x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban, chemat la raport în Parlament, cu privire la siguranța organizării alegerilor. Nicușor Dan: „Dacă e risc, nu ar trebui să le ținem”

Orban, chemat la raport în Parlament, cu privire la siguranța organizării alegerilor. Nicușor Dan: „Dacă e risc, nu ar trebui să le ținem”

de Ion Alexandru    |    28 Iul 2020   •   10:47
Orban, chemat la raport în Parlament, cu privire la siguranța organizării alegerilor. Nicușor Dan: „Dacă e risc, nu ar trebui să le ținem”
Sursa foto: Victor Stroe

Partidele politice și chiar unii dintre candidații de vârf care s-au înscris în lupta electorală din această toamnă iau în calcul, la modul serios, scenariul amânării alegerilor locale. Conducerea Parlamentului i-a adresat premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă, prin care îi cere să prezinte un raport concret cu privire la măsurile pentru gestuionarea epidemiei și să arate un plan detaliat din care să reiasă dacă alegerile pot fi organizate, prin eliminarea oricărui risc pentru electorat. Voci din USR și din ALDE vorbesc, la rândul lor, despre posibilitatea amânării alegerilor, iar candidatul susținut de PNL pentru Primăria Capitalei a declarat chiar că, dacă există un risc de sănătate evaluat de specialiști, aceste alegeri nu ar trebui să se țină pe 27 septembrie.

 

Într-o scrisoare comună adresată premierului, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, subliniază că, „potrivit articolului 111 din Constituție, Guvernul și celelalte organe ale administrației publice, în cadrul controlului parlamentar al activității lor, sunt obligate să prezinte informațiile și documentele cerute de Camera Deputaților, de Senat și de comisiile parlamentare”.

În acest sens, se mai arată, „în contextul lipsei de predictibilitate a politicilor Guvernului pe care îl conduceți, a declarațiilor contradictorii ale miniștrilor dumneavoastră cu privire la măsurile pe care urmează să le luați pentru limitarea impactului economic și social al epidemiei cu SARS-CoV-2 și a stării de incertitudine care caracterizează viețile tuturor românilor pe perioada acestei guvernări, în temeiul articolului 107, alineat 1, teza finală din Constituție, vă solicităm să prezentați un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindeți pentru limitarea răspândirii virusului.

De asemenea, vă solicităm să precizați care este planul de măsuri concrete pentru organizarea, în bune condiții, a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, dar și pentru deschiderea noului an școlar 2020-2021”.

 

Guvernul, acuzat că riscă și scrutinul, și școala, și economia

 

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a explicat acest demers, subliniind că „doar vorbele nu mai ajung! Românii nu au cum să creadă o guvernare care a pierdut controlul pandemiei și care pune carul înaintea boilor”. „PNL a intrat în campanie electorală înainte de a convinge românii că alegerile locale pot fi organizate fără riscuri. Se chinuie să încropească alianțe politice, în loc să se alieze cu cetățenii pentru a depăși vârful pandemiei. Iar începerea în siguranță a școlii ar fi un bun exemplu că Guvernul poate organiza și alegerile (…) Altfel, Guvernul PNL riscă alegerile, școala și întreaga economie”, a precizat liderul social democrat.

Scenariul luat în calcul de mai mulți reprezentanți ai partidelor politice, în special din zona USR și ALDE, dar nu numai, este acela al amânării alegerilor locale, în funcție de evoluția pandemiei. Reamintim că mandatele aleșilor locali, în funcție, care ar fi expirat la termen la sfârșitul lunii iunie, au fost prelungite, prin lege, de către Parlament, până în luna noiembrie. Dacă alegerile locale nu ar mai avea loc pe 27 septembrie, atunci Parlamentul trebuie să adopte o nouă lege pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali, precum și o altă lege pentru stabilirea unei alte date a organizării alegerilor.

 

Candidatul liberalilor pentru Capitală: „Sănătatea populației este importantă”

 

Interesant este și faptul că, din zona liberală, primul care a vorbit public despre oportunitatea amânării alegerilor locale este chiar candidatul susținut de PNL și de USR-PLUS la Primăria Capitalei, Nicușor Dan. Acesta a precizat că „pe această chestiune trebuie să ascultăm specialiștii și, dacă specialiștii vor spune că există un risc de amplificare a propagării acestui virus, atunci trebuie să nu le mai ținem. În orice caz, sănătatea populației este importantă”, a precizat Nicușor Dan.

 

Dacă alegerile nu se mai țin pe 27 septembrie, trebuie adoptată o nouă lege, pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali. Apoi, încă o lege pentru stabilirea datei scrutinului

×