Liderul democraţilor, Emil Boc, s-a grăbit să semneze ieri cu Theodor Stolojan protocolul de colaborare dintre PD şi PLD, pe care il prevăzuse abia după ce divorţul de PNL va fi inregistrat oficial la tribunal.
Fără festivism, fără obişnuita linie intăi a partidului (care nu agreează insistenţa lui Băsescu de a-i uni cu pelediştii), Boc a apărut singur in faţa presei pentru a semna "logodna" cu PLD. "Moştenirea politică a Alianţei D.A.", spune Emil Boc. Sceptici, unii dintre liderii PD văd in acest document grăbit - făcut la 9:00 dimineaţa, supus la 10:00 votului conducerii PD şi arătat la 12:00 presei - fundaţia pentru o eventuală fuziune - tot pripită, pănă la alegeri, poate chiar inainte de cele pentru Parlamentul European, in caz că PLD riscă un scor ruşinos. De altfel, Stolojan afirmă explicit că protocolul reprezintă o primă etapă pe drumul unificării forţelor de centru-dreapta. Unificare pe care o tot cere public Traian Băsescu, cel care acuza recent PD de "aroganţă", la care ii cerea să renunţe şi să bată palma cu PLD, PNŢCD etc. Numai că PNŢCD şi AP au semnat cu PNL. Iar proiectul băsescian ar mai rămăne cu PNG şi partidul lui Talpeş. Intrebaţi, Boc şi Stolojan expediază sec: "Nu am discutat".
PREVEDERI. Documentul dintre cele două partide băsesciene nu este prevăzut, de altfel, pe termen lung. Singurul reper este dat chiar de alegerile din toamna aceasta, europarlamentarele, in care PD şi PLD promit să nu se "atace reciproc", "ducănd o campanie decentă, pe proiecte politice, de factură europeană". In rest, să colaboreze, să facă opoziţie faţă de actualul guvern, dar şi faţă de PSD, "care este adevăratul guvernant al Romăniei in momentul de faţă". Să susţină lustraţia, o nouă Constituţie şi o nouă republică (prezidenţială, pasămite).
ACTELE DE DIVORŢ, LA PNL. Protocolul cu PLD (intins pe două foicele) este in plus doar unul politic, nu juridic. La tribunal, PD este legat incă de PNL in Alianţa D.A. Divorţul trenează, pentru că nu ar exista prevederi legale clare, spune Emil Boc. "Nu există nici un fel de regulă cu privire la desfiinţarea unei alianţe politice. Există discuţii dacă se aplică aceeaşi regulă ca şi la desfiinţarea unui partid politic, adică doar Ministerul Public poate inainta o cerere pentru desfiinţarea unui partid politic sau se aplică regulile de drept comun", afirmă Boc. Din 2 aprilie, democraţii tot anunţă divorţul oficial de PNL. Surse din partid spun insă că notificarea a fost trimisă liberalilor abia săptămăna trecută şi... se aşteaptă răspuns. Intre timp, tot democraţii blocaseră "hărtiile" pe chestiuni de partaj: şase locuri parlamentare de impărţit şi vreo 200.000 de euro de plătit firmei lui Felix Tătaru, datorie comună din campania electorală. Cu banii se socotesc, cu locurile parlamentare au lăsat-o pentru la toamnă.
Ofertă
"Deocamdată suntem două partide, PD şi PLD. PNL se află in pierdere de credibilitate, a făcut inţelegere cu AP şi cu PNŢCD. E problema dănşilor. Dacă unele dintre acestea vor dori să vină in rănd cu noi, să adere la valorile populare, vom discuta, nimic nu e de nediscutat"
Theodor Stolojan,preşedintele PLD