x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL se teme că Patriciu i-l bagă pe Duda pe gât

PNL se teme că Patriciu i-l bagă pe Duda pe gât

de Monica Iordache Apostol    |    10 Apr 2009   •   00:00

Principele Radu şi-a lansat aseară candidatura la Preşedinţia României în faţa Palatului Elisabeta şi în prezenţa Princepesei Margareta.



Principele a declarat că nu îşi propune restaurarea monarhiei, pentru că "o astfel de opţiune poate fi decisă doar de întreaga naţiune". "Gestul pe care îl fac astăzi doreşte să deblocheze impasul politic şi instituţional la care s-a ajuns în România. Menţinerea şi escaladarea controverselor dintre principalii responsabili ai ţării riscă să împingă România spre haos politic, economic şi social, precum şi spre izolarea internaţională", şi-a justificat acesta intenţia de a candida pentru funcţia de preşedinte. El a adus şi argumentul independenţei sale, care îl deosebeşte de preşedinţii care nu se pot rupe de partide. Pe peluza din faţa Palatului Elisabeta s-au strâns să-i asculte discursul vreo 200 de persoane, majoritatea studenţi, dar şi câteva personaje din domenii diferite, începând cu criticul de film Manuela Cernat şi sfârşind cu realizatoarea unei emisiuni de gimnastică Florentina Opriş. Nici un politician sau un om de afaceri nu a fost prezent la lansarea candidaturii, în schimb au venit Victor Dumitriu, fost consilier al lui Sorin Oprescu, şi Adrian Thiess, actual consilier al primarului general. De altfel, Principele mai lucrează cu un fost consilier de-al lui Oprescu, Cornel Comşa, care este un fost colaborator de-al lui Dinu Patriciu.

Decizia principelui a fost primită cu rezerve de politicieni. Preşedintele de onoare al PNL, Radu Câmpeanu, cel care a propus în 1992 ca Regele Mihai să candideze la Preşedinţie, spune acum că intenţia lui Radu este "hazardată". Ceilalţi lideri liberali s-au abţinut de la comentarii, mai ales că ei sunt defavorizaţi de concurenţa principelui Radu, pentru că va rupe din electoratul lui Crin Antonescu. Cum unul dintre finanţatorii neoficiali ai Casei Regale este Dinu Patriciu, printre liberali a început deja să circule informaţia că acesta ar încerca să-l determine pe Antonescu să se retragă din cursă pentru a fi susţinut Principele Radu. În contrapondere, secretarul general al PNL, Radu Stroe, a reîntărit ieri anunţul că Antonescu îşi va lansa candidatura pentru Preşedinţie la data de 9 mai, la Braşov. Vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, spune că Antonescu va rămâne candidatul partidului,, numind candidatura Principelui "un balon de săpun".
Reuters


×
Subiecte în articol: politic