x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ordonanţa CSAT, neconstituţională

Ordonanţa CSAT, neconstituţională

de Violeta Fotache    |    08 Iul 2009   •   00:00

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis ieri că Legea de aprobare a OUG 224/2008, prin care preşedintele Senatului capătă şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), încalcă Legea fundamentală a ţării.



Sesizarea de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea OUG 224/2008 pentru modificarea art.5 alin.(2) din Legea nr.415/2002 privind organizarea şi funcţionarea CSAT a fost făcută de 65 de deputaţi. În urma deliberării, CCR a constatat cu majoritate de voturi că legea e neconstituţională, deoarece încalcă normele din Constituţie privitoare la adoptarea ordonanţei de urgenţă.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, s-a retras din funcţia de la CSAT în urmă cu o lună. După decizia CCR, preşedintele Camerei, Roberta Anastase (PD-L), a comentat că acum retragerea şefului Senatului, Mircea Geoană, din CSAT în ziua euroalegerilor "acum capătă o logică". "Retragerea nu a fost legată de decizia politică, cum a încercat să arate, ci o problemă constituţională, relevată de Curtea Constituţională", a spus Anastase.

"Orice decizie a CC trebuie respectată şi acest lucru este obligatoriu pentru noi toţi. Motivele mele de a părăsi CSAT condus de Traian Băsescu sunt cele menţionate la momentul potrivit. Nu are nici o legătură cu decizia de astăzi. Sunt absolut hotărât să dăm CSAT, începând de anul viitor, rolul pe care trebuie să-l aibă în arhitectura puterii de stat din România", a comentat la rândul său Geoană.

El a susţinut că nu este genul de om care să ia "decizii pe anticipaţii mai mult sau mai puţin educate sau informate". Întrebat dacă decizia de numire a preşedintelui Senatului în funcţia de vicepreşe-dinte al CSAT nu ar fi trebuit să se facă prin lege organică, Geoană a spus că este "posibil", dar că nu vrea să "bănuiască pe nimeni de rea-credinţă". Tot ieri CCR a respins ca inadmisibilă (fiind prohibită în virtutea principiului autonomiei regulamentare a Camerelor Parlamentului) sesizarea PD-L referitoare la Regulamentul Senatului privind termenele de legiferare a unor acte normative. Cu unanimitate de voturi.

Deciziile CCR sunt definitive şi în general obligatorii.

×
Subiecte în articol: politic csat