x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Ordonanţă in interes personal"

"Ordonanţă in interes personal"

de Aniela Nine    |    06 Oct 2007   •   00:00
 "Ordonanţă in interes personal"
Sursa foto: SORIN LUPSA/

Modificarea Legii responsabilităţii ministeriale prin OUG este un abuz de putere făcut de Chiuariu, pentru a-şi bloca dosarul, şi de Tăriceanu, pentru a-i răsplăti pe cei care, prin votul in Parlament, i-au păstrat scaunul de la Palatul Victoria. "Guvernul intereselor de grup" a fost pus la zid ieri de Băsescu.


Modificarea Legii responsabilităţii ministeriale prin OUG este un abuz de putere făcut de Chiuariu, pentru a-şi bloca dosarul, şi de Tăriceanu, pentru a-i răsplăti pe cei care, prin votul in Parlament, i-au păstrat scaunul de la Palatul Victoria. "Guvernul intereselor de grup" a fost pus la zid ieri de Băsescu.


Preşedintele Băsescu a ieşit ieri la Cotroceni ca să infiereze public gestul Cabinetului Tăriceanu de a emite o ordonanţă de urgenţă care modifică legea responsabilităţii ministeriale in sensul schimbării modului de desemnare a membrilor comisiei speciale de la Cotroceni. Conform OUG, publicată joi seara in MO şi, ca atare, producănd deja efecte, comisia ar urma să fie alcătuită din judecători, numiţi pe termen de 3 ani, prin decret prezidenţial, la propunerea CSM. "S-a profitat de zgomotul din jurul moţiunii de cenzură pentru a trece o OUG care are toate elementele unui abuz de putere. Nu am văzut pănă acum un guvern care să sfideze cu mai mare seninătate opinia publică şi care să lucreze mai intens impotriva ideii de justiţie decăt acest guvern", a tunat Băsescu de la Cotroceni.


BENEFICIARI. Şeful statului nu a ezitat in a-i nominaliza pe cei direct interesaţi de aplicarea acestui act normativ: ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, care astfel reuşeşte să blocheze activitatea comisiei de la Cotroceni exact cănd aceasta urma să se pronunţe in dosarul său, şi premierul Tăriceanu, care ii răsplăteşte astfel pe cei care in Parlament au votat pentru respingerea moţiunii de cenzură. "E, fără discuţie, o ordonanţă promovată in interes personal de Chiuariu. Işi blochează propriul dosar şi pe cele ale colegilor din Guvern.(…) Guvernul schimbă regulile in funcţie de interesele de grup, şi nu de interesul public. (…) Mă intreb dacă această OUG nu are legătură cu trocul făcut de foştii demnitari cu Guvernul Tăriceanu. Se poate lesne bănui că Tăriceanu le răsplăteşte susţinerea prin voturile antimoţiune", a aruncat Băsescu. Concluzionănd că situaţia demonstrează "serioase derapaje de la democraţie", preşedintele i-a cerut public premierului "să reinstaureze starea de democraţie".


RÃ...SPUNS. In replică, ministrul Chiuariu s-a declarat inţelegător faţă de "supărarea" preşedintelui, căruia, spune el, "i s-a luat jucăria de a suspenda miniştrii liberali" şi care va fi astfel impiedicat să aplice "singura lege pe care o cunoaşte, legea bunului plac". "Ceea ce-l deranjează, de fapt, pe domnul Băsescu este că noua Comisie va fi formată din judecători independenţi şi profesionişti şi că nu mai poate face circ, nu mai poate organiza o mascaradă, nu mai poate lua măsuri abuzive fără să le justifice in faţa opiniei publice", a comentat Chiuariu. Liderul PC, Dan Voiculescu, a precizat la răndul său că declaraţiile şefului statului reprezintă "doar o perdea de fum" care ii "servesc perfect la acoperirea inţelegerilor de culise care au avut loc intre PSD şi PD inaintea moţiunii şi, nu in ultimul rănd, ajută la acoperirea unui mare eşec personal, faptul că moţiunea a fost respinsă".

Şeful PD, Emil Boc, a criticat insă actul normativ şi a apreciat că este anticonstituţional, căci caracterul de urgenţă nu se justifică, in timp ce UPSC-ul lui Ioan Talpeş a anunţat atacarea la Curtea Constituţională a ordonanţei.


×
Subiecte în articol: politic