x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „OUG privind concediul maternal nu există!”

„OUG privind concediul maternal nu există!”

de Aniela Nine    |    07 Dec 2010   •   17:12
„OUG privind concediul maternal nu există!”
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

Coaliţia de guvernare ar putea fi nu­mită „coaliţia «Ba da, Ba nu»„, având în vedere modul în care s-au des­fă­şurat ieri lucrurile în privinţa reduce­rii concediului maternal la un an. După ce premierul Emil Boc a anun­ţat, în crucea nopţii, că Executivul a de­cis reducerea concediului maternal, iar printr-un comunicat de presă al Guvernului se anunţa că decizia a fost adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă, ieri, vicepremierul Marko Bela a anunţat că, de fapt, ordonanţa de urgenţă nu există, adică nu ar fi fost aprobată de Guvern, ci că în şe­dinţa de luni s-au discutat doar „prin­ci­piile”.

„Ordonanţa de Ur­genţă nu a fost aprobată încă, nu există aşa ceva, în Guvern s-a discutat problema, s-au discutat principii­le. Aţi văzut ordonanţa adoptatăĂ”, a anunţat Marko Bela. Declaraţia fă­cu­tă de vice­pre­mi­e­rul Marko Bela a ve­nit la finalul unei reuniuni a parla­mentarilor UDMR, care îşi exprimaseră încă de dimineaţă nemul­ţu­mirea faţă de anunţul făcut de Emil Boc luni noaptea. În opinia UDMR, pe­rioada de concediu maternal ar trebui menţinută la doi ani, şi doar pla­fonul maximal al indemnizaţiei de creştere a copilului, 3.400 de lei, ar tre­bui redus semnificativ. Declaraţia-şoc a lui Marko Bela a venit după ce un alt ministru, cel al Muncii, Ioan Botiş, susţinuse că, de fapt, actul nor­mativ nu este unul definitiv şi că „o formă finală” a acestei OUG va fi prezentată „cel mai probabil” azi, după şedinţa de Guvern.

Botiş a recunoscut că discuţiile din coaliţia de guvernare s-au purtat pentru o perioadă a concediului maternal de doi ani şi că „ce a ieşit” din şedinţa Gu­­vernului este „altceva”. O de­claraţie ­similară venise anterior şi de la deputatul PDL Sulfina Barbu, care a susţinut că”nu există un act normativ privind decizia premierului”, iar discuţiile privind concediul pentru creşterea copilului „rămân deschise”, problema ne­mul­ţumirilor UDMR urmând să fie discutată în coaliţie. Până la ora în­chiderii ediţiei, Guvernul nu a răs­puns solicitării Jurnalului Naţional de a preciza dacă OUG privind re­du­cerea concediului maternal a fost adoptată sau nu în şedinţa de Guvern aşa cum au precizat Executivul şi  premierul Boc.



×
Subiecte în articol: concediu maternal