Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a definitivat calendarul aferent campaniei electorale pentru alegerile locale din 27 septembrie și a anunțat că, de ieri, partidele și candidații își pot înregistra mandatarii financiari. În acest timp, mai mulți lideri politici iau în calcul amânarea scrutinului, pe fondul evoluției epidemiei de COVID-19. Dacă Ludovic Orban nu a dat, încă, un răspuns clar cu privire la invitația făcută de conducerea Parlamentului, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că este obligația Guvernului să spună dacă alegerile se pot ține în siguranță pentru populație. USR lasă de înțeles că ar trebui amânate alegerile, iar UDMR, prin vocea președintelui Kelemen Hunor, este de părere că ar trebui dublat numărul secțiilor de vot. Hunor susține că dacă alegerile vor fi amânate, ele ar mai putea fi organizate abia în vara anului viitor.
Șeful Executivului este așteptat în Parlament, pentru a pune la dispoziția Legislativului date concrete cu privire la organizarea în siguranță, din punct de vedere epidemiologic, a alegerilor locale în data de 27 septembrie. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat, în cadrul unei emisiuni televizate, că formațiunea pe care o conduce așteaptă răspunsul Guvernului, pentru a decide dacă se impune sau nu amânarea, subliniind că Parlamentul are obligația și responsabilitatea derulării scrutinului electoral.
Ieri, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut prima ieșire publică pe această temă, declarând că singura soluție pentru reducerea riscului de îmbolnăvire în ziua alegerilor este dublarea secțiilor de votare. În schimb, anularea scrutinului din 27 septembrie ar conduce automat la amânarea alegerilor până anul viitor, în vară. „Dacă amânăm, atunci înseamnă că undeva anul viitor, în mai, iunie, putem organiza, nu cred că pot fi organizate mai repede. Nu cunoaștem încă foarte multe despre acest virus. Nu se știe când va fi valul doi, cum va arăta acesta, dacă va fi în primăvara anului viitor, dacă va fi în iarnă. Ne așteaptă, oricum, o iarnă dificilă. Din acest punct de vedere, nici științific nu poți să aduci argumente că va fi mai bine peste o jumătate de an, peste un an sau chiar mai mult, din păcate”, a precizat liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.
Calendarul stabilit de Autoritatea Electorală
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu, a precizat că, de ieri, toate partidele care doresc să se înscrie în competiţie, precum şi candidaţii independenţi îşi pot înregistra mandatarii financiari, deschide şi declara conturile la AEP. El a amintit că mai multe localităţi sunt carantinate, însă a adăugat că ar trebui să nu fie probleme cu organizarea procesului electoral în aceste circumscripţii, deoarece ar urma să iasă din carantină înainte de a se constitui birourile de circumscripţie. Calendarul electoral pentru alegerile locale, stabilit de AEP, prevede constituirea BEC până pe 2 august, înregistrarea alianțelor electorale în perioada 7-11 august, depunerea candidaturilor, în perioada 7-18 august, validarea candidaturilor în data de 24 august, tipărirea buletinelor de vot și desemnarea președinților secțiilor de votare pe data de 22 septembrie și închiderea campaniei electorale în dimineața zilei de 26 septembrie.
Localele, trasate pe hârtie. Oficial, Parlamentul așteaptă Guvernul cu răspunsuri. UDMR vrea dublarea numărului de secții