x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta, PRIMA REACŢIE după atacul preşedintelui: Băsescu este tulburat. Nu am fost ofiţer acoperit

Ponta, PRIMA REACŢIE după atacul preşedintelui: Băsescu este tulburat. Nu am fost ofiţer acoperit

de Gabriela Antoniu    |    14 Oct 2014   •   09:03
Ponta, PRIMA REACŢIE după atacul preşedintelui: Băsescu este tulburat. Nu am fost ofiţer acoperit
Premierul îi acuză pe Băsescu şi Iohannis că vor să câştige funcţia de preşedinte la masa verde
Premierul Victor Ponta a declarat ieri că este foarte clar că Traian Băsescu şi Klaus Iohannis au o strategie comună, prin care, la fel ca în 2009 şi în 2012, se încearcă câştigarea la masa verde a funcţiei de preşedinte. "Să aleagă un preşedinte ca domnul Iohannis, ca domnul Băsescu, care să păstreze un mod murdar de a face politică, atacuri sub centură, aşa-zise dezvăluiri care, evident, se dovedesc ca fiind simple minciuni, întotdeauna distrugerea adversarului", a spus Victor Ponta.
El a spus că deşi fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) Theodor Meleşcanu şi-a expus punctul de vedere referitor la acest scandal, aşteaptă şi o reacţie din partea lui George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii. "Cred că şi domnul Maior trebuie să îşi prezinte punctul de vedere foarte clar. Folosirea instituţiilor statului e nu doar imorală, ci şi ilegală", a mai spus Ponta. Reacţia premierului vine după ce prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, i-a cerut premierului Victor Ponta să îşi clarifice "situaţia" şi să precizeze ce este adevărat din tot ce s-a spus legat de o posibilă apartenenţă a sa la SIE în perioada 1997-2001. ホn opinia lui Iohannis, Victor Ponta "nu poate să fie preşedintele României", întrucât este "un politician mincinos, duplicitar şi manevrat".

”Extrem de tulburat şi frământat”
În cursul dimineţii, premierul Victor Ponta a catalogat declaraţiile lui Traian Băsescu drept minciuni şi a susţinut că şeful statului ”extrem de tulburat şi frământat”. ”De foarte mulţi ani vin la sărbătoarea Sfintei Parascheva alături de primarul municipiului, alături de oficialităţile locale şi de mitropolitul Moldovei şi mă bucur că, spre deosebire de ceilalţi ani, ne-a ajutat Dumnezeu şi e soare. Şi sper ca de acum încolo România să arate mult mai bine şi mai frumos. Am înţeles că aseară domnul preşedinte Băsescu şi-a continuat atacurile nu doar la adresa mea, a tuturor candidaţilor. După zece ani în care am tot văzut şi minciuni, şi mizerii, şi folosirea instituţiilor statului de către domnul Băsescu pentru interesele sale personale, azi mai sunt 33 de zile din această tragedie care a durat nouă ani şi 11 luni. Din punctul meu de vedere, orice va face şi va spune domnul Băsescu în aceste 33 de zile nu este decât un exemplu de ceea ce nu trebuie să fac eu când voi fi preşedinte, că dacă domnia sa, nu ştiu, a încălcat legea, eu nu m-am uitat, dar dacă e o încălcare a legii cu siguranţă vom cere să fie sancţionat. Dar până atunci în cele 33 de zile trebuie să arătăm cum putem noi să fim altfel şi cum putem ca România să fie altfel, după aceşti 9 ani şi 11 luni de calomnii şi mizerii de atacuri sub centură”, a declarat premierul.” În rest, cu toată deschiderea vă spun că azi o să mă rog şi pentru domnul Băsescu, care este extrem de tulburat, de frământat şi cred că România nu trebuie mai depindă de tulburările şi frământările unei persoane. Spre deosebire de domnul Băsescu, care doar spune, dar care de fapt nu respectă nimic din instituţiile statului, eventual vrea să le folosească împotriva adversarilor politici, eu cred că există în România instituţii ale statului, justiţie, care cu siguranţă dacă cineva a încălcat legea îl va trage la răspundere”, a afirmat Ponta. Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară preşedintele Băsescu, premierul a afirmat: ”Nu, sunt numai minciuni”. Ponta a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile şi şi-a servit ţara şi va face acest lucru în continuare. ”ホn ce mă priveşte vă spun foarte clar şi foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995, şi până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi voi face la fel ca preşedinte al României”, a spus Victor Ponta. Premierul a adăugat că Traian Băsescu foloseşt funcţia de şef al statului şi instituţiile pentru a o susţine Elena Udrea, apreciind căse exprimă ”într-un mod total inacceptabil pentru un preşedinte”.

În SUA, Băsescu ar lua 10 ani de puşcărie
În Statele Unite, Traian Băsescu ar deveni imediat obiectul unei anchete pentru divulgarea unui secret de stat. Dezvăluirea identităţii unui agent CIA care lucrează sub acoperire este considerată delict federal. Pedeapsa pentru această faptă gravă ajunge în Satele Unite până la zece ani de închisoare şi alte sancţiuni complementare. Şi alte ţări NATO îşi protejează strict identitatea ofiţerilor sub acoperire din serviciile de informaţii, din acest motiv a fost emisă şi hotărârea de guvern nr. 223 din 10 mai 2013, pentru armonizarea secretizării informaţiilor din Serviciul de Informaţii Externe.

Troncotă: “Dacă era ofiţer acoperit nu-l mai chema Ponta”
Cristian Troncotă, decanul Academiei Naţionale de Informaţii, a comentat declaraţiile lui Traian Băsescu privind activitatea lui Victor Ponta ca ofiţer acoperit în cadrul SIE.
Troncotă spune că Ponta nu putea fi ofiţer sub acoperire, ci cel mult colaborator al SIE şi că legislaţia în vigoare în 1997 nu i-ar fi interzis o astfel de colaborare.. De asemenea, decanul Academiei Naţionale de Informaţii este de părere că mai multe persoane, cu funcţii reprezentative în stat, ar fi putut avea colaborări de aceeaşi natură cu serviciile de informaţii.

"Din ceea ce a declarat dânsul (N.R. - Traian Băsescu), şi nu numai acum, se pare că ori domnia sa nu ştie ce este ofiţerul sub acoperire, ori se ţine de glume. Un ofiţer sub acoperire înseamnă un ofiţer care are o identitate falsă, are o biografie pe care trebuie să o înveţe. Dacă era ofiţer acoperit nu-l mai chema Ponta, îşi schimba numele şi nu mai ştia nimeni de el. (...) Dacă vă uitaţi bine în legile existente, atunci în 97, avea voie, pentru că el nu era folosit pe spaţiul intern să dea informaţii despre colegii lui procurori. Era folosit într-o misiune diplomatică, in exteriorul ţării. Cred că foarte mulţi dintre cei care ocupă funcţii importante în anumite momente ale vieţii au fost utilizaţi de servicii şi probabil au dat rezultate foarte bune", a declarat Troncotă.

“Băsescu face un joc de campanie electorală”
Jurnalistul Radu Tudor a analizat "dezvăluirea preşedintelui informator" că premierul Victor Ponta “a fost ofiţer acoperit între 1997-2001. “Este absolut evident că Băsescu face un joc de campanie electorală, nu o acţiune care, vezi Doamne, să protejeze România sau securitatea ei naţională. Dimpotrivă. Genul acesta de informaţii vehiculate în scop electoral, pentru beneficiul politic al unuia sau altuia denotă nu doar încălcarea cadrului constituţional democratic, ci şi a cadrului juridic privind apărarea şi securitatea naţională. Comportamentul lui Băsescu este agravat serios şi de faptul că este preşedinte CSAT şi din această calitate a încercat să-şi folosească poziţia şi influenţa pentru a obţine informaţii secrete în interes personal (…) Sunt oameni experimentaţi din domeniul securităţii naţionale care spun că acţiunea lui Traian Băsescu împotriva lui Victor Ponta este ultima bătălie pe care Securitatea o dă pentru influenţă şi control total la vârful politicii româneşti. Băsescu este un produs profesional al Departamentului Securităţii Statului încă din 1973, aşa cum reiese din documentele MApN. Şi până la misiunea de la Anvers în 1987, unde se află în coordonarea maiorului Vasile Stanciu, devenit general SRI activ până în 2006. Atacul său pe tema eventualei apartenenţe a premierului la o structură de informaţii post-comunista e o dovadă a furiei Securităţii, care pierde azi definitiv partida. Lipsa oricărei probe în aşa zisa dezvăluire a lui Băsescu aruncă în derizoriu toată povestea. Hârtiile invocate de Băsescu nu arată nimic în legătură cu presupusa legătură a lui Ponta cu SIE. Rămâne totul o legendă urbană, mediatizată excesiv doar pentru că cel care ocupă funcţia de preşedinte al României a vânturat în public această poveste cu iz de roman sovietic”, scrie analistul Radu Tudor pe blogul personal. El îi sugerează premierului Ponta să nu lase lucrurile aşa şI să facă o plângere penală pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu împotriva lui Băsescu.

×