x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Contestaţia PDL, respinsă de CCR: Parlamentarii pot verifica anchetele de la referendum

Contestaţia PDL, respinsă de CCR: Parlamentarii pot verifica anchetele de la referendum

01 Noi 2012   •   15:55
Contestaţia PDL, respinsă de CCR: Parlamentarii pot verifica anchetele de la referendum
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Curtea Constituţională a României a decis că Hotărârea Senatului de înfiinţare a comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în activităţile desfăşurate de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie este constituţională, informează Agerpres. Astfel, CCR a respins sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului nr. 38 din 8 octombrie, de înfiinţare a comisiei de anchetă.

Judecătorii au apreciat că înfiinţarea acestei comisii nu încalcă Legea Fundamentală deoarece nu are ca scop chemarea procurorilor în faţa Legislativului sau controlul activităţii acestora, ci verificarea abuzurilor reclamate la Parlament în legătură că anchetele privind referendumul.

La 8 octombrie, liderul senatorilor democrat-liberali, Cristian Rădulescu, anunţa că PDL va ataca la CCR decizia Senatului.

"Pentru ca această comisie să fie înfiinţată trebuie supusă votului Senatului. PDL nu o să intre în această capcană şi nu o să ne desemnăm membri. Această comisie ar încălca principiile democratice şi constituţionale. Ni se propune ca noi, Legislativul, să intrăm peste Ministerul Public. O vom contesta la CCR. Nu vom participa la vot şi nu vom desemna colegi de-ai noştri în comisie", declara Rădulescu.

Senatul a adoptat atunci, cu 59 de voturi pentru şi trei abţineri, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei de analiză privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Comisia ar fi trebuit să fie formată din 11 membri, dar grupul PDL a decis să nu desemneze niciun senator şi s-a retras de la vot.

Potrivit solicitării de înfiinţare, această comisie nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci urmăreşte să verifice sesizările cetăţenilor şi autenticitatea lor, să ia în considerare 'posibilele fapte ilicite' ale procurorilor şi să facă lumină în această chestiune prin audierea cât mai multor votanţi nemulţumiţi de modul cum au fost făcute cercetările de către poliţie, DNA şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatările, concluziile şi propunerile comisiei trebuie să facă obiectul unui raport care va fi depus la Biroul Permanent până la data de 15 noiembrie 2012.

×