x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL și USR-PLUS își „dau la gioale” non-stop

PNL și USR-PLUS își „dau la gioale” non-stop

de Ion Alexandru    |    12 Ian 2021   •   08:22
PNL și USR-PLUS își „dau la gioale” non-stop

În nici trei săptămâni de la formarea Guvernului de Coaliție, PNL și USR-PLUS se află „la cuțite”, mai ales pe fondul nemulțumirii din interiorul formațiunii conduse de Ludovic Orban pentru modul în care acesta a negociat la sfârșitul anului trecut. Lupta pare să fie condusă, acum, de către primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, care critică actele Executivului și, în special, acțiunile ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, de la PLUS, în chestiunea cu centrele de vaccinare care trebuie „finanțate” de autoritățile locale. Violeta Vijulie, om de partid cu funcție guvernamentală, cere, nici mai mult, nici mai puțin, decât întoarcerea lui Nelu Tătaru la conducerea Ministerului Sănătății, în timp ce Valeriu Stoica arată, la rândul lui, modul slab în care a acționat PNL și cedările nepermise în fața USR-PLUS.

Conflictul a izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute, când Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România l-a atacat pe Vlad Voiculescu pentru Ordonanța de Guvern prin care se cere ca finanțarea centrelor de vaccinare să fie asigurată de autoritățile locale.

„A scris cu mânuța domniei sale, ministrul Sănătății, articolul 6 din Ordonanță, care menționează că «pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 din bugetul autorităților locale se asigură fondurile necesare pentru organizare, dotare, operaționalizare, pentru plata personalului medico-sanitar». Dacă tot avem o viziune europeană, orice ministru ar trebui să știe că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Trebuie alocate resurse financiare suplimentare. Asta nici la un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face, darămite la acest nivel. (…) Nu știu în alte locuri unde a condus domnul ministru, dacă a condus tot după aceleași principii. (…) Ministerul Sănătății să-și asume răspunderea, nu să plimbe hârtia în stânga și în dreapta” a precizat Emil Boc.

Ulterior, primarul liberal a declarat că speră ca Vlad Voiculescu să corecteze Ordonanța. „Strategia de vaccinare făcută în decembrie 2020 spune foarte clar că Guvernul alocă resurse financiare. Faptul că un ministru al sănătății omite așa ceva spune multe. Această guvernare trebuie să pună capăt sistemului Pile, Cunoștințe și Relații. Era de dorit să fim chemați la o discuție”, a conchis primarul.

 

Contralovitură cu țintă Alexe

Replica partenerilor de Coaliție nu a întârziat să apară și a venit cu „manta”. Senatorul USR Marius Bodea afirmă că o alianță la Iaşi între USR-PLUS şi PNL este posibilă numai dacă filiala liberală „alege calea reformei interne şi se delimitează de liderii organizației, Costel Alexe, urmărit penal de DNA, şi de Mihai Chirica, intrat peste noapte în partid”. „Nu vom putea sta la aceeaşi masă dacă PNL Iaşi nu se dezice de Costel Alexe, vizat în mai multe dosare de corupție de către DNA şi pus oficial sub urmărire penală, precum şi de Mihai Chirica şi de consilierii PSD, cărora în august 2020 li s-au dat peste noapte carnete de liberali şi au candidat pe listele PNL”, a adăugat Bodea.

Valeriu Stoica: Baza partidului crede că a fost sacrificată

Ex-președintele PNL și fost ministru al Justiției, Valeriu Stoica, iese la rampă și, în cadrul unui interviu acordat publicației „Spotmedia”, susține că liberalii au greșit în negocierile pentru formarea Guvernului, pentru că „s-a insistat foarte mult pe funcția de președinte al Camerei Deputaților”. „PNL nu a avut cea mai fericită strategie de negociere. Toată lumea a înțeles ce dorește PNL. În primul rând președinția Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban”, susține Stoica.

Potrivit acestuia, „nu s-a găsit o formulă discretă de antrenare în negocieri a centrelor de putere din partid, în primul rând a organizațiilor județene. Mulți cred că au fost sacrificați și sunt mari tensiuni la baza partidului. (…) Aici, lucrurile nu fost gestionate foarte bine. Pentru partid va fi o problemă că președintele nu e premier. Poate fricțiunile vor fi mai reduse pentru că dl Cîțu îi este foarte loial lui Ludovic Orban, dar oamenii se mai schimbă. Iar loialitatea e singura garanție”.

 

Violeta Vijulie cere revenirea lui Nelu Tătaru la conducerea Sănătății

Ruptura evidentă dintre liberali și cei de la USR-PLUS devine din ce în ce mai vizibilă. După reacția virulentă a lui Emil Boc, Violeta Vijulie, care este președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici – instituție pe care USR-PLUS dorește să o obțină în urma negocierilor cu Ludovic Orban, a postat pe Facebook un mesaj și mai belicos.

„În timp ce Emil Boc vorbește profesionist și aplicat, Vlad Voiculescu îl ia în râs și îl întreabă de ce nu-l sună pe prim-ministru. Primarul Clujului nu are de ce să sune primul ministru pentru că știe exact cum trebuie să arate un OUG din punct de vedere al tehnicii legislative, nu numai pentru că a fost prim-ministru, ci și pentru că este un foarte respectat profesor de drept. Ordonanțele se fac în ministerele de resort, în acest caz, în Ministerul Sănătății pentru vaccinare. Doctorul Nelu Tătaru ar trebui să revină la minister”, subliniază Vijulie. 

×
Subiecte în articol: vlad voiculescu emil boc