x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică POVESTEA ŞOFERULUI-CONSILIER / Premierul Boc: “Asta e realitatea, omule!”

POVESTEA ŞOFERULUI-CONSILIER / Premierul Boc: “Asta e realitatea, omule!”

de Monica Iordache Apostol    |    28 Feb 2009   •   00:00
POVESTEA ŞOFERULUI-CONSILIER / Premierul Boc: “Asta e realitatea, omule!”

Secretul spectaculoasei evoluţii profesionale a şoferului lui Emil Boc, devenit peste noapte consilier personal de prim-ministru, a fost devoalat chiar de premier, care într-un acces de impetuozitate a pus mâna pe telefon şi a spus-o la televizor: nu putea să-l angajeze şofer, că şoferii îi pune SPP, aşa că l-a făcut consilier. “Nu-nţelegi, măi, omule că asta-i realitatea?!”



Nemulţumit că pe nepoată “a măcinat-o” presa timp de două zile fără să poată replica, premierul Emil Boc a pus mâna pe telefon şi a sunat în direct la emisiunea “Vorbe grele” cu Victor Ciutacu de pe Antena 2, unde se dezbătea o altă numire guvernamentală: a şoferului pe post de consilier. “Pentru asta am intervenit acum, pentru că, cu nepoata aţi măcinat-o de două zile şi n-am apucat să... că am fost plecat la Suceava. Veneam direct în emisiune”, şi-a justificat Boc intervenţia, plângându-se că n-a fost invitat să explice şi el cum e cu numirile de la Guvern. “Dacă nu m-aţi chemat, ce să fac? Să vin să bat la uşă acolo? Şi poate-mi spuneţi că n-am ce căuta”, zice Boc cel timid, începând pledoaria pentru şoferul-consilier, Marius Buzea, cu argumentul că îl cunoaşte de cinci ani, este un om de încredere şi şi-a continuat studiile. În fraza următoare a devoalat însă misterul evoluţiei spectaculoase a lui Buzea de la statutul de şofer la cel de consilier personal al premierului: “Hai să vă spun cum stau treburile. Ştiţi bine că la Cancelaria primului-ministru sunt consilier de stat şi personal. Şi este secretarul personal. Atât ai tu ca posibilitate de încadrare. Şoferii sunt ai SPP. Eu nu pot să nominalizez un şofer pentru că-i treaba SPP. Deci el (Marius Buzea – n.n.) are practic poziţia de aghiotant personal al primului-ministru, dar care nu se ocupă de probleme legate de securitate. (...) Este acela care e alături de mine tot timpul, îmi pregăteşte vizitele din teritoriu, plecările din Bucureşti, relaţia cu diversele organizaţii sau structuri care mă invită, este cel în care am încredere să-i dau materiale, să-mi aducă materiale. Să trimit un material în dreapta, să-l aducă de-acolo de unde eu am nevoie.”

Unul din zece
Intrigat că realizatorul emisiunii, Victor Ciutacu, nu înţelege de ce aghiotantul se numeşte consilier personal, Emil Boc a replicat: “Păi, asta e calitatea, măi, omule. Că altă calitate nu pot să-i dau. Astea sunt funcţiile care sunt în nomenclatorul Cancelariei. Consilier personal. Şi îi dau eu atribuţii, să se ocupe”, explică Boc, aducând şi alte exemple: domnul Şeitan se ocupă de pensii, consilier de stat, domnul Ionuţ Popescu se ocupă de problemele economice... Premierul a mai explicat o dată că are dreptul la 10 consilieri şi că unul dintre aceştia, Marius Buzea, se ocupă de chestiunile administrative:

îi pregăteşte deplasările, îi duce documentele etc.

Marius Buzea face încă chiar mai mult. Îi cară şi geanta cu echipament atunci când premierul merge la sala de fitness, lucru dovedit de fotografiile făcute de paparazzi cu ceva timp în urmă.

DOMNIŞOARA SAU DOAMNA NEPOATĂ
Tot la Antena 2, premierul Emil Boc s-a mai lepădat o dată şi de nepoată, “ruda colaterală de gradul V” care lucrează la cabinetul şefei sale de cabinet, Ştefania Ferencz. “Domnişoara sau doamna despre care vorbiţi nu a lucrat niciodată direct cu mine. Nici la Primăria din Cluj şi nici aici. Ea este angajată la cabinetul secretarului de stat Ştefania Ferencz, este rudă de gradul V colateral, nu este demnitar, nu este consilier de stat, nu-i consilier personal. Este un simplu angajat la cabinetul secretarului de stat care vine şi pleacă cu secretarul de stat”, a spus Boc, precizând că nu e demnitar, nu are casă de la RA-APPS şi nu beneficiază de plecări la Cluj. “Asta-i realitatea, mă, omule. Mă scuzaţi vă rog pentru tutuială”, a conchis premierul Emil Boc.

“Emil Boc confundă instituţia premierului cu persoana dânsului”

Senatorul UDMR de Bihor, Cseke Attila, a declarat ieri că “premierul Emil Boc confundă instituţia primului-ministru”, referindu-se la numirea membrilor Corpului de Control şi la reorganizarea funcţiilor din administraţia publică.

“Domnul Boc confundă instituţia primului-ministru cu persoana dânsului. Corpul de Control nu e legat de persoana lui Emil Boc sau a lui Călin Popescu-Tăriceanu, ci de instituţia primului-ministru”, a spus Cseke, argumentând că şeful Guvernului nu are cum să-i cunoască pe specialiştii din Corpul de Control, să le analizeze capacităţile şi să dispună concedierea lor, transmite corespondentul Mediafax. Senatorul a spus că premierul a concediat 61 din 68 de angajaţi. “Unii pleacă, alţii vin. Se angajează oameni pe baza gradului de rudenie. Din punct de vedere legal, nu ridică probleme, însă din punct de vedere politic este o greşeală foarte mare”, a spus senatorul UDMR de Bihor, adăugând că se aştepta că premierul să ia măsuri, “nu să explice ce fel de nepoată îi este doamna Mihaela Boc”. Potrivit lui Cseke, UDMR a depus amendamente la această OUG şi speră în abrogarea ei.

"Păi, asta e calitatea, măi, omule. Că altă calitate nu pot să-i dau (n.r. – şoferului). Astea sunt funcţiile care sunt în nomenclatorul Cancelariei. Consilier personal. Şi îi dau eu atribuţii, să se ocupe... Alţii, cum sunt domnul Şeitan, se ocupă de pensii, consilier de stat, domnul Ionuţ Popescu se ocupă de problemele economice...”

Emil Boc - prim-ministru



Transcriptul emisiunii Vorbe Grele - Antena 2
- Monitoring Media

×
Subiecte în articol: politic stat consilier premierul emil personal