x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Perdantii PSD trec la represalii

Perdantii PSD trec la represalii

08 Sep 2004   •   00:00

Parlamentarii PSD, nemultumiti ca in urma alegerilor interne din partid nu se mai regasesc pe listele electorale, au blocat ieri activitatea Camerei Deputatilor.

CAMELIA IONESCU

Convocati dis-de-dimineata la Parlament, deputatii au avut o surpriza: imediat dupa inceperea sedintei, grupul PSD (format la ora respectiv" din maximum 30 de parlamentari) a cerut pauza de consultari pentru 15 minute. Dar de la 10:20 pana la 12:30 nu i-a mai vazut nimeni pe pesedisti, care s-au retras la sala de grup pentru a-si spune pasul care nu le dadea pace.

FRAUDA. Tonul ridicat al nemultumirilor a trecut de usile ferecate ale salii, iar viceliderul de grup, deputatul Vasile Suciu, a recunoscut de ce s-a produs marea tevatura care a blocat lucrarile Camerei Deputatilor: modul fraudulos in care s-au desfasurat alegerile interne din PSD. "S-au dat liste (de la centru - n.r.), pe astia si pe astia ii votati, pe ceilalti nu", a pus Suciu punctul pe "i" in legatura cu nemultumirile colegilor sai. Iata ca mult-laudatele alegeri interne care ar fi trebuit sa spele obrazul partidului de guvernamant mai mult il pateaza, cei care au ramas pe dinafara devenind din ce in ce mai greu de controlat, asa incat PSD are probleme cu pastrarea majoritatii lejere in Camera Deputatilor. Pesedistii au protestat in sedinta de grup convocat ad-hoc, in detrimentul dezbaterilor legilor electorale, ca prefectii - carora li s-a facut loc pe listele pentru Parlament - au coordonat votul de asa natura incat actualii parlamentari sa fie dezavantajati. Deputatul Virgil Popa s-a declarat nemultumit de modul in care au fost organizate alegerile interne din PSD, apreciind ca prefectii "si-au facut jocurile".

EXPLICATII. Declaratiile belicoase ale viceliderului grupului PSD au fost contracarate de cele ale sefului, Viorel Hrebenciuc, care a incercat, in gluma, sa puna vocile ridicate pesedistilor care se auzeau de dupa usa pe seama "unor griji pentru meciul cu Andorra", explicand ca discutiile s-au prelungit deoarece in cadrul grupului ar fi existat neintelegeri cu privire la unele prevederi din proiectul legii alegerilor parlamentare. Exemplul de tema de dezbatere tumultuoasa timp de doua ore a fost perioada de suspendare a prefectilor care vor sa candideze pentru Parlament: 30 sau 60 de zile, majoritatea PSD luand decizia ca prin lege sa fie necesara doar o luna de pauza inainte de alegeri pentru prefecti. "Normal ca deputatii care nu mai sunt pe liste nu sunt niste oameni fericiti, dar asta nu inseamna ca nu vom avea cvorum", a dat asigurari Hrebenciuc in privinta bunei desfasurari a activitatii viitoare din Camera Deputatilor. De altfel, presedintele PSD Adrian Nastase le-a transmis celor care au pierdut prealegerile ca "ar trebui sa fie nemultumiti de ei insisi".

AMENINTARI

Deputatii din PSD care nu se mai regasesc pe noile liste parlamentare au fost ieri la un pas de a-si da demisia din partid pentru a-si face grup parlamentar independent. Surse din PSD au declarat ca cel mai aprig dintre contestatari a fost Alexandru Sassu (venit de la PD). In legatura cu nemultumirile colegilor din partid, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a spus ca Biroul Electoral al partidului va analiza toate contestatiile referitoare la fraude in cadrul prealegerilor. "Nemultumiri au existat si inainte de scrutin. E omenesc ca aceia care au pierdut sa revina cu astfel de plangeri", a mai spus Corlatean. (Dana Piciu/Silviu Sergiu)

ACUZATII

Copresedintii Aliantei PNL-PD, Traian Basescu si Theodor Stolojan, au deschis ieri plicul in care se afla pronosticul Aliantei privind rezultatele prealegerilor din PSD. In opinia lor pronosticul a coincis in proportie de 82%, considerand ca "singura noutate" adusa de alegerile interne pesediste a fost "revenirea baronilor". Basescu s-a luat si de politicienii din garda noua a PSD, precum Bejinariu, Blanculescu, Oprea si Rovana Plumb, despre care a afirmat ca sunt "mafia personala a premierului". In replica, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, le-a dat celor doi, Stolojan si Basescu, un ultimatum pana ieri seara la ora 20:00 pentru a-si cere scuze, in caz contrar cei calomniati urmand sa-i dea in judecata pe cei doi. (Oana Stancu)

×
Subiecte în articol: politic psd