x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlament - UDMR se alatura atacului Aliantei

Parlament - UDMR se alatura atacului Aliantei

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    03 Aug 2005   •   00:00
Parlament - UDMR se alatura atacului Aliantei

UDMR si-a dat acordul de principiu pentru schimbarea sefilor celor doua Camere parlamentare. PC ramane in expectativa.

Reprezentantii UDMR s-au declarat ieri de acord cu planul Aliantei PNL-PD de a schimba conducerile celor doua Camere, dar au pus o conditie: procedura sa fie constitutionala. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, crede insa ca astfel de schimbari politice nu respecta Legea fundamentala.

Un subiect revine obsesiv in sedintele liderilor Aliantei PNL-PD: schimbarea presedintilor celor doua Camere parlamentare. Dupa ce presedintele PD, Emil Boc, a anuntat luni o hotarare ferma a PNL si PD in acest sens, primii care si-au dat acordul au fost udemeristii. Exista insa un "daca". Deputatul UDMR Kelemen Hunor a exprimat ieri conditia pusa de Uniune: procedura sa fie constitutionala. "Vom fi de acord daca in cadrul Comisiilor juridice si de regulament vor fi gasite solutii constitutionale. Iar solutia constitutionala este schimbarea Regulamentului de functionare a celor doua Camere, in care sa fie incluse prevederi prin care Constitutia sa nu fie lezata", ne-a declarat ieri deputatul UDMR, Kelemen Hunor. El a spus ca "firesc ar fi ca acele doua posturi sa revina PD si PNL" si crede ca se va gasi solutia pentru realizarea acestui lucru, necesar pentru consolidarea majoritatii parlamentare.

REORIENTARE. Intrebat de ce UDMR si-a schimbat pozitia fata de schimbarea pesedistilor de la conducerea Camerelor, deputatul a explicat ca, de fapt, UDMR nu s-a opus pana acum, doar a sustinut ca nu era o prioritate. "A trecut timpul. Era o problema de timing, nu de schimbare. Insa acum credem ca, daca gasim solutiile constitutionale, firesc ar fi ca Guvernul sa aiba sustinerea parlamentara necesara, inclusiv prin presedinti", a spus Kelemen Hunor. Cat despre anticipate, ideea este respinsa clar de UDMR, iar Kelemen Hunor a spus ca problemele reale ar putea fi rezolvate prin alte cai, implicit prin consolidarea majoritatii parlamentare ca urmare a schimbarii celor doi presedinti ai Camerelor.

IN ASTEPTARE. Purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca, a declarat ieri ca obiectivele prioritare pentru Romania, in acest moment, sunt rezolvarea problemelor privind dezastrele pe care inundatiile le-au provocat in aceasta vara si integrarea in Uniunea Europeana la data stabilita. "Daca partenerii nostri din Coalitie vor aduce insa in discutie alte teme decat cele pe care le-am enumerat mai sus, considerate de noi ca fiind prioritare, vom astepta cu interes discutiile care sa duca la clarificarea acestora, in prima sedinta a CNC", a spus Ciuca. El a adaugat ca, in functie de argumentele pro sau contra care vor fi prezentate in cadrul discutiilor din sedinta CNC si luand in calcul prioritatile pe care le au romanii la ora actuala, "vom prezenta o pozitie ulterior acestei sedinte de CNC". "In mod categoric, va fi o pozitie care sa conduca la stabilitate, o pozitie de echilibru", a mai spus el. Referitor la declansarea unor alegeri anticipate, Ciuca a amintit de ultimul sondaj de opinie, care a aratat ca romanii sunt impotriva acestei solutii. Problema va fi dezbatuta saptamana viitoare in cadrul Consiliului National de Coordonare al Coalitiei. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a asigurat ca problema se va rezolva constitutional.

APARARE
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ieri ca intentia Aliantei PNL-PD de a schimba conducerile celor doua Camere se loveste de doua probleme. In primul rand, asigurarea unei majoritati in Parlament, Vacaroiu sustinand ca votul asupra ultimelor ordonante ale Guvernului a demonstrat ca aceasta majoritate nu exista. In al doilea rand, Vacaroiu a amintit de problema constitutionala. "Printr-o decizie din februarie 2005, Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja ca presedintii Camerelor nu pot fi revocati doar din considerente politice, asa cum intentioneaza Alianta", a explicat Nicolae Vacaroiu.

DISPUTE
Senatorul UDMR de Covasna, Puskas Balint, a declarat ieri ca alegerile anticipate nu pot fi evitate, in conditiile in care nu exista o "intelegere" intre democrati si liberali, insa acestea nu vor rezolva problema "dezechilibrului politic". "Nu vad cum putem evita alegerile anticipate. Nu putem scapa de alegerile anticipate, fiindca nu exista o intelegere in sanul coalitiei, intre democrati si liberali", a afirmat Puskas, care este si vicepresedintele Senatului. "Alegerile anticipate nu vor rezolva insa problema dezechilibrului politic. Acesta va persista, fiindca nimeni nu va putea obtine o majoritate absoluta", a adaugat senatorul UDMR.

×
Subiecte în articol: politic udmr