x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Piratii, prima lovitura reusita in Parlament

Piratii, prima lovitura reusita in Parlament

de Adrian Ilie    |    23 Apr 2015   •   12:09
Piratii, prima lovitura reusita in Parlament
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Senatul a decis că un partid politic poate fi constituit de un grup de minim de trei persoane. Cifra este de peste 8.000 de ori mai mică decât pragul actual, de 25.000 persoane, provenite din minim 18 judeţe. Modificarea Legii partidelor politice a fost impusă printr-o decizie a Curţii Constituţionale, la o sesizare a Partidului Pirat.

Sistemul politic românesc se poate transforma radical în următorii ani, în condiţiile în care Curtea Constituţională a desfiinţat practic unealta prin care partidele vechi s-au asigurat că nu vor mai avea noi rivali. CCR a decis că este neconstituţională obligaţia ca un nou partid să aibă cel puţin 25.000 de membri fondatori, din cel puţin 18 judeţe, în fiecare judeţ cu un prag de minim 700 de membri. Curtea a fost sesizată de Partidul Pirat din România, a cărui înregistrare oficială a fost blocată de lipsa acestor semnături. “Piraţii” au acuzat că le este îngrădit dreptul la liberă asociere şi i-au convins pe judecătorii CCR. Potrivit acestora, condiţia celor 25.000 de semnături, deşi menită să asigure reprezentativitatea unui partid, “este o ingerinţă a autorităţii statale asupra exercitării unui drept fundamental”.

Decizia a fost adoptată pe 29 februarie, iar Senatul s-a conformat cu promptitudine. La numai o zi după publicarea în Monitorul Oficial, Legea partidelor politice a fost modificată astfel că numărul de membri fondatori necesar unui nou partid a coborât de la 25.000 la numai trei. Mai mult, a fost abrogat articolul care prevedea desfiinţarea prin decizie judecătorească a partidelor ce nu au obţinut măcar 50.000 de voturi la două alegeri generale succesive.

Legea va merge la Camera Deputaţilor care este forul decizional. De modificare ar putea beneficia nu doar Partidul Piraţilor, ci şi M10, partidul pe care intenţionează să-l înregistreze oficial Monica Macovei. Ambele partide susţin că mizează pe internet şi per social media pentru a se manifesta în spaţiul public, iar modificarea legii îi scuteşte de efortul logistic pe care îl presupune un partid de mase tradiţional, în condiţiile în care strângerea unui număr mare de semnături presupune existenţa prealabilă a unor filiale destul de bine organizate, precum şi costuri considerabile.

Pirateria ca ideologie
Primul Partid Pirat din lume a fost înfiinţat în Suedia, în 2006, iar în 2009 obţinea un mandat de europarlamentar. Exemplul a fost urmat de zeci de ţări astfel încât Germania a trimis un “pirat” în PE în 2014, iar colegii din Islanda au trei parlamentari. Există şi o Internaţională a Partidelor Pirat ce susţine modificarea legilor de copyright astfel încât file sharingul să fie legalizat, alături de consolidarea dreptului la viaţă privată şi un grad mai mare de transparenţă a deciziilor guvernelor.

Sfârşitul restricţiilor

Apariţia puzderiei de partide în 1990 a fost permisă de pragul minim de 251 de membri fondatori pentru un partid. În 1996, pragul a fost ridicat la 10.000, iar în 2003 la 25.000. Acum CCR crede că nu mai există pericolul fragmentării politice excesive a Parlamentului, iar modificarea legislaţiei electorale nu mai permite finanţarea nediscrimatorie a partidelor. În consecinţă, menţinerea pragului nu ar mai fi oportună.

×
Subiecte în articol: partidul piratilor