x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL subscrie operatiunii "Parlamentul"

PNL subscrie operatiunii "Parlamentul"

23 Ian 2005   •   00:00

POLITIV
Parlamentarii liberali s-au intalnit la Brasov si au discutat debarcarea lui Nastase si Vacaroiu din fruntea Parlamentului. Parlamentarii liberali s-au intalnit in acest week-end la Brasov, dupa modelul colegilor democrati intruniti la Sinaia in urma cu o saptamana, una dintre problemele discutate fiind, de asemenea, debarcarea lui Nastase si Vacaroiu din fruntea Parlamentului.
LIBIU MATEESCU

MESAJ. Calin Popescu Tariceanu le-a spus parlamentarilor PNL ca are semnale potrivit carora FMI si Banca Mondiala sunt ingrijorate de faptul ca PSD a asumat "pomeni electorale" cu bani publici din bugetul pe 2005
Grupurile parlamentare ale PNL din Senat si din Camera Deputatilor s-au intalnit sambata la Brasov, la Hotel Capitol, pentru a analiza impreuna cu liderul lor, Calin Popescu Tariceanu, compatibilizarea actiunii guvernamentale cu cea parlamentara, modificarea regulamentului celor doua Camere ale Parlamentului, dar si posibilitatea schimbarii celor doi presedinti de la Senat si de la Camera Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Tariceanu a recunoscut ca subiectul fierbinte al intrunirii liberalilor la Brasov este strategia de inlocuire a lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de la conducerea Camerei Deputatilor si a Senatului. "Intrucat majoritatea parlamentara PNL-PD-UDMR-PUR-minoritati a constituit Guvernul, ne gasim intr-o situatie anormala in care cei doi presedinti ai celor doua Camere ale Parlamentului sunt ai Opozitiei. Aceasta situatie nu se regaseste in alte tari cu traditie democratica, unde majoritatea politica pe care se bazeaza Executivul alege si conducerea Parlamentului. Ne vom consulta si cu colegii din PD pentru a intreprinde o actiune comuna", a spus Tariceanu.

MODIFICARI. El a propus totodata mai multe modificari ale Regulamentului Camerei, spunand ca pana acum PSD a transformat forul legislativ in "carpa de sters ghete". "Propun ca sedintele comisiilor permanente sa nu se mai desfasoare o data cu sedinta plenului Camerei", a afirmat liderul PNL. De asemenea, Tariceanu considera ca ar fi indicat ca, la cererea unei treimi din numarul total al deputatilor, sa se poata organiza dezbateri cu premierul pe probleme de interes major, iar primul-ministru sa fie obligat sa participe la astfel de reuniuni o data pe sesiune. In opinia sa, si primul-ministru trebuie sa aiba dreptul sa ceara asemenea sedinte in Parlament. Tariceanu a mai spus ca va propune consultari sistematice intre reprezentantii Guvernului si cei ai Parlamentului. "Voi sustine modificarea regulamentelor celor doua Camere, astfel incat Parlamentul sa nu mai aiba doar rol decorativ", a mai spus premierul. El sustine ca plenul sa-si recapete importanta in cadrul procesului legislativ si sa se mute dezbaterile pe articole din comisii in plen.

LOC GOL. Premierul a sustinut totodata numirea unor secretari de stat politici in cadrul ministerelor, cu exceptia Ministerului Justitiei, unde vor fi numiti secretari de stat apolitici. Cat priveste demisia ministrului Sorin Vicol, Tariceanu a precizat ca nu va numi pe nimeni in locul sau, deoarece "nu vrem sa cream o megainstitutie de control ca pana acum. Garda de Mediu va trece in subordinea Ministerului Mediului, iar nivelul unu doi si trei al Guvernului, precum si in teritoriu, va fi condus in primul rand de politicieni competenti ai majoritatii politice aflate la guvernare".

PSD, DISPUS LA DIALOG
Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a declarat ieri ca partidul sau ar putea initia discutii cu formatiunile parlamentare daca actuala putere va declansa procedurile de schimbare a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor. "Cand ai o miza atat de serioasa, nu poti exclude dialogul politic", a spus Corlatean. El a precizat ca astfel de discutii ar putea fi initiate atat cu PUR si UDMR, cat si cu PNL si PD. Corlatean a raspuns si iritarii unor deputati liberali legate de decizia liderului PSD, Adrian Nastase, de a infiinta o cancelarie in calitate de presedinte al Camerei, care au spus ca vor cere o verificare a legalitatii acestei masuri. El a explicat ca o astfel de cancelarie a functionat si in legislatura trecuta, catalogand ca nefondate afirmatiile liberalilor.
×
Subiecte în articol: tariceanu politic