x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta, scrisoare către ambasadorii statelor UE şi SUA: Băsescu a ameninţat un magistrat! Este un fapt de o gravitate deosebită

Ponta, scrisoare către ambasadorii statelor UE şi SUA: Băsescu a ameninţat un magistrat! Este un fapt de o gravitate deosebită

10 Oct 2014   •   12:59
Ponta, scrisoare către ambasadorii statelor UE şi SUA: Băsescu a ameninţat un magistrat! Este un fapt de o gravitate deosebită

Premierul Victor Ponta a trimis o scrisoare deschisă reprezentanţilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene şi statelor membre ale UE prin care le cere să intervină public în sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie pe care o consideră "direct vizată" de declaraţiile făcute ieri de preşedintele Traian Băsescu.

Redăm mai jos textul integral al scrisorii:

"In atentia reprezentantilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene, precum si ai tuturor statelor membre ale Uniunii Europene

Va adresez aceasta scrisoare din dorinta de a sublinia cat de grav a fost atacul de ieri al Presedintelui Traian Basescu la adresa independentei Justitiei, dar si cu apelul de a interveni public in sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declaratiile oficiale facute ieri de seful statului.

In mod absolut surprinzator, ieri, Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa in care a formulat amenintari la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare si a criticat in termeni foarte duri activitatea magistratilor meniti, prin lege, sa vegheze la buna functionare a Justitiei.

Este un fapt de o gravitate deosebita, care pericliteaza bunul mers al justitiei din ultima vreme si care pune sub semnul intrebarii independenta acesteia. Consiliul Superior al Magistraturii solicitase, anterior, sa fie verificate informatiile difuzate public de catre Presedinte cu privire la un caz important (cazul Microsoft).

Printre afirmatiile de ieri ale Presedintelui, va supun atentiei urmatoarele:

"Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să facă şi mai prost decât politicienii. Am înţeles că un domn magistrat a considerat că am afectat justiţia pentru că aş fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte!

Dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică să intre cinstit în politică şi să se lase de calitatea de magistrat. Astfel de atitutdini mincinoase nu fac decât să discrediteze instituţia.

Nu puteam să trec peste acest incident pe care îl consider de nedorit şi este o rugăminte: dacă sunt judecători membri în CSM, procurori sau judecători care vor să facă politică, să intre în politică."

Va solicit, tinand cont de toate aceste lucruri, sa analizati aceste declaratii si sa transmiteti un mesaj public de sustinere a independentei CSM si a Justitiei in general. Consiliul Superior al Magistraturii este institutia menita de Constitutie sa asigure buna functionare a Justitiei, iar astfel de atacuri fara precedent pericliteaza cu siguranta independenta si eficienta sa".

×