x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD-L vrea Guvern de uniune naţională cu Lucian Croitoru pe post de prim-ministru

PD-L vrea Guvern de uniune naţională cu Lucian Croitoru pe post de prim-ministru

de Monica Iordache Apostol    |    17 Oct 2009   •   00:00
PD-L vrea Guvern de uniune naţională cu Lucian Croitoru pe post de prim-ministru
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a declarat ieri că democrat-liberalii susţin un guvern de uniune naţională cu Lucian Croitoru (foto) premier şi i-a invitat pe cei de la PSD şi PNL, "partidele care au declanşat criza", să dea dovadă de responsabilitate.



"PD-L îşi arată disponibilitatea totală pentru susţinerea lui Lucian Croitoru la funcţia de prim-ministru, un specialist în domeniul economic de care România are nevoie mai mult ca oricând acum. Croitoru a lucrat şi lucrează la BNR de 11 ani, a lucrat alături de Mugur Isărescu, a fost reprezentantul României la FMI şi are expertiză pe măsură în domeniul economic", a spus Flutur despre propunerea preşedintelui pentru postul de premier. Flutur a anunţat că PD-L susţine un Guvern de uniune naţională şi că îşi exprimă speranţa că şi celelalte partide vor da dovadă de responsabilitate pentru a veni în construcţia acestuia în jurul lui Lucian Croitoru. Vicepreşedintele PD-L a spus că actuala criză politică a fost declanşată de PSD şi PNL, care au depus moţiune şi au picat Guvernul Boc. "Acum îi invităm să găsim soluţia de stabilitate politică", a spus Flutur. El a mai afirmat că PD-L aşteaptă să fie invitaţi la discuţii cu premierul desemnat, Lucian Croitoru.

UDMR MERGE CU JOHANNIS ŞI VREA SĂ-L RĂZGĂNDEASCĂ PE BOC
Preşedintele UMDR, Marko Bela, i-a cerut ieri premierului Emil Boc să-şi revizuiască poziţia, menţionând că ideea susţinerii lui Klaus Johannis pentru funcţia de premier nu exclude realizarea unui Guvern de uniune naţională. Marko Bela a declarat că a discutat vineri cu Emil Boc şi i-a solicitat să-şi revizuiască poziţia şi, "eventual prin susţinerea lui Klaus Johannis", să se ajungă la realizarea unui Guvern de uniune naţională. Liderul UDMR a spus că Johannis este încă susţinut de Uniune, poziţie care, potrivit lui Marko, nu intră în contradicţie cu ideea de Guvern de uniune naţională. El a spus că Johannis ar fi un premier foarte potrivit în această perioadă, în care partidele, date fiind alegerile, sunt în competiţie, şi nu vor renunţa la poziţiile lor. Marko a mai spus că nu vede ca înainte de prezidenţiale să se găsească o soluţie politică legată de formarea unui Cabinet. El mai apreciat că nici în legătură cu Traian Băsescu nu s-au epuizat toate posibilităţile privind susţinerea lui Klaus Johannis.

PSD PREGĂTEŞTE RESPINGEREA NOULUI GUVERN

Cum premierul desemnat Lucian Croitoru nu l-a invitat pe liderul PSD, Mircea Geoană, la negocieri, social-democraţii îi transmit premierului desemnat că ei nu vor merge la Palatul Victoria şi să nu se obosească să bată drumul până în Kiseleff, pentru că ştie deja răspunsul lor. Liderii PSD nu au fost invitaţi de premierul desemnat Lucian Croitoru la negocieri pentru formarea noului Guvern, dar au anunţat în schimb că nu vor da curs unei invitaţii decât dacă nominalizatul lui Băsescu vine la sediul social-democraţilor.

"Nu ne-a invitat la negocieri, dar îl aşteptăm la partid, oricum răspunsul îl ştie de pe acum. Îl aşteptăm aici la partid, să vină când doreşte... Să vină el aici dacă are nevoie de voturile noastre. Nu vedeţi că umblă prin oraş acum după voturi, şi-a bătut joc domnul Băsescu de el într-o manieră de neimaginat", a declarat Viorel Hrebenciuc, precizând că social-democraţii nu se vor duce în nici un caz la Palatul Victoria. Hrebenciuc a exclus varianta ca liderii partidelor politice care-l susţin pe Klaus Johannis pentru funcţia de premier să-şi schimbe opţiunea şi să-l accepte pe Lucian Croitoru. "Nu, nu este posibil asemenea lucru, pentru că partidele care constituie 65% din Parlamentul României au propus un candidat", a spus Hrebenciuc. Acesta a adăugat că "ne îndreptăm către dictatura personală a lui Traian Băsescu".

ORBAN: "CROITORAŞUL DIN JOBEN N-ARE DE GĂND SĂ FACĂ NEGOCIERI"

Liberalii nu intenţionează să-şi retragă sprijinul pentru Klaus Iohannis şi să intre în vreo combinaţie guvernamentală patronată de Traian Băsescu. Mai mult, apelul la negociere făcut de premierul nominalizat Lucian Croitoru n-a fost întâmpinat cu disponibilitate la nivel înalt în PNL. Preşedintele liberal Crin Antonescu a anunţat ieri la Biroul Electoral Central, unde şi-a depus candidatura pentru prezidenţiale, că nu va onora personal invitaţia la discuţii. Mandatat să discute cu Croitoru a fost preşedintele executiv al PNL, Ludovic Orban, dar acesta nu primise ieri nici un semn de la premierul desemnat.

"Nici nu cred că vrea să înceapă vreo negociere. Croitoraşul scos din joben nu are de gând să se consulte, pentru că în urma consultărilor va rezulta că nu poate să construiască o majoritate parlamentară, şi atunci va intra înapoi în joben şi îşi va vedea de afaceri. Traian Băsescu încearcă să tragă de timp şi fiecare zi pierdută înseamnă agravarea crizei", a declarat pentru Jurnalul Naţional preşedintele executiv al PNL, Ludovic Orban.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a plecat ieri la Iaşi, de unde l-a acuzat pe şeful statului că recurge la "un şantaj mizerabil" încercând să sperie lumea că FMI nu va mai da banii din tranşele de împrumut şi că nu vor fi bani de pensii şi pe parlamentari că va dizolva Legislativul dacă Guvernul Croitorul nu va fi acceptat. "Traian Băsescu duce lucrurile într-o logică de genul «ori eu, ori voi». El refuză premierul desemnat de majoritatea din Parlament şi a trecut la un şantaj mizerabil. Preşedintele acţionează cu iresponsabilitate, fiind un agresor, nu la adresa PNL, ci a sistemului de drept din România. Nici Ceauşescu nu şi-a permis să ameninţe oamenii că el are un stilou şi că face ce vrea cu el", a afirmat liderul PNL.

În cazul în care Croitoru va veni în Parlament cu o formulă de Executiv, PNL fie nu se va prezenta la vot, fie nu-l va vota. "Johannis nu e păpuşa mea, da' crede cineva că Lucian Croitoru nu e păpuşa lui Băsescu?", a mai spus Antonescu.

×
Subiecte în articol: politic