x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premieră la Cameră din dragoste de Dragnea

Premieră la Cameră din dragoste de Dragnea

de Adrian Ilie    |    25 Feb 2016   •   16:57
Premieră la Cameră din dragoste de Dragnea
Sursa foto: DIANA OROS

Camera Deputaţilor a reluat votul final în privinţa a opt legi care au fost respinse miercurea trecută din cauza lipsei de cvorum, printre ele aflându-se şi Legea antidefăimare. Votul a fost reluat la presiunile grupului PSD, în pofida protestelor PNL şi UDMR, care au atenţionat că nu există temei regulamentar pentru această procedură. Social-democraţii susţin că a fost vorba de o eroare a sistemului de vot.

Social-democraţii au acuzat încă de săptămâna trecută că respingerea legii antidefăimare a şefului lor, Liviu Dragnea, s-a datorat unei erori a siste-mului de vot electronic şi au cerut o anchetă în privinţa modului în care acesta a înregistrat prezenţa. Aşa că anga-jaţii Camerei au verificat în weekend sistemul şi s-au uitat pe înregistră-rile video. Nu au găsit nimic în neregulă, în afară de faptul că unii deputaţi şi-au luat tălpă-şiţa de la muncă sau au plecat lăsând cartelele de vot în aparate ca să dea impresia că au stat la muncă. Asta nu i-a potolit pe cei de la PSD care au propus în plen reluarea votului şi au cerut demisia celor doi secretari generali adjuncţi ai Camerei a căror vină este că nu au vrut să acopere chiulul domnilor deputaţi. Deputatul Marian Neacşu a clamat că votul asupra nouă legi a fost viciat. „Este prima oară când un pachet de legi se resu-pune votării din 1990 încoace. PNL va vota împotriva unei asemenea proceduri, care este şi neconstitu-ţională, şi foarte periculoasă”, a replicat în plen liberalul Eugen Nicolăescu. Obiecţiile PNL şi UDMR au fost igno-ratre, iar plenul a adoptat suspendarea sistemului electronic de vot şi înlocuirea lui cu cel prin ridicare de mâini.

Retrimitere la comisie
Când s-a trecut la reluarea votului pe legile care au fost respinse săptămâna trecută, PNL a părăsit sala acuzând neconstituţionalitatea acestei proceduri, motiv pentru care reluarea votului va fi atacată la CCR. Opt dintre cele nouă legi respinse au fost adoptate la a doua strigare. Pentru a salva aparenţele, social-democraţii, prin vocea lui Florin Pâslaru, au cerut retrimiterea la comisie a legii lui Dragnea. În van a protestat Nicolăescu afirmând că nu poate fi retrimisă la comisie un proiect legislativ ce a fost deja respins, astfel că legea antidefăimare ar putea fi votată din nou peste două săptămâni.

Dacă reluăm votul pentru acele opt proiecte de legi, înseamnă că ar trebui să ne reîntoarcem până în decembrie când a intrat în funcţiune acest nou sistem şi să luăm fiecare vot, pentru că şi atunci ar fi posibil ca cineva să fi uitat cartela în aparat, să fi ieşit la o ţigară.
Mate Andras, deputat UDMR

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD), a fost acuzat că a procedat neregulamentar supunând votului retrimi- terea la comisie a legii antidefăimare.
 

×