Parlamentul Portugaliei a fost cel mai activ dintre parlamentele Uniunii Europene privind comentariile referitoare la propunerile legislative venite de la Bruxelles. La polul opus, se află parlamentele României şi Spaniei, cu zero reacţii la propunerile prezentate de Bruxelles.
Potrivit cifrelor recente ale Comisiei Europene, obţinute de EUObserver, membrii Parlamentului portughez au trimis 102 reacţii la propunerile legislative UE în ultimii trei ani, ceea ce reprezintă o cincime din total celor 505 comentarii trimise de toate cele 27 de state membre UE. Următoarele poziţii în acest clasament sunt ocupate de Parlamentul francez, cu 58 de luari de poziţii din 2006, Camera superioară a Parlamentului Germaniei (48 ), Parlamentul Suediei (44) şi Camera Lorzilor din Marea Britanie, cu 39 de reacţii.
Dintre fostele state comuniste care au aderat la UE în 2004, Cehia este cea mai activă ţară, cu 41 de reacţii ale parlamentarilor la propunerile prezentate de Bruxelles.
La polul opus se află parlamentele Spaniei, Maltei şi României, care nu au trimis niciun comentariu la Bruxelles. Studiul Comisiei Europene arată, de altfel, că parlamentele din 15 state membre au trimis doar 10 sau mai puţine luări de poziţie din 2006.
În urmă cu trei ani, Comisia Europeană a stabilit o procedură de lucru prin care propunerile legislative şi documentele consultative sunt transmise direct parlamentelor naţionale ale ţărilor membre UE. Aceasta viza o mai bună comunicare între UE şi cetăţenii din cele 27 de state membre ale blocului comunitar.
Citește pe Antena3.ro