x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban și-a prezentat miniștrii și lista obiectivelor. Austeritate și acțiuni în domeniul Justiției

Orban și-a prezentat miniștrii și lista obiectivelor. Austeritate și acțiuni în domeniul Justiției

de Ion Alexandru    |    25 Oct 2019   •   09:43
Orban și-a prezentat miniștrii și lista obiectivelor. Austeritate și acțiuni în domeniul Justiției

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a depus, ieri, la Parlament, lista miniștrilor care vor activa în cadrul Guvernului PNL și Programul de Guvernare. Pe lângă măsuri economice criticate de analiștii economici și de PSD, în acest program scrie negru pe alb că se va umbla la Legile Justiției și la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Lucruri despre care atât ALDE, cât și UDMR au spus că, dacă se vor face, nu vor susține, prin vot, acest Cabinet.

 

“Guvernul are în vedere în special situația Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, sistemul de pensionare anticipată introdus cu începere de la 1.01.2020, după ce a fost amânat prin ordonanță de urgență de vechiul guvern, restrângerea atribuțiilor Președintelui României și a CSM în procedura de numire a procurorilor de rang înalt, recursul compensatoriu. La acestea se adaugă și alte vulnerabilități semnalate de Rapoartele COM privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, Rapoartele de evaluare ale Grupului de State contra Corupției (GRECO), avizele Comisiei de la Veneția”, se arată în programul de guvernare.

„Guvernul va urmări rezolvarea acestor vulnerabilități în litera, dar și spiritul rezultatului Referendumului asupra Justiției desfășurat la inițiativa președintelui României”, se arată în Programul de Guvernare prezentat, ieri, de Ludovic Orban.

 

Bugetul, alegerile și comisarul european

Prioritare imediat pentru PNL sunt însă organizarea și desfășurarea corectă a alegerilor politice programate în 2020 și reluarea dezbaterilor publice privind legile Justiției pentru corectarea lor în acord cu recomandările instituțiilor europene; Restructurarea Guvernului și refacerea capacității administrative și a încrederii cetățenilor în instituțiile statului prin reașezarea structurilor de guvernare centrală și locală pe principiile eficienței instituționale și meritocrației administrative și tranziția de la modelul economic actual bazat pe creșterea consumului, fără asigurarea investițiilor necesare sustenabilității cheltuielilor publice, la un model economic care să stimuleze dezvoltarea economică bazată pe investiții și pe creșterea competitivității și productivității, având ca obiectiv prioritar diminuarea dezechilibrelor economice.

De asemenea, Orban a anunțat că trebuie, urgent, definitivat proiectul Legii bugetului de stat și a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 cu obiectivul încadrării în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB. Un alt domeniu vizat se referă la revizuirea legislației din domeniul fiscal și economic pentru corectarea măsurilor adoptate în ultimii ani cu impact negativ pentru economie: energie, telecomunicații, sectorul bancar, Pilonul 2 de pensii, eliminarea supra-accizei la carburanți, taxarea part-time, split TVA etc. Dar și nominalizarea candidatului pentru funcția de comisar european din partea României.
 

Lista Cabinetului liberal

Guvernul Orban are 15 ministere. Iar numele existente pe această listă sunt unele mai mult decât controversate: Raluca Turcan - viceprim-ministru. Ministerul Finanțelor - Florin Cîțu; Ministerul Dezvoltării - Ion Ştefan; Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu; Ministerul Afacerilor Interne - Marcel Vela; Ministerul Apărării Naționale - Nicolae Ciucă; Ministerul Economiei - Virgil Popescu; Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu; Ministerul Agriculturii - Adrian Oros; Ministerul Muncii - Violeta Alexandru; Ministerul Mediului - Costel Alexe; Ministerul Educației - Monica Anisie; Ministerul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloş; Ministerul Tineretului și Sportului - Ionuţ Stroe; Ministerul Transporturilor - Lucian Bode; Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu; Ministerul Sănătății - Victor Costache.

 

O parte din Guvernul Cioloș, oameni din vechiul PDL și personaje susținute de la Cotroceni - pe lista Cabinetului premierului desemnat

 

Tăriceanu, nemulțumit de cum arată nominalizările

Liderul ALDE, care a bătut, în urmă cu două zile, palma cu Ludovic Orban, în sensul că a căzut de acord să-i voteze guvernul, se arată nemulțumit de lista prezentată de premierul desemnat. Însă nu a făcut nicio referire la obiectivele prezentate în programul de guvernare. “Părerea mea e că se putea un pic mai bine”, spune fostul asociat politic al PSD.

“Echipa guvernamentală o face premierul și el e responsabil pentru oamenii pe care îi consideră capabili să ducă la îndeplinire programul de guvernare asumat. Dar nu pot să nu remarc, în primul rând, numărul scăzut al doamnelor în acest Cabinet. Spre deosebire de ultimele guverne, acesta, cu doar trei, are probabil cel mai scăzut număr de femei. Cred că reprezentarea în instituțiile de conducere ale statului ar trebui să încurajeze prezența femeilor, să devină o constantă, respectând pe cât de mult se poate proporția dintre femei și bărbați. Nu sunt adeptul discriminării pozitive, nu susțin înființarea de portofolii special pentru femei, dar cred că reprezentarea lor proporțională trebuie încurajată.

O altă observație ține de numirea de la Ministerul Apărării. Cu tot respectul pentru haina militară, dar a pune în funcția de ministru al Apărării un militar activ, ba chiar șeful oștirii, mi se pare o greșeală. Această decizie reprezintă un pas înapoi în privința angajamentelor euro-atlantice asumate de România cu privire la controlul civil asupra forțelor armate. Niciodată, de un sfert de secol încoace, la conducerea politică a armatei nu s-a mai numit un cadru activ”, scrie Tăriceanu pe Facebook.

 

×