x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Constituţia revizuită de tot: PNŢCD luptă pentru schimbarea formei de guvernământ a României în monarhie constituţională

Constituţia revizuită de tot: PNŢCD luptă pentru schimbarea formei de guvernământ a României în monarhie constituţională

15 Iun 2013   •   15:34
Constituţia revizuită de tot: PNŢCD luptă pentru schimbarea formei de guvernământ a României în monarhie constituţională
Sursa foto: Radu Aneculaesi/Intact Images

Liderul PNŢCD Aurelian Pavelescu a anunţat, sâmbătă, în urma şedinţei Comitetului Naţional de Conducere al partidului, că ţărăniştii va demara o serie de acţiuni prin care să fie schimbată forma de guvernământ a României în monarhie constituţională, prin sesizarea Curţii Constituţionale,a Comisiei de la Veneţia şi declanşarea unei campanii de strângere de semnături - informează Mediafax.

Pavelescu a precizat că va fi realizată o solicitare oficială către comisia de revizuire a Constituţiei pentru a fi modificat articolul 152 din legea fundamentală, privitor la limitele revizuirii, care interzice modificarea formei de guvernământ.

Pavelescu a mai susţinut că PNŢCD va sesiza direct Curtea Constituţională pentru a emite un punct de vedere asupra articolului 152, care ar intra în contradicţie cu alte prevederi ale legii fundamentale care oferă poporului liberatatea de a-şi exprima suveranitatea, prevăzute la articolul 2 din Constituţie.

Un alt demers vizează o sesizare adresată pe aceeaşi temă Comisiei de la Veneţia, iar alta preşedintelui Traian Băsescu, care să sesizeze la rândul său Curtea Constituţională şi să demareze procedurile pentru declanşarea unui referendum privind forma de guvernământ.

Totodată, Aurelian Pavelescu a arătat că va fi declanşată o campanie de strângere a 500.000 de semnături care să permită declanşarea unei revizuiri a Constituţiei, astfel încât poporul să se poată exprima asupra opţiunii privind monarhia constituţională.

Pavelescu a evitat să se pronunţe asupra persoanei care ar putea ocupa tronul României în cazul instituirii unui regim monarhic constituţional, însă a precizat că acest lucru ar face obiectul unui alt referendum.
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi, că românii ar trebui să poată, prin vot, să dea un răspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o susţinere de 15%-18%, el menţionând că posibilitatea ca poporul să se exprime pe acest subiect ar trebui stabilită la revizuirea Constituţiei.

Întrebat ce crede despre alianţa DA, alcătuită din partidele reprezentate de Mihai Răzvan Ungureanu şi Aurelian Pavelescu, Băsescu a spus că în locul preşedintelui PNŢCD, el ar lua în mână steagul monarhiei.
"Nu ştiu dacă e suficient de eficientă. Spre exemplu, eu dacă aş fi fost în locul domnului preşedinte Pavelescu, luam steagul monarhiei în mână. Dacă eram în locul lui Pavelescu, preşedinte al PNŢCD. Pentru că PNŢCD a rămas singurul exponent al monarhismului. Monarhiştii nu mai sunt 3% câţi erau în vremea răposatului Coposu. Monarhiştii eu cred că sunt 15%-18% în momentul de faţă şi vă pot spune că am discutat mult cu consilierii, ne-am oprit în legislaţie. Eu am avut tentaţia să adaug la a treia întrebare sau a patra. Una era legată de introducerea votului prin corespondenţă şi a doua dacă sunteţi de acord cu un regim de monarhie", a spus preşedintele.

"Dar ca om politic eu am o curiozitate. Şi va trebui să găsim formula să ştim şi altfel decât prin sondaje. Cât de prizată ar mai fi monarhia în România în momentul de faţă? Deci o repet, sunt republican, părerile mi le cam ştiţi despre Casa Regală a României, dar cred că românii ar trebui să aibă un răspuns definitiv după ce abdicarea regelui s-a produs în condiţiile în care s-a produs, să aibă un răspuns definitiv prin propriul lor vot, şi nu prin sondaje, dacă vor monarhie sau republică", a spus preşedintele Băsescu.

×