x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta a rupt pactul de coabitare cu Băsescu

Ponta a rupt pactul de coabitare cu Băsescu

06 Aug 2014   •   19:35
Ponta a rupt pactul de coabitare cu Băsescu

Premierul Victor Ponta a anunţat în cadrul unei emisiuni de la România TV, că a renunţat la pactul de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu.
"În primul rând, cred că l-a păcălit pe Klaus Iohannis. Şi domnul Iohannis a vorbit despre un pact de coabitare. Nu există un pact de coabitare, ci un acord de colaborare instituţională pe care l-am semnat în decembrie ca prim-ministru desemnat cu preşedintele în funcţie. Dacă a păcălit pe cineva, nu m-a păcălit pe mine. Scopul acelui acord era de a primi un mandat de prim-ministru pe care l-am şi primit. Dacă i-a păcălit pe partenerii noştri inernaţionali, eu am decis să-i trimit lui Traian Băsescu o scrisoare prin care explic cum a fost prezentat acest acord. Ținând cont de declaraţiile pe care le-a făcut, spun că acel acord nu mai există. Aşadar nu mai produce niciun efect", a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă denunţă pactul de coabitare cu Traian Băsescu, Ponta a răspuns: "Evident, din moment ce domnul Băsescu a zis că totul a fost o păcăleală. Nu poţi să bazezi o relaţie instituţională pe o păcăleală. Eu am de gând în continuare să respect atribuţiile preşedintelui României. Cred că trebuie să colaborăm instituţional. Cu toate acestea, este clar că acel acord a fost doar o păcăleală şi nu a intenţionat niciodată să-l respecte".

Iată conţinutul scrisorii trimise de premierul Victor Ponta lui Traian Băsescu.
"Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 5 august, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat 'o păcăleală'. (...) Ţinând cont de declaraţiile amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri, că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012.

Eu rămân în continuare convins că, în orice situaţie politică şi dincolo de orice dispută personală, preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze pentru binele public. Din păcate, dumneavoastră aţi arătat în mod repetat că nu sunteţi interesat de acest lucru', mai arată Victor Ponta, adăugând că, la acel moment, Traian Băsescu a fost cel care a prezentat documentul instituţiilor europene 'ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice şi să veghem la buna funcţionare a instituţiilor.

Vă readuc aminte că, în acea perioadă, tocmai dumneavoastră aţi fost cel care aţi prezentat documentul, în public, liderilor europeni, printre care preşedintelui de atunci al Comisiei Europene şi preşedintelui Parlamentului European, dar şi ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti. Acest document a fost adus la cunoştinţă partenerilor României, ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice şi să veghem la buna funcţionare a instituţiilor", i-a transmis Victor Ponta lui Traian Băsescu.


"Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu majoritate de 70% care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experienţă a lui Ponta am reuşit să semnez cu el acel celebru pact de coabitare. Da, a fost un politician mai slab decât mine. Am fost negociator mai bun decât el şi l-aţi văzut cum e în faţa mea... Şi l-aş ruga să nu mai insiste să dau toate întâlnirile pentru că va ieşi mai prost", declarase în cursul zilei de marţi Traian Băsescu, într-o emisiune difuzată de B1 TV.


×