x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL a pus mâna şi pe Biblioteca Centrală Universitară

PDL a pus mâna şi pe Biblioteca Centrală Universitară

de Diana Scarlat    |    06 Dec 2010   •   20:31
PDL a pus mâna şi pe Biblioteca Centrală Universitară
Sursa foto: /Agerpres

Pe 15 noiembrie 2010, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de director general adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti, conform metodologiei aprobate prin Ordinul MECTS nr. 5385/2010. În urma concursului, postul de director al BCU a fost obţinut de Mireille Rădoi, membră a PDL.

Schimbarea directorului BCU a stârnit ime­diat reacţii din partea asociaţiilor bibliotecarilor care arată că Ministe­rul Educaţiei a schimbat metodologia de concurs, pentru a se potrivi perfect cu profilul unei membre PDL. Mireille Rădoi, noul director al BCU, susţine că nu a fost favorizată în nici un fel, chiar dacă a fost modificată metodologia, şi că simpla participare la şedinţele PDL nu o face membru activ al partidului aflat la guvernare.

Pe de altă parte, fostul director al bibliotecii, Mircea Regneală, spune că a fost invitat de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la o întâlnire, unde nu i s-a spus nimic despre eliberarea sa din funcţie, iar a doua zi a primit înştiinţarea oficială, fără să i se dea vreo explicaţie. "Nu am fost scos la pensie şi nici nu s-ar fi putut face aşa ceva, pentru că eu sunt şi profesor la facultate. Domnul ministru ar fi putut să mă anunţe şi pe mine cu o zi înainte, când am fost chemat la minister, dar nu mi-a spus nimic şi nici nu am primit explicaţii cu privire la eliberarea mea din funcţie, iar metodologia de concurs a fost elaborată astfel încât să o favorizeze pe doamna Rădoi", spune fostul director, Mircea Răgneală.

Deşi vechea metodologie de concurs prevedea că pot candida numai bibliotecarii cu studii de specialitate în domeniu şi minimum trei ani experienţă, articolul 2, lit. b al noii me­to­do­logii de concurs prevede că persoanele care îşi depun candidatura trebuie să fi urmat "cursuri de specia­li­tate în domeniu şi/sau lucrări şti­in­ţi­fice în domeniul managementului in­formaţiei".

În prima parte a enun­ţu­lui se recunoaşte implicit existenţa unui domeniu specific bibliotecilor, însă necesitatea de a deţine o specia­li­zare în biblioteconomie nu este considerată obligatorie, publica­rea unor lucrări în domeniul foarte larg al "managementului infor­ma­ţiei", care, "întâmplător" este una din specia­li­ză­rile noii directoare a BCU, fiind considerată suficientă.

Mai mult, condiţia prevăzută în art. 2, lit. j, soli­ci­tă "cel puţin trei ani ve­chi­me în activităţi direct legate de lucrul cu publicaţii: biblioteci, edituri etc." Astfel "lucrul direct cu publicaţiile" într-o editură a fost conside­rat de autorii metodologiei o con­di­ţie suficientă pentru ocuparea funcţiei de director general al celei mai mari bi­blioteci universitare din România.

Bibliotecarii mai acuză Ministerul Educaţiei şi că metodologia de concurs a fost elaborată fără consultarea specialiştilor în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării, a asociaţiilor de bibliotecari, a catedrelor de specialitate din cadrul universităţilor care organizează speciali­zări în domeniu.

"Lipsa de conside­ra­ţie arătată profesiei de bibliotecar se regăseşte şi în modul de alcă­tu­ire a comisiei de concurs. În mod fi­resc, persoanele desemnate să evalueze candidaţii ar trebui să deţină com­petenţe în domeniul biblioteco­no­miei şi nu în cel al «managementului informaţiei». Scopul autorilor meto­do­logiei a fost de a facilita câş­ti­garea concursului de ocupare a func­ţiei de director general adjunct la BCU Bu­cu­reşti de către doamna Mi­relle Ră­doi, membru activ al PD-L, o persoa­nă care nu a lucrat niciodată într-o bibliotecă şi care nu are studii de specialitate (este absolventă a Academiei Naţionale de Informaţii)", se arată într-o scrisoare de protest semnată de Robert Coravu, director gene­ral adjunct al BCU, Doina Stănescu, preşedinte al Asociaţiei Bibliotecari­lor din Biblioteca Naţională a Româ­ni­ei (ABBNR), Doina Popa, pre­şe­din­te al Asociaţiei Naţionale a Biblio­te­carilor şi Bibliotecilor Publice din Ro­mânia (ANBPR), şi Mircea Reg­nea­lă, preşedintele Asociaţiei Biblio­te­carilor din România (ABR).

"În primul rând, metodologia a fost publicată în Monitorul Oficial cu 30 de zile înainte şi dacă cineva ar fi dorit să conteste, ar fi făcut-o îna­in­te. Nu a fost croită pentru mine me­to­dologia", susţine Mireille Rădoi, care mai spune că BCU nu este o bibli­otecă oarecare şi chiar merită un management eficient şi dinamic.

Pe de altă parte, Mireille Rădoi are un CV impresionant. Bibliotecarii o acuză că "face dovada unui apetit deosebit pentru ocuparea unor funcţii în sistemul bugetar", deşi nu a lucrat niciodată într-o bibliotecă şi nu are studii de specialitate, în schimb a fost, între altele, membru al Aso­ci­a­ţiei Române de Luptă Antiterorism, din 2003, şi profesor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, membru în consiliul de administraţie al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Informatică. În 1996, Mireille Rădoi a absolvit, şefă de pro­moţie, Academia Naţională de Informaţii (ANI), din cadrul SRI.
A de­ve­nit, în 2002, lector universitar pe disciplinele Comunicare politică, Instituţii Euroatlantice (ANI), apoi director general al Grupului Editorial Tri­to­­nic, în 2004, profesor doctor uni­versitar, expert în securitate.
În 2007, Mireille Rădoi se afla pe lista candidaţilor PLD la europarlamen­ta­re, iar în iulie 2008 era propusă de PDL să facă parte din Comisia de Apărare a cabinetului alternativ al democrat-liberalilor. A devenit lector universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Na­ţi­onale de Studii Politice şi Admi­nis­­trative (SNSPA), director de cabinet şi consilieră personală a ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Infor­ma­ţionale, Gabriel Sandu, consilieră pe probleme de securitate a minis­tru­lui Apărării, Mihai Stănişoară. În 2009 a făcut parte din Consiliul de Administraţie al Poştei Române, iar în 2010, directorul Centrului Na­ţi­o­nal de Răspuns la Incidente de Securitate (CERT-RO) din cadrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, fiind şi consilier local la Primăria Secto­rului 4.

"Eu nu sunt membru activ în PDL, iar asta se poate verifica. Toată activitatea mea constă în a participa la şedinţele de consiliu de la sectorul patru, unde pur şi simplu te implici în viaţa cetăţii. Pentru mine este o provocare personală să reuşesc să conduc o instituţie de anvergura aceasta şi să o repoziţionez", mai spune Mireille Rădoi, care susţine că a venit la conducerea BCU cu "do­rin­ţa de a reda strălucirea acestui giu­vaier al vieţii culturale bucureştene".

Asociaţiile bibliotecarilor sunt intrigate şi de faptul că noua directoare a Bibliotecii Centrale Universitare a primit punctaj maxim la concursul pe care ei îl contestă, acuzând ministerul de "nerespectarea unor principii etice şi, mai grav, chiar a unor prevederi din metodologia de concurs". "Toate aceste nereguli se adaugă modului lipsit de eleganţă în care ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, l-a înlăturat din funcţia de director general al BCU Bucureşti pe prof. Mircea Regneală, o persoană care a lucrat 32 de ani în această bi­bliotecă, dintre care ultimii 20 de ani în calitate de director adjunct şi apoi de director general", mai arată asociaţiile bibliotecarilor în scrisoarea de protest. Fostul director a fost înştiinţat în legătură cu eliberarea sa din funcţie începând cu 11 octom­brie, printr-un fax transmis pe data de 15 octombrie.

×