x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică POSIBILE PROVOCĂRI/Semnal de peste Prut

POSIBILE PROVOCĂRI/Semnal de peste Prut

de Aniela Nine    |    27 Noi 2008   •   00:00

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a avertizat ieri Bucureştiul că deţine informaţii privind “viitoare provocări având ca pretext declaraţii publice cu tentă de insinuări la statalitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”. Marţi seară, la Chişinău, echipa de campanie a candidatului PSD a fost arestată.

Chişinăul a cerut prudenţă în declaraţii în contextul în care Lazăr Comănescu, ministrul roman de Externe, se va afla în capitala R. Moldova
Foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Reprezentantul Ambasadei României în Republica Moldova a fost ieri convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova şi i s-a transmis, printr-o notă verbală, că MAEIE deţine informaţii privind “posibile încercări de provocări care ar putea avea loc în următoarele zile, având ca pretext declaraţii publice cu tentă de insinuări la statalitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova”. Într-un comunicat al MAEIE, Chişinăul adresează MAE român “rugămintea de a manifesta prudenţă şi vigilenţă sporită în ceea ce priveşte declaraţiile publice în zilele următoare ale oficialilor români şi ale reprezentanţilor minorităţii române din Republica Moldova”. În plus, MAEIE cere MAE român să “încurajeze utilizarea unui limbaj diplomatic, care să nu lase loc pentru interpretări eronate sau care ar da motive de a specula pe baza unor sau altor declaraţii care ar putea afecta dialogul şi relaţiile moldo-române”. “Autorităţile Republicii Moldova vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a nu admite o astfel de situaţie şi îşi reiterează interesul pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor bilaterale”, anunţă Chişinăul. În replică, Bucureştiul spune că a luat notă de mesajul Chişinăului şi remarcă dorinţa de dezvoltare a relaţiilor bilaterale.

CONTEXT
Declaraţia oficialilor de la Chişinău vine după ce mai multe ambasade ale statelor UE, printre care şi a României, au transmis autorităţilor R. Moldova o declaraţie privind alegerile legislative, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de numărul anchetelor împotriva liderilor opoziţiei. “Facem apel la autorităţile Republicii Moldova să se asigure că viitoarele alegeri parlamentare se vor desfăşura în conformitate cu standardele internaţionale pentru alegeri democratice”, se arată în declaraţia comună citată de Mediafax. “Noi suntem, de asemenea, îngrijoraţi de numărul în creştere al investigaţiilor penale care au fost recent iniţiate împotriva politicienilor din opoziţie. Apreciind importanţa luptei împotriva criminalităţii şi corupţiei, considerăm esenţial ca instituţiile de drept să acţioneze imparţial şi transparent în mod vizibil”, se mai arată în declaraţia citată.

Înainte de aceste declaraţii, marţi seară, trei membri din staful de campanie al candidatului PSD pentru Camera Deputaţilor, Tudor Panţîru, reprezentând Republica Moldova (colegiul Europa de Est şi Asia) au fost arestaţi la Chişinău de poliţie în timp ce lipeau un poster la Gara de Sud. Cele trei persoane, doi studenţi şi coordonatorul echipei, care avea şi paşaport românesc, au fost interogate timp de trei ore de poliţie şi au fost ameninţate  cu exmatricularea din facultate şi, respectiv, cu expulzarea în 24 de ore. Eugen Enachi, unul din cei doi studenţi, spune că, după ce au fost duşi la comisariatul de poliţie din centrul Chişinăului, li s-a comunicat că au fost supravegheaţi toată ziua, iar unul dintre poliţişti a recunoscut că au primit “ordin de sus” să îi aresteze şi să “îi înveţe minte”. “S-a încercat intimidarea domnului Tudor Panţîru, căci ni s-a spus de către poliţişti că el ar face mai bine să stea liniştit în Kosovo, căci el este judecător la Curtea Constituţională a Bosniei şi Herţegovinei. Ne-au întrebat de unde are el bani pentru campanie, cu cât ne plăteşte…”, ne-a povestit Igor Cupec, coordonatorul echipei. De altfel, Tudor Panţîru spune că şi după alte întâlniri electorale susţinătorii săi au fost vizitaţi acasă şi intimidaţi.

×
Subiecte în articol: politic moldova