x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PPE a condiţionat admiterea PNL în PPE de susţinerea politicii lui Traian Băsescu

PPE a condiţionat admiterea PNL în PPE de susţinerea politicii lui Traian Băsescu

03 Apr 2014   •   21:13
PPE a condiţionat admiterea PNL în PPE de susţinerea politicii lui Traian Băsescu
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Ştiripesurse.ro susţine că Antonescu s-a întânit cu lideri PPE
Surse politice susţin pentru stiripesurse.ro că în luna ianuarie a.c., la Luxembourg, ar fi avut loc o întâlnire decisivă pentru intrarea după alegerile europarlamentare a PNL în PPE şi mai multe mutări pre şi post alegeri.
La întâlnire ar fi participat preşedintele PNL, Crin Antonescu, alături de alţi liberali pe de o parte şi candidatul PPE pentru şefia Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi alţi câţiva responsabili ai popularilor europeni pe de altă parte, mai scrie stiripesurse.ro.
Discuţiile au fost extrem de practice susţin sursele citate. Liberalii s-au arătat foarte interesaţi de aderarea la PPE şi ce presupune asta, în timp ce partea PPE de conservarea a ceea ce au acum în România.

Discuţiile s-au extins şi la alegerile prezidenţiale din România. La acest punct reprezentanţii PPE au arătat importanţa unităţii partidelor de dreapta la aceste alegeri şi mai ales restrângerea pe cât posibil a numărului candidaţilor partidelor de pe această parte a eşichierului politic.

Înţelegerea e una extrem de simplă. PPE ar fi de acord cu primirea PNL în rândurile popularilor europeni şi cu susţinerea lui Crin Antonescu la prezidenţialele din noiembrie doar la schimb cu o susţinere a PNL pentru politica actuală a preşedintelui Traian Băsescu.
La scurt timp după întâlnirea relatată mai sus, tot la Luxembourg a avut loc şi o întălnire Traian Băsescu cu Jean-Claude Juncker, urmată apoi de o nouă întâlnire oficială Antonescu – Băsescu la Bucureşti.

Potrivit aceloraşi surse… ulterior acestor întâlniri… preşedintele Crin Antonescu le-ar fi povestit apropiaţilor săi că actualul preşedinte al republicii i-a promis că potenţialul de luptă al PSD în teritoriu va fi scăzut drastic prin căderea unor capete de baroni.
La scurt timp după aceea liderul PNL a lansat retorica potrivit căreia după prezidenţialele din acest an Victor Ponta nu va mai fi premier, iar el sigur va accede în turul II.

În această direcţie, este foarte interesantă declaraţia lui Hannes Svoboda.
Invitat în ediţia din 16 februarie a emisiunii “Sinteza zilei”, liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a confirmat zvonul potrivit căruia Partidul Naţional Liberal ar intenţiona să părăsească familia politică a liberalilor europeni (ALDE), în favoarea Partidului Popular European (PPE), din care fac parte PDL şi Traian Băsescu.

“Am auzit acest zvon la Bruxelles, în Parlamentul European. Mi se pare ciudat. Nu poţi să te muţi dintr-o familie politică în alta, în funcţie de cine îţi oferă favoruri. E ca şi cum ai intra într-o familie şi te-ai căsători cu cineva, pentru că acolo e mâncare bună, şi apoi te-ai muta în altă familie şi te-ai căsători cu altcineva, pentru că acolo e mâncare şi mai bună”, a afirmat Hannes Swoboda, la Antena 3.

Liberala Norica Nicolai a simţit, însă, nevoia să dezmintă toate aceste speculaţii. Ea a declarat că PNL va rămâne în ALDE şi după europarlamentarele din acest an. “Decizia este luată de foarte multă vreme şi vreau să o precizez şi să o lămuresc: este ALDE, a fost şi va rămâne ALDE. În politica românească formula aceasta de duplicitate, de fariseism de a te duce dintr-o parte în alta după cum îţi e mai bine este o prezenţă cu care ne-am obişnuit prea mult, nu criticăm niciodată lipsa de caracter. PNL are prin statut apartenenţa la ALDE şi aici va rămâne”, a declarat europarlamentarul liberal.


×