x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Mai multă cooperare şi relaţii strânse între UE şi China înseamnă avantaj pentru ambele părţi

Ponta: Mai multă cooperare şi relaţii strânse între UE şi China înseamnă avantaj pentru ambele părţi

de Mediafax    |    25 Noi 2013   •   17:50
Ponta: Mai multă cooperare şi relaţii strânse între UE şi China înseamnă avantaj pentru ambele părţi

România vrea o relaţie specială cu China în cadrul regiunii şi al Uniunii Europene şi consideră că mai multă cooperare şi relaţii mai strânse între UE şi China înseamnă avantaj pentru ambele părţi, iar implicarea Chinei în proiecte economice în regiune este un lucru pozitiv, a spus premierul Ponta.

"România îşi doreşte o relaţie specială cu China în cadrul regiunii şi al Uniunii Europene. Mai multă cooperare şi relaţii mai strânse între Uniunea Europeană şi China înseamnă avantaj pentru ambele părţi şi avantaje pentru România. Implicarea Chinei în proiecte concrete de dezvoltare economică în regiune este un lucru extrem de pozitiv", a spus Ponta într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul chinez, Li Keqiang.

Financial Times a scris, joi, că vizita premierului chinez în capitala României a creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută ca o strategie "divide şi cucereşte", pentru a pune presiune pe UE în disputele cu Beijingul.

"Această decizie are în mod cert aparenţa unei strategii «divide şi cucereşte», care pare calculată pentru a pune presiune pe Bruxelles într-o perioadă în care sunt în desfăşurare mai multe dispute comerciale", a declarat un diplomat european, sub protecţia anonimatului, pentru Financial Times.

Totodată, UE a transmis statelor membre un mesaj circular prin care le-a cerut să se menţină în linia politicii comune europene în cadrul negocierilor bilaterale şi multilaterale cu China, au precizat surse politice.

UE atenţionează toate statele membre "să rămână în limita politicii comune stabilite la nivel european în ceea ce priveşte raporturile cu China" atunci când vine vorba de negocieri şi contacte bilaterale şi multilaterale cu Beijingul, susţin sursele citate.

Totodată, statelor membre li se cere să informeze Bruxelles-ul cu privire la orice fel de contacte cu China, în perioada următoare.
Mesajul este un rezultat al "preocupării la nivel politic înalt în instituţiile europene în ceea ce priveşte atitudinea politică faţă de China" şi vizează contactele la nivel de şefi de stat şi de guvern.

Potrivit unor surse europene, circulara are în vedere, în special state mari, precum Germania şi Franţa, dar şi state ca Ungaria, unde se înregistrează un nivel ridicat al investiţiilor chineze.

În replică, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că "vocea anomină" citată de FT "poate ascunde şi foarte mult egoism". "Pentru că n-am auzit această voce (...) comentând atunci când stae importante, cu greutate în UE, au încheiat contracte de miliarde şi miliarde cu China", a precizat, sâmbătă, la Digi24, şeful diplomaţiei române.

Întrebat la ce ţări se referă, Corlăţean a spus că este vorba de Germania, Marea Britanie şi Franţa şi alte state importante.

"Nu cred că ceea ce nu este refuzat unora, trebuie refuzat altora", a declarat ministrul de Externe, adăugând că Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est este "un proces complementar relaţiilor dintre UE şi China, nu contradictoriu".

Referitor la mesajul transmis de Bruxelles celor 28 de state membre, şeful diplomaţiei a subliniat că este "o consecinţă" a deciziilor luate la summitul UE-China, din 1 noiembrie. "Statele membre sunt informate în legătură cu deciziile luate. Este o poziţie comună, care trebuie respectată în UE, nu se iese din aceşti parametri", a explicat Titus Corlăţean.

Şi premierul Victor Ponta a subliniat că a primit un "mesaj extrem de pozitiv" de la preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în legătură cu evenimentul de marţi.

Întrebat de jurnalişti dacă negocierile cu China se încadrează în normele comunitare, premierul a precizat că a avut o discuţie la Bruxelles cu preşedintele CE pe tema Forumului oamenilor de afaceri China – Europa Centrală şi de Est, iar Barroso a avut un mesaj pozitiv.

"Am discutat acest lucru cu preşedintele Barroso, mesajul este extrem de pozitiv", a anunţat premierul.

"Toate obiectivele pe care ţările centrale şi din sud-estul Europei le au în relaţia cu China sunt obiective care se adaugă relaţiei şi parteneriatului Uniunea Europeană-China, şi, evident, că nu e nimic împotrivă, totul este pentru. De altfel, însă, regiunea central şi est-europeană este o regiune care necesită, spre deosebire de vestul Europei, investiţii mult mai mari în infrastructură, în energie, pentru a recupera decalajul faţă de ţările occidentale", a explicat Ponta. 

×
Subiecte în articol: cooperare china acord china Victor Ponta