x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL vrea să-i dea primarului Capitalei salariu de prim-ministru

PDL vrea să-i dea primarului Capitalei salariu de prim-ministru

de Monica Iordache Apostol    |    12 Mai 2011   •   14:48
PDL vrea să-i dea primarului Capitalei salariu de prim-ministru

165090-untitled-1.jpgPână la organizarea refenrendumului privind Legea Capitalei, pedeliştii au găsit o altă soluţie pentru a le băga pe gât bucureştenilor administraţia de tip Elena Udrea. Deputatul PDL Vasile Gherasim a depus la Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor o serie de amendamente la Legea 215 privind administraţia publică locală, amendamente care reiau prevederile din proiectul Legii Capitalei.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că amendamentele elimină primarii de sector aleşi şi Consiliile locale alese de la nivelul sectoarelor şi înlocuiesc primarii aleşi cu viceprimari de sector desemnaţi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. În plus, modificările propuse de Gherasim implică centralizarea tuturor atribuţiilor la nivelul CGMB şi instituirea unui singur buget generalizat controlat de CGMB.

Conform amendamentelor intrate in posesia Jurnalului Naţional,  primarii de sector ar trebui să fie subordonaţi primarului general al Capitalei, consilierii locali la nivelul Capitalei ar trebui să fie aleşi uninominal, iar primarul general să aibă salariul egal cu cel al premierului. Mai exact, relaţiile dintre primarul general al Capitalei şI primarii de sector vor fi bazate pe principiul "subordonării”, nu al "autonomiei” ca în actuala Lege 215/2001. Un alt amendament arată că sectoarele Capitalei nu au personalitate juridică, iar primarul general şI Consiliul local al Capitalei sunt "autorităţi deliberative”, în timp ce primarii de sector sunt "autorităţi executive”. Gherasim mai propune şI votul uninominal pentru cei 84 de consilieri locali al Capitalei, cărora le pregăteşte şI salarii egale cu cele ale deputaţilor. De asemenea, PDL vrea ca personalul de la cabinetul primarului general ar trebui să fie salarizat egal cu cel din aparatul premierului.

"Prezint dovada indubitabilă a faptului că PDL şi Elena Udrea încearcă să adopte tâlhăreşte Legea Capitalei, menită să transforme Bucureştiul în feuda Elenei Udrea. Pot dovedi că PDL se teme ca dracu de tămâie de verdictul bucureştenilor, că PDL, Elena Udrea şi slugile sale încearcă să eludeze referendumul pentru ca PDL să-şi promoveze ticăloasa lege. Zilele trecute slugile Elenei Udrea din Parlament au depus la Comisia de administraţie publică a Camerei o serie de amendamente la Legea 215 care conţin esenţa Legii Capitalei", a spus Chiliman, adăugând că "gaşca politică mafiotă a PDL" urmăreşte să-şi asigure accesul la întreaga resursă financiară a Capitalei şI să fraudeze alegerile locale din 2012.

Deputatul PDL Vasile Gherasim a declarat pentru Jurnalul Naţional că intenţionează să depună o serie de amendamente la Legea 215, dar numai după ce va discuta cu toţi colegii din Comisia de administraţie publică. "O să mă consult marţi cu toţi colegii. Nici un amendament nu va trece decât după ce va fi discutat şI cu colegii de la PDL, şI de la PSD, şI de la PNL", a declarat Gherasim. Întrebat dacă amendamentele reiau prevederile din proiectul Legii Capitalei, Gherasim a declarat că vrea doar să reglementeze raporturile dintre primarul general al Capitalei şI primarii de sector, în condiţiile în care "Capitala are sectoare definite ca subdiviziuni administrative fără personalitate juridică".

×