privind retragerea codurilor din Parlament.

×
Subiecte în articol: politic